10. veebruar 2015

Mis on tauriin ja milleks me seda vajame

Järjest enam räägitakse tauriini vajalikkusest inimestele, selle olulisusest sportivale inimesele, toidulisandina reklaamitakse seda rohkelt erinevates variatsioonides, aga kuidas tauriin meie organismile mõjub ning miks seda ikkagi vajame?

Mis tauriin teeb?

See aminohape on vajalik närvisüsteemi arenguks ja talitluseks, normaalseks nägemiseks, ta kuulub sapi koostisse, soodustab toidurasvade seedumist, reguleerib südametegevust ja hoolitseb meie rakumembraanide stabiilsuse eest. Ta on antioksüdant ja soodustab kahjulike ainete organismist eemaldumist.

Suhteliselt rohkesti on kõnealust ühendit ajus, sest tauriin on närvisüsteemi regulaatoraine.
Oluline on tauriin imikute ja laste närvisüsteemi arengus. Rinnapiimas on tauriinisisaldus suur ning viimasel kümnendil lisatakse tauriini imikute kuivtoitesegudele. Tauriin on inimorganismile hädavajalik aine, milleta näiteks noorsportlase organism areneda ja kasvada ei suudaks.Tauriinipuudus tekitab tõsiseid tervisehäireid.

Täiendusmeditsiinis ravitakse selle aminohappe abil: südametegevuse puudulikkust, veepeetust organismis, hüpertooniat, astmat, krambihooge, kollatähni haigestumist. Kui klassikaline meditsiin mõistaks tauriini väärtust, oleks tauriin kolme populaarseima ravimi hulgas.

Erinevalt teistest aminohapetest ei kuulu tauriin organismi valkude koosseisu. Selle asemel juhib ta rakumembraani tööd, reguleerides K ja Na suhet. Ta hoiab K ja Mg rakus ning Na ülejäägid väljaspool rakku. Sel moel toimib ta diureetikuna, kuid erinevalt diureetilistest preparaatidest, ei ole ta raku mürk. Ta ei kahjusta neere. Tegelikult ta kergendab neeruhaigusi ja on ravivahendiks mõningate neeruhaiguste korral.

Selle aminohappe regulaarne tarbimine loob kaitse happeliste protsesside suhtes, tugevdab:
* immuunsüsteemi,
* tugevdab südamelihast,
* stabiliseerib südamerütmi,
* ennetab trombide teket,
* ennetab diabeeti ja soodustab ainevahetust.

Tauriini mõju erinevate vaevuste puhul

Tauriini toos on efektiivne toimeaine kõikide seisundite korral, mil on vaja vähendada vedeliku hulka organismis, näiteks pikkadel lennureisidel paiste minemine, läheneva menstruatsiooni puhul jne.

Südamehaigused: Paljud kõrgvererõhuga sportlased on aastaid tarvitanud tauriini ja saanud sellest reaalset abi. See aminohape viib organismist välja liigse vedeliku, mis vähendab vererõhku, rahustab sümpaatilist närvisüsteemi (mis võib kokku suruda veresooni), likvideerides sellega arterite spasmid, mis kutsuvad esile vererõhu tõusu. Krambihood. Epilepsiahaigetel või haigetel, kellel on aju spasmid, vähenevad ja kaovad hood tauriini tarvitamisel. Kui nad katkestavad tauriini võtmise, hood taastuvad. Tauriin likvideerib ka konvulsioonid, mis tekivad seoses ajukudede paistetusega. Näiteks ajukasvajate korral.

Nägemishäired: Kepikesed ja kolvikesed, mis asuvad silma võrkkestas, sisaldavad kõrges kontsentratsioonis polüküllastamata rasvhappeid, rohkem kui mistahes teised organismi rakud. Need rasvad vajavad pidevat kaitset happelise keskkonna eest, selle tagavad toitained ja nende hulgas ka tauriin. Tauriini defitsiit tekitab võrkkesta kahjustusi. Tauriini puudusel kaotavad valged verelibled oma aktiivsuse, mis nõrgestab immuunsüsteemi.

Diabeet: Tauriin aitab stabiliseerida suhkrutaset veres nii I kui ka II tüübi korral. II tüüpi diabeediga inimestel suurendab ta rakkude tundlikkust insuliini suhtes. I tüüpi diabeedi korral saavutatakse igapäevase 1,5 grammise doosi tarvitamisel veresuhkru alanemine ja trombotsüütide anomaalse aktiivsuse kadumine. Diabeedihaigetel on tauriini kontsentratsioon alla normi, mis suurendab nende vastuvõtlikkust retinopaatiale ja südamehaigustele.

Rasvaainevahetus: Et lagundada kolesterooli on vajalik sapiferment, mida toodetakse tauriini abil maksas. Tauriini olemasolu korral jääb sapp vedelasse olekusse ja on vähem eeldusi sapikivide tekkeks. See on eriti tähtis neile, kel on kirurgiliselt eemaldatud sapp või kellel on maksas töö häired. Peale selle aitab tauriin seedida rasva inimestel, kellel on sapipõie fibroos.
Hingamisraskused: Meie kopsud on kahjustatud vabade radikaalide toimest. Kopse mõjutavad nad rohkem kui teisi organeid. Tauriin kaitseb kopsukudet. See toidulisand on vajalik igale väikesele lapsele. Eriti tähtis on see laste puhul, kes kannatavad hüdrotsefaalia (vesipea) all. On hädavajalik anda seda kaltsiumi kiire kasvuga lastele.

Teadusuuringud on näidanud, et tauriin parandab kaltsiumikanalite läbitavust ja on osaline väga paljudes teistes füsioloogilistes funktsioonides. Nii vähendab see kaltsiumist tingitud südamekahjustust ja normaliseerib vererõhku; kahandab sapikivi tekke riski ja langetab kolesterooli taset; osaleb nägemisfunktsioonis jne. Seda teades on tauriin ilmselt aine, mida peaks sisaldama igavest noorust andev elueliksiir.

Mis juhtuks ilma tauriinita?

1. Sapp ei suudaks talitada nii, nagu organism vajaks, st ei suudaks sünteesida vastavaid happeid, et teatud funktsioonid toimiksid;
2. Ilmselt sajal protsendil inimestel südamerütmihäired, mis viiks meid tõenäoliselt infarktini;
3. Kesknärvisüsteem oleks ebastabiilne, kuna tauriini puudusest oleks see liialt passiivne;
4. Organismis olevad raku membraanid ebastabiilsed, mis tähendaks rakkude lagunemist – või tegelikult nende mittetekkimist;
5. Nägemine oleks oluliselt häiritud;
6. Mõtlemisvõime oleks puudulik, kuna ajuneutronid ei toimiks nii, nagu need hea mõtlemisvõime kohaselt toimima peaksid.
Lisa tauriini manustamiseks oleks kõige mõistlikum kasutada puhtaid toidulisandeid, kus oleks sees 100% tauriin ning, mis ei sisaldaks lisaaineid.

Allikad:

– Tervisekaitseinspektsioon.
– [url=http://www.healingdaily.com/detoxification-diet/taurine.htm]www.healingdaily.com[/url]

[url=http://fitshop.fitness.ee/otsing/0/search/taurine/]Tauriin müügil ka FitShopis[/url]

Autor: Tervisekaitseinspektsioon