25. veebruar 2015

Uuenenud kulturismi ja klassikalise kulturismi kohustuslikud poosid!

Alates 2015. aasta alguses on kasutusel IFBB kulturismis ja klassikalises kulturismis uuenenud kohustuslikud poosid.

Kulturismis ja klassikalises kulturismis on uuenduskuuri läbinud kohustuslikke poose puudutav reeglistik. Muudatused puudutavad just jalgade asendit poseerimisel.

Kehtivad kohustuslikud poosid (alates 2015)

1. Topeltbiitseps eest

Seistes näoga kohtunike poole, toetudes ühele jalale, teine 45-50cm kõrval ees ja asetatud varbale, võistleja tõstab käed õlgadega ühele joonele ning kõverdab neid küünarnukkidest. Käelabad peaksid olema rusikas ning sisse keeratud, et võimaldada biitsepsite ja käsivarte lihaste kontraktsiooni,
mis on ühtlasi ka peamised hinnatavad lihasrühmad selles poosis. Võistleja peaks üritama pingutada ka kõiki teisi lihaseid, sest kohtunikud vaatavad üle terve keha peast jalalabadeni.

Kohtunik vaatab kõigepealt biitsepseid, eelistades lopsakaid ja teravaotsalisi lihaseid, millel on näha lihase mõlema pea separatsioon, seejärel jätkab peast jalalabadeni ülevaatust, vaadates üle käsivarred, õlalihased, rinnalihased, rinna- ja õlalihaste kinnituskohad, kõhulihased, reielihased ja säärelihased. Kohtunik hindab ka lihaste tihedust, definitsiooni ja proportsioone.[url=http://www.ifbb.com/wp-content/uploads/New-bodybuilding-Poses-web01.jpg][pilt=11696][/url]Kliki pildil, et näha suuremalt

2. Lailihas eest

Seistes näoga kohtunike poole, jalad asetatud ühele joonele ning 15cm laiuselt harkis, võistleja asetab lahtised või rusikas käed talje alumisele osale ning laiendab seljalailihast. Võistleja peaks üritama pingutada ka kõiki eesmisi lihaseid. Võistluspükste üles tõmbamine on rangelt keelatud.

Kohtunik peaks vaatama, kas võistleja suudab seljalailihast korrektselt näidata, luues seeläbi V-kujulise torso. Seejärel jätkab kohtunik peast jalalabadeni ülevaatust, keskendudes kõigepealt füüsise üldistele aspektidele ning pärast erinevate lihasrühmade
üksikasjalikele aspektidele.

3. Rind-biitseps küljelt

Võistleja võib valida mõlema poole vahel selle poosi sooritamiseks, et näidata kohtunikele oma „paremat” kätt. Võistleja seisab vasaku või parema küljega kohtunike poole, kõverdab kohtunikele lähemal olevat kätt ning haarab teise käega kõverdatud käe randmest. Kohtunikele lähemal olevat jalga tuleb põlvest kõverdada ning toetada varvastele. Teine jalg asetseb eesmise jala taga täistalla peal. Võistleja pingutab seejärel rinnalihast ja biitsepsit niipalju kui võimalik. Võistleja peab pingutama ka reielihaseid, eriti reie kakspea lihast ning varvastele survet asetades ka säärelihaseid.

Kohtunik pöörab erilist tähelepanu rinnalihastele ja kaarjale rinnakorvile, biitsepsile, reie kakspea lihasele ja säärelihasele ning lõpetab peast jalalabadeni ülevaatusega. Selles poosis on kohtunikul võimalik vaadata reie- ja säärelihaseid profiilis, mis aitab võistlejaid omavahel paremini hinnata.

4. Topeltbiitseps tagant

Seistes seljaga kohtunike poole, võistleja kõverdab käsi ja randmeid nagu Topeltbiitseps eest poosis ning asetab ühe jala tahapoole, mis toetub varvastele. Seejärel pingutab võistleja käte- ja õlalihaseid, üla- ja alaselja lihaseid, reie ja säärelihaseid.

Kohtunik vaatab kõigepealt käelihaseid ning jätkab peast jalalabadeni ülevaatusega, mille jooksul tuleb vaadata üle rohkem lihaseid kui üheski teises poosis. Sinna alla kuuluvad kael, õlalihased, biitseps, triitseps, käsivarred, trapetslihas, teres, infraspinatus,
seljasirutajad, külgmised kõhulihased, selja lailihas, tuharalihas, reie kakspea lihas, ja säärelihas. Tõenäoliselt aitab see poos kohtunikul kõige paremini kindlaks määrata võistleja lihastihedus, definitsioon ja proportsioon.

5. Lailihas tagant

Seistes seljaga kohtunike poole, võistleja asetab käed vöökohale, küünarnukid laiali, mõlemad jalad ühel joonel 15cm laiuselt täistallal. Seejärel, võistleja pingutab selja lailihast, ajades seda laiali niipalju kui võimalik. Pükste üles tõmbamine, et näidata tuharalihast, rangelt keelatud.

Kohtunik eelistab korralikult välja sirutatud lailihast, kuid samuti ka head lihastihedust ning viib läbi peast jalalabadeni ülevaatuse.

6. Triitseps küljelt

Võistleja võib valida mõlema poole vahel selle poosi sooritamiseks, et näidata kohtunikele oma „paremat” kätt. Võistleja seisab parema või vasaku poolega kohtunike poole ning asetab mõlemad käed selja taha, ühendades need sõrmedega või haarates tagumise käega eesmise käe randmest. Kohtunike poolne jalg kõverdatakse põlvest ning toetatakse täistallaga vastu põrandat, tagumine jalg kõverdatakse ning asetatakse varvastele ning jääb eesmise jala tagant välja paistma. Võistleja asetab eesmisele käele survet, mille tulemusena triitseps kontrakteerub. Võistleja ajab ette ka rinna ning pingutab kõhu-, reieja säärelihaseid.

Kohtunik hindab triitsepsit ning viib läbi peast jalalabadeni ülevaatuse. Selles poosis on kohtunikul võimalik vaadata reie- ja säärelihaseid profiilis, mis aitab võistlejaid omavahel paremini võrrelda.

7. Kõht ja jalad:
Näoga kohtunike poole seistes, võistleja asetab mõlemad käed pea taha ning jalad asetsevad 15cm kaugusel üksteisest ühel joonel. Seejärel pingutab kõhulihaseid, kõverdades keret veidi ettepoole. Võistleja pingutab samal ajal ka reielihas(t/eid).

Kohtunik hindab kõhu ja reielihaseid ning viib läbi peast jalalabadeni ülevaatuse.
Vaata ka:
[url=http://www.fitness.ee/syndmused/4/2015/01]Võistluste kalender 2015[/url]

Eesti meistri- ja karikavõistlused 2015

18.04.2015 Eesti karikavõistlused kulturismis ja fitnessis, Salme Kultuurikeskuses.
31.10.2015 Eesti meistrivõistlused kulturismis ja fitnessis, Salme Kultuurikeskuses.

Autor: Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liit