14. juuli 2017

Motiveeri ennast liikuma läbi teemanädalate…

Nõndanimetatud teemanädalad on üks hea viis enda mobiliseerimiseks tegudele. Teemanädalate all pean silmas seda, et esitage endale pisikene aktiivsuse väljakutse ja proovige terve nädala vältel endale seatud vabalt valitud füüsiline tegevus ära teostada. Selliselt seitse päeva järjest. Praegu suvel on selliste asjadega hea aeg tegeleda, isegi hoolimata sellest, kas teil on puhkus või mitte. Päevad on pikalt valged ja ennast liigutada jõuab vabalt ka peale tööd. Minu viimase teemanädala tegevus oli jalgrattasõit (nädal juuli alguses). Võtsin eesmärgiks, et nädalasel perioodil, seitse päeva järjest sõidan iga päev rattaga 20 km. Sõltumata sellest, kas on vaba päev, trennipäev, tööpäev, valimata aega (kas hommik, õhtu või lõuna) pean sõitma igal päeval (vähemalt) 20 km. Loomulikult ei ole see distants pikk, kuid siiski, katsugem mingil perioodil järjepidevalt see „tühine tegevus“ iga päev kohusetundlikult ära teha, ei olegi päris niisama. Eelmine teemanädal enne rattasõitu seisnes selles, et pidin tõmbama iga päev, seitsmel päeval järjest sõudeergomeetril 5000 m. Ka see sai teostatud, vahest peale jõutrenni tehtuna, aga vahest läksin ka spetsiaalselt vabal päeval ainult seda tegema. Jällegi, 5000 m, ühekordselt võetuna tühine tegevus (20-25 minutit), kuid katsuge 7 päeva järjest iga päev see asi ära teha, ei pruugigi nii lihtne olla. Aga kasutegur on arvestatav, sõudmise puhul nädalaga 35 000 m ja rattasõidu korral nädalaga 140 km, mida on jõusaalimehele või tervisespordi harrastajale päris parajalt. Ja kui veel põhitreening on all ka, siis on kokkuvõttes tagajärjeks päeva peale suurepärane summaarne kulutus.

Ma ei peagi silmas, et neid teemanädalaid tuleb teha järjest, et kui üks nädal rattasõiduga lõppeb, siis järgmine nädal uue tegevusega kohe algab. Ei. Samuti võite omale tegevused ise valida, aga ka perioodi, mille vältel ennast tegevusele kohustate. Näiteks 5 päeva, 7 päeva, aga võib-olla hoopis 10 päeva või 2 nädalat järjest.

Ma ise jõudsin sellise ettevõtmiseni, kui kuulsin meie ultratriatlonisti Rait Ratasepa tegemistest, kes teeb siis teadupärast võistlusi, kus tehakse isegi kuni kümnel päeval järjest igal päeval läbi triatlon (3,8 km ujumist, 180 km rattasõitu ja 42,2 km jooksu). Iga päev kulus tal selleks keskmiselt kuni 11 tundi (kümnekordne ultratriatlon). Hakkasin mõtlema, et kui inimolend on võimeline midagi sellist tegema, siis prooviks alustuseks seitsmel päeval järjest kohustetundlikult igal päeval lihtsalt midagi jõukohastki teha. Ja uskuge mind, isegi seda 20 km ei olegi nii lihtne päris igal päeval sõitma minna. Kui veel sellest ultratriatlonist rääkida, siis olles jõusaalis ka ise erinevaid väljakutseid ette võtnud, siis ma ausalt öeldes ikkagi ei suuda ette kujutada, et kuidas on võimalik läbida 10 päeva järjest igal päeval täispikk triatlon? Müstika. Müts maha mehe ees!

Aga alustame meie lihtsurelikud siis maisematest asjadest. Niisiis, proovi omale valitud perioodil iga päev (alla 5 päeva ei tasu ilmselt siiski hakata üldse mängima) teha enam-vähem jõukohast tegevust. Näiteks nädal aega järjest iga päev 5-6 km kõndida, sõita rulluiskudel 10 km, tõmmata sõudeergomeetril 5000-10 000 m või sõita jalgrattaga 15-25 km. Võib ka kombineerida: esimesel päeval 5000 m sõudeergomeetril sõuda, teisel päeval kõndida (sörkida) 10 000 m, kolmandal päeval rulluiskudel 15 000 m ja neljendal päeval rattasõit 20 000 m ning seejärel tsükkel algusest peale. Lihtsalt mõte. Loomulikult kombineerib igaüks ise valitud perioodile endale teostatava tegevustiku. Lihtsalt, valige alustuseks tegevused (distantsid) ja ajaperiood, mille suudate enam-vähem täie kindlusega ära teha. Kui algus tehtud, siis on märk maas ja saate sellest lähtudes ennast edaspidi ületama hakata!

Niisiis, plaanid paika ja tegudele…

Autor: Janar Rückenberg