29. november 2021

4 soovitust tervislikuks eluviisiks

1. Mõtle, mida sa praegu teed ja ei tee!

Mõistlik on alustada enda toidulauast. Soovitame esialgu vaadata üle, milline on sinu praegune toidulaud: mida ja kui tihti sa sööd. Seejärel, kui sul on selge pilt enda toitumisharjumustest, saab teadlikult alustada tasakaalustatud toitumisharjumuste järk-järgulise juurutamisega. Sa võid arvata, et tervislik toidulaud on kallis, kuid tegelikult pole see nii, oluline on enda menüü läbi mõelda ja jälgida erinevaid sooduspakkumisi. Näiteks on pakkumiste jälgimiseks head erinevad kliendilehed. Kliendilehed annavad ülevaate pakkumistest, näiteks pakub alati häid pakkumisi Grossi toidukaubad. Grossi toidukaubad on hea poekett, kuna nende poode leidub paljudes linnades üle Eesti.
Sarnaseid pakkumisi tasub vaadata ka sporditarvete soetamiseks – näiteks häid leide pakub Bauhof. Bauhof on küll ennekõike tuntud kui ehitustarvete pood, kuid sealt saab ka mitmeid sporditarbeid.

Kui oled enda toiduharjumused kaardistanud, mõtle, mida oled seni teinud enda füüsise ja vaimu jaoks. Nüüd, kui praegused harjumused on läbi mõeldud, saab alustada uute harjumuste juurutamisega.

2. Tasakaalukas toitumine

Oluline on, et toidulaud oleks mitmekesine, et me saaksime kätte kõik vajalikud toitained. Tervislik toitumine ei välista sinu menüüst mitte midagi, sellest olulisem on jälgida, kui palju midagi süüa. Selleks, et mõista, milline on ideaalne toidulaud, tuleb appi toidupüramiid. Toidupüramiid toob välja 5 toidugruppi, mida peaksime tarbima, neist kõige suurema osakaaluga on teraviljad ning puu- ja juurviljad. Kõige vähem vajame magusaid ja soolaseid snäkke, suhkru rikkaid jooke jms.

Kokkuvõttes, suurendada enda toidulaual järgmiste toiduainete osakaalu:
täisteratooted (leib, puder jt), köögiviljad, puuviljad ja marjad, kalaroad, pähklid-seemned.
Vähenda magusate piimatoodete, sea- ja veiseliha, erinevate magusate ja soolaste snäkkide ja suhkru rikaste jookide osakaalu.

3. Regulaarne liikumine

Liikumine on oluline rasvumise ja ülekaalu vähendamiseks, see mõjutab oluliselt keha ainevahetust, suurendades energiakulutust ja aidates säilitada aga ka kasvatada lihasmassi. Liikumine on seotud vaimse tervise ja elukvaliteediga, mõjutades seda kõike positiivsel moel. Soovitatav on liikuda regulaarselt mõõduka intensiivsusega vähemalt 150 minutit nädalas. Lapsed see-eesti peaksid liikuma iga päev vähemalt ühe tunni ja üksosa liikumisest võiks olla kõrge intensiivsusega. Lihaseid on soovitatav treenida 2-3 korda nädalas, et säilitada ja kasvatada lihasmassi.

Kui sa ei ole regulaarselt tegelenud liikumisega, siis alusta vaikselt, näiteks on väga heaks alustuseks jalutamine, mida saab teha igal pool ja mis ei vaja lisavarustust. Lisaks on väga head treenimise viisid ka ujumine, jooksmine, rattaga sõitmine jms.

4. Puhka!

Kõigele eelnevale lisaks on anda endale aega puhkamiseks! Oluline on hea ja kvaliteetne uni vähemalt 7-9 h ööpäevas. See annab sulle hea energia, et päevale vastu minna, samuti on kvaliteetne uni hea stressi ja pinge vähendamiseks. Viimase jaoks on eriti kasulik, kui tegeled teadlikult enda vaimse tervisega: mõtled positiivselt, tegeled mediteerimise ja/või joogaga.

Alusta järk-järgult ja liigu tervislikuma elu poole! Hoia end pidevalt kursis soovitustega, kuidas elada tasakaalukat ning tervislikku elu. Üheks võimaluseks on hoida silm peal erinevatel blogidel.

Autor: fitness