Kollageen – millised on eelised ja on see üldse vajalik?
Toidulisandid | 03.07.22, 04:04 | Timo MajuriKollageen on kehas enimlevinud valk. Selle kiulist struktuuri kasutatakse sidekoe valmistamiseks.
Nagu nimigi ütleb, ühendab see kude teisi kudesid ning on luude, naha,
lihaste, kõõluste ja kõhrede põhikomponent.
Sidekude muudab koed tugevaks, vastupidavaks. ja annab neile elastsuse.
Tavatoidus leidub looduslikku kollageeni ainult sidekudet sisaldavas loomade ja kalade lihas.
Paljud loomsed ja taimsed toidud võimaldavad ka meie enda kehal kollageeni toota.
Inimese keha toodab vananedes järjest vähem kollageeni. Kollageeni tootmine väheneb kõige kiiremini liigse päikese käes viibimise, suitsetamise, alkoholitarbimise ning une- ja liikumisvaeguse tõttu. Vananedes muutub…