20. märts 2014

Miks ma joon iga päev tooreid munakollaseid…

Võib – olla ehk mitte iga päev, kuid väga sageli, enamus päevadel tarbin ma päevas 2 – 3 toorest munakollast.

Tõenäoliselt ei ole toore munakollase tarbimine laste seas populaarne, ent tasub teada, et munakollased pakatavad toitainelistest kasuteguritest ja sellest tulenevalt on tegemist teemaga, mis väärib käsitlemist.

Mis muudab munakollased sedavõrd eriliseks?

* Munakollased on rikkalikud rasvlahustuvate vitamiinide poolest. Munakollastes on vitamiinid A, D, E ja K.

* Munakollastes leidub ka korralikult B – vitamiine (olulised B rühma vitamiinid nagu B6 ja B12, millest on paljudel puudus), samuti on munakollastes mineraalid, nagu kaltsium ja tsink.

* Munakollased sisaldavad rikkalikult kolesterooli. Ja see on hea. Kolesterool on ülioluline hormoonide ja neurotransmitterite produtseerimisel (hea enesetunne), samuti on kolesteroolil oma osa D – vitamiini produtseerimisel.

* Munakollased sisaldavad olulisi asendamatuid rasvhappeid nagu omega – 3 DHA – d. Munakollastes, iseäranis karjamaadel toidetud kanadelt tulenevates munakollastes on ideaalne omega 3 : 6 rasvhapete omavaheline suhe. Rääkides munavalgest, siis munade valge osas rasva sisuliselt ei ole.

* Munakollased on suurepärane letsitiini allikas. Letsitiin on oluline meie maksale, ajule ja nahale. Unustage sojast saadav letsitiin, mis on põhimõtteliselt tööstuslik jääkprodukt ja rahuldage selle asemel oma letsitiini vajadus munakollastest tuleneva letsitiiniga.

Miks süüa munakollaseid toorelt?

* Kuumutamisel on oma oluline mõju munas sisalduvatele toitainetele ja ensüümidele. Kuumutamine hävitab ensüümid, mis aitavad meil tarbitud muna toitaineid omastada. Ka töödeldud munad on hea toitainete allikas, kuid tooreste munakollaste tarbimine viib munakollaste toitainelise kvaliteedi täiesti omaette tasemele. Toored munakollased on hästiseeduvad ja sealt tulenevad toitained kiiresti kättesaadavad.

* Toored munakollased on seedesüsteemile äärmiselt kergestiseeditavad. Kusjuures, toored munakollased on GAPS – i dieedi puhul üks esimesi soovitatavaid toite, see on dieet seedimisest tulenevate tõsiste terviseprobleemidega inimestele.

* Tooreste munakollaste tarbimine kutsub vähem tõenäoliselt esile erinevaid allergilisi reaktsioone, mis teeb munakollaste tarbimise võimalikuks ka tundlikemale inimestele.

Juua tooreid mune, vastik!

Keegi ei olegi öelnud, et te ei tohi tooreid muna üldse puutuda. Hoolimata mõningatest väidetest usun, et munakollaste eelnev kloppimine ei kahjusta küll munade toitainelist kvaliteeti. Tavaliselt segan ise munakollased oma smuutide sisse, see muudab smuuti justkui nagu piimakokteiliks. Samuti võite munakollaseid segada kefiiri, piima või peti hulka või hoopis süüa koos naturaalse meega – tekib nagu pudding või külmutatult jäätis. Ise segan lastele vahest munakollaseid naturaalse pähklivõi sisse ja lisan ka mett, kusjuures nad ei saa sellest arugi, et nende toit sisaldab tooreid munakollaseid.

Miks mitte tooreid munavalgeid?

Ka selles osas on erinevaid seisukohti, kuid domineerima jääb, et tooreid munavalgeid ei peaks iga päev sööma, kuna need sisaldavad antitoitaineid ja ensüümide inhibiitoreid, mis omakorda võib põhjustada seedehäireid. Munavalge sellised omadused neutraliseeruvad munavalgeid töödeldes (keetmine/praadimine).

NB! Ise olen hirmusid ja ohtusid seoses tooreste munavalgete tarbimisega eiranud. Pole endal nendega kunagi probleeme olnud ja pärast mõningast uurimistööd arvan, et enamusele tervislikult toituvatele ja korras seedesüsteemiga inimestele ei ole ka tooreste munavalgete tarbimine eriline probleem.

Kas tooreste munade söömine on tervislik ja turvaline?

Minu lähenemine selles küsimuses on järgmine:
* Vastavalt Dr. Mercola veebilehe andmetele võib salmonelloosi probleem olla vaid 1’l 30 000–st munast. Kui ma söön iga päev toorelt kolm muna, siis tõenäosuse järgi kulub mul tervelt 27 aastat, enne kui ma selle ühe salmonelloosi bakteriga munani jõuan. Loomulikult saan ma aru, et reaalne elu ei ole päris statistika, kuid saate mõttest aru küll.

* Samuti, salmonelloosi risk on veelgi enam vähenenud, kui munad on kvaliteetsed. Terved, hästi ja naturaalselt toidetud kanad, kes on saanud kasvada karjamaadel annavad ka terveid mune.

* Kui peaks salmonelloosi bakteriga nakatuma, siis terve inimese organismil on samuti mehhanismid, mis selle bakteriga tegelevad.

* Kui munad on värsked on ka salmonelloosi risk väiksem. Määramaks, kas muna on värske, tooge see tuppa (oluline on toatemperatuur). Kontrollige munakoori, pragusid olla ei tohiks. Veeretage muna siledal pinnal, veeredes peaks see laperdama. Kui koore purustate, siis nii kollane kui valge peaksid olema omaette separeerunud. Kui kahtlustate, et muna ei ole värske, siis ärge sööge seda.

Originaalartikkel: [url=http://www.livingthenourishedlife.com/2009/12/why-i-eat-raw-egg-yolks-every-day]Why I Eat Raw Egg Yolks Every Day[/url]

Autor: Elizabeth Walling”;i:55;s:27:” Janar Rückenberg (tõlge)