24. oktoober 2008

Ülevaade vitamiinidest ja mineraalainetest, II osa

MINERAALAINED

BAARIUM
Enamus on seda meelt, et baarium on hädavajalik, kuid selle mingit konkreetset toitumuslikku eesmärki ei ole suudetud tõestada. Jäta meelde, et suur kogus lahustuvaid baariumsooli on väga mürgine.

Saadakse taimedest.
BOOR
Teadaolevalt pole inimesele just hädavajalik. Paljudes riikides on boor keelatud, ka meditsiinilistel eesmärkidel. Boori on hakatud lisama toidulisadesse, kuid üksnes väikestes kogustes.

Saadakse taimedest.
JOOD
Asendamatu kilpnäärmehormoonile, mis kontrollib paljude ainevahetusprotsesside kiirust, eelkõige rasva- ja energiatootmist.

Saadakse kalast, koorikloomadest, vetikatest. Vaba jood on tugevalt antiseptiline ja mürgine.

Puuduse sümptomid
Struuma (suurenenud kilpnääre). Toiduainetes ei kasutata kunagi vaba, vaid orgaaniliselt seotud joodi.
RAUD
Hädavajalik hemoglobiini (punaste vereliblede) moodustumiseks. Raua aatomid seovad vere ringlemisel hapnikku.

Saadakse maksast, veretoitudest, lihast, viljatoodetest ja kaunviljadest. Raud esineb ka erinaval kujul, sooladega seotuna. Toitumise seisukohalt on huvitavaks rühmaks rauasoolad. Raualisa tuleks tarbida ühes C-vitamiiniga. Ka B12-vitamiin, foolhape, vask ja mangaan suurendavad raua imendumist. Parimad raualisad on aminohappekelaat-, orotaat-, glükonaat- ja fumaraatvorm. Ületarbimine põhjustab kõhukinnisust.

Puuduse sümptomid
Aneemia, kahvatus, väsimus, hingeldamine ja lõhenevad küüned.
KALTSIUM
Vajalik hammaste ja luude tervisele ja normaalsele kasvule. Kaltsium on väga tähtis ka lihastele füüsilise aktiivsuse ajal. Kaltsium aitab verel hüübida ning kontrollib vere happelis-aluselist tasakaalu. Ta aitab raual imenduda ning reguleerib toitainete liikumist rakkudesse ja sealt ära. Kaltsiumil on organimis ka rahustav mõju. Sel põhjusel lisatakse teda paljudele unerohtudele. Tavaliseim mineraalaine organismis.

Saadakse spargel- ja rooskapsast. Ka kalas, seesamiseemnetes, ubades, kuivatatud aprikoosides, mandlites ja viljatoodetes on rikkalikult kaltsiumi. Tavaline kaltsiumilisa tablett sisaldab dolomiiti, kondijahu ja erinevaid mitteorgaanilisi sooli nagu kaltsiumkarbonaati (kriit), kaltsiumfosfaati ja kaltsiumsulfaati (kips). Orgaanilised soolad imenduvad paremini ning on seetõttu paremad. Üledoosile järgneb kõhukinnisus ja häired vere happelis-aluselises tasakaalus.

Puuduse sümptomid
Lihaskrambid. Unetus, südame pekslemine, lõhenevad küüned ja osteoporoos. Kui naistel lõppeb menstruatsioon, langeb organismis östrogeeni (naishormooni) tase ning kaltsiumi kogus hakkab aegamisi vähenema.
KAALIUM
Vajalik organismi vedelikutasakaalu kontrollimisele (nii nimetatud naatrium-kaalium pumbale), südametegevusele, närvisüsteemile ja neerudele. Kaalium takistab vere liigset hapestumist ja tal on võtmetähtsus süsivesikute ja valkude ainevahetuses.

Saadakse seemnetest, lehtköögiviljadest, apelsinidest, päevalilleseemnetest, pähklitest, banaanidest, kartulist, kalast ja koorikloomadest.

Ained, mis kiirendavad kaaliumi imendumist: B6-vitamiin, naatrium.

Ained, mis takistavad kaaliumi imendumist: alkohol, kohvi, kofeiini sisaldavad karastusjoogid, tööstuslikult valmistatud mahlad ja suhkur, kortisoon ja aspiriin. Kui kaaliumit võetakse toidulisa näol liiga palju, on tulemuseks haavandid ja maoärritus. Seda esineb aga harva, sest üledoos peaks olema sel juhul tõsiselt suur. Toidulisana soovitatakse pigem kaaliumorotaati kui kaaliumkloriidi.

Puuduse sümptomid
Nõrgad refleksid, astma, närvilisus, lihasnõrkus. Kui organismis on vähe kaaliumi, tõuseb naatriumi tase, mis võib põhjustada kõrget vererõhku ja südamevaevusi.
PLII
Vajalik sidekoele, nahale, küüntele ja juustele.

Saadakse
Plii on tavaline pinnase koostisosa, tavaliseim vorm on pliioksiid. Plii üledoos on ebatõenäoline, kuna ta enamasti läbib organismi imendumata.

Puuduse sümptomid
Haavade aeglane paranemine.
VASK
Vajalik luustiku, punaste vererakkude (hemoglobiini) moodustamisele. Naha funktsioonidele ja juustele värvuse andmiseks on samuti vaja vaske.

Saadakse maksast, koorikloomadest, kaunviljadest ja pähklitest. Parimad toidulisad on glükonaat- või orotaatsidused või aminohappekelaat. Vask mõjub koos A-vitamiini, tsingi, raua ja C-vitamiiniga. Üledoos põhjustab iiveldust ning seda esineb harva.

Puuduse sümptomid
Nahadeformatsioonid (harvad).
KROOM
Vajalik süsivesikute ainevahetusele. Ta on asendamatu veresuhru kontrollimises. Arvatakse, et kaitseb kõrge kolesteroolitaseme ja veresoonte lupjumise eest.

Saadakse koorikloomadest ja lihast. Mõjub eelkõige koos polüküllastumatute rasvhapetega. Tõhusaim toidulisandi vorm on kolmekordne kroom (Cr3+), seotuna pikolinaadiga või orotaadiga, glükonaadi ja aminohappekelaadiga seotud kroom.

Puuduse sümptomid
Südame- ja vereringeprobleemid.
MAGNEESIUM
Vajalik närvi- ja lihasrakkude tööle, samuti ensüümide süsteemi jaoks, kus ta toimib kofaktorina, muuhulgas süsivesikute, rasvade, valkude, kaltiumi ja fosfori imendumisel. Magneesiumil on oluline roll hammaste ja luude moodustumisel. Mõjub koos kaltsiumi, fosfori ja B6-vitamiiniga. Üle 20 grammine päevane annus võib põhjustada madalat vererõhku ning südamevaevusi. Üledoosi levinuimad nähud on janu ning jõuetus. Pane tähele, et magneesium imendub väga halvasti. Seega on üha levinum selle toidulisana manustamine.

Saadakse rohelistest aedviljadest, kalast, lihast ja viljatoodetest.

Puuduse sümptomid
Masendus, krambid, värinad, kõrge pulss, lihasvalu ja südamehäired (arütmia).
MANGAAN
Vajalik soojätkamisprotsessidega seotud ensüümsüsteemidele, suguhormoonide moodustamisele. Muud toimingud, mis sõltuvad sellest mineraalainest, on süsivesikute ja rasvade ainevahetus. Ka mälu ja närvisüsteem on osaliselt mangaanist sõltuvad. Mangaan mõjub koos biotiini, B- ja C-vitamiiniga.

Saadakse viljatoodetest, pähklitest, kaunviljadest ja sellerist.
NAATRIUM
Asendamatu lihaskontraktsioonidele. Naatrium vabaneb koos higiga. Seetõttu on vaja korvata naatriumikadu, kui higistamine on tugev. Tänapäevase toitumise juures on naatriumipuudus harvaesinev. Naatriumi liigtarbimisel on oht, et selle vastandaine kaalium saab kannatada ning tekib selle puudujääk. Kui naatriumi tarbida liiga palju, suureneb rakuvälise vedeliku kogus ning toimub tursumine.

Saadakse meresoolast (ja tavalisest soolast), piimast ja juustust. Saadakse enamikust toidukaupadest, sest seda kasutatakse palju maitse- ning säilitusainena. On asendamatu, kuid pea meels, et organism sisaldab naatriumit vähem kui kaltsiumit. Naatrium on elektrolüüt, mis esineb rakkudest väljapool, kui taas kaalium on rakkude sees.

Puuduse sümptomid
Apaatsus, väsimus ja söögiisu langus.
SELEEN
Vajalik valgeliblede toimimiseks. Kaitseb raskmetallide eest.

Saadakse kalast ja koorikloomadest.

Puuduse sümptomid
Südamelihaste tervise halvenemine.
HÕBE
Pole leitud, et see mineraalaine oleks inimesele hädavajalik. Kuid tal pole leitud olevat ka mürgitavat mõju.
STRONTSIUM
On vaieldav, kas see mineraalaine on vajalik või mitte.

Esineb hammastes ja luustikus.

Puuduse sümptomid
Ei ole täheldatud, ka mitte mürgist mõju.

VÄÄVEL
Toimib paljudes organismi protsessides puhastava ainena.

Saadakse
Enamus aminohappeid sisaldab väävlit (näiteks metioniin ja tsüsteiin).

Puuduse sümptomid
Pole teada. Toidust tulenevaid mürgitusi pole samuti täheldatud.
TITAAN
Pole asendamatu aminohape. Kasutatakse toiduainete ja ravimite valgendamisel ohutus vormis (titaandioksiid).
VANAADIUM
Mõnede arvates on inimesele vajalik, kuid ses suhtes ei olda üksmeelsed. On märgatud, et osadel juhtudel see aine alandab kolesteroolitaset.
TSINK
Vajalik DNA ja RNA moodustumisele, valguainevahetusele, haavade paranemisele, eesnäärme tööle ning süsivesikute lagundamisele. Mõjub koos B6-vitamiini, forfori, vase ja kaltsiumiga. Suur kogus põhjustab halba enesetunnet. Alkohol ja korisoon hävitavad/nõrgendavad tsingi imendumist.

Saadakse pähklitest, odrast, koorikloomadest, maksast ja lihast.

Puuduse sümptomid
Valged laigud küüntel, aeglane haavade paranemine, aeglustunud kasv ja aneemia.
Vitamiinid ja mineraalained ei sisalda kaloreid, kuid organism kasutab neid näiteks muutmaks süsivesikuid energiaks ja valku lihaseks. Seega aitavad nad teisi toitaineid protsessides, mis suunavad ja kontrollivad organismi toimimist. Vitamiine kulub pidevalt ning seega on nendega varustatus oluline.

Tõlge ajakirjast Body; Autor: Alan Bergström

Autor: Tõlkinud Greta