23. detsember 2009

Naised, ärge kartke jõusaali ja raskustega harjutamist…IIosa

Selja treenimise vältimine. Naised kipuvad tihtipeale selja treenimist ära unustama ja üldjuhul see ei olegi taotluslik, vaid nad tõesti nagu ei tule selle peale, et selga tuleks ka treenida. Ärge teie langege selle ohvriks. Tugev ja treenitud selg on väga oluline, eriti kui te saate vanemaks, üle 35 eluaasta. Samuti, tugev selg on abiks raseduse ajal, aga ka siis, kui teil on juba väikesed lapsed olemas (neid tuleb ju palju sülle võtta ja tõsta). Jõutõmbed, sõudmised, tõmbed ettekallutatult kangi ja hantlitega, samuti lõuatõmbed on parim valik hea ja tugeva selja ehitamiseks. Kui te lõuatõmbeid kohe teha ei jõua, tehke alustuseks allatõmbeid plokkidel.
Rinna treenimise vältimine. Unustada ei tohiks ka rinnalihaste treenimist, ent on nii, et ega ei näe naisi jõusaalis väga massiliselt surumispinkide ümber tiirlemas. Võib olla tuleneb see sellest, et mehed on seal alati järjekorras ja on võimatu ligi pääseda. Kui jõusaalis, kus teie treenite, on ka nii, siis ärge sellepärast rinna treenimisest ka loobuge. Kasutage kasvõi hantleid, mis on samuti suurepärane võimalus oma rinnalihaste, aga ka triitsepsi treenimiseks. Surumine lamades hantlitega on väga hea harjutus. Ka selle harjutuse korral ärge häbenege kätte võtta tõsiseid raskuseid, kui jõud ikka üle käib. Surumisliigutus on hea ja vajalik kehale…vajalik vabanemaks lõdva lihaga kätest ja lodevast rinnast.

„Ma tahan lihtsalt veidi toonust hoida sündroom. Kui palju kordi me oleme seda lauset kuulnud. „Ei ma ei taha, mul ei ole vaja vabasid raskuseid ja suuri raskuseid, ma tahan lihtsalt natukene oma lihastesse toonust. Daamid, nüüd tuleb selle artikli kõige olulisem lause teie jaoks. Saage aru, ei ole nii, et te teete meeletult aeroobset, käite ergomeetril, väntate ratast (reeglina ülimadalal intensiivsusel), piirate kaloreid ja ootate siis, et rasvavoltide alla lihasesse tekiks ka mingi toonus või, et keha läheks pelgalt sellest aeroobsest ja kalorite piiramisest trimmi. Selleks, et te prink ja trimmis välja näeks ja seda ka reaalselt oleks, selleks tulebki kasvatada jõutreeningu abil ka lihaseid…vähemasti 3 5 kg lisakiloga lihaste arvelt „peate te leppima, võiksite leppida. Kui te raskusi ei tõsta ja lihaseid lisaks ei arenda, siis ainus asi, mille see meeletu aeroobne ja kalorite piiramine teile annab, on küll kaalult mõnevõrra ehk väiksem keha, kuid see on ikka „tühi, „lötsis ja mingist trimmis olemisest ei ole juttugi. Naisi, kes on küll pisikesed, ent reitel ikka „lötsis apelisnikoor ja taga rippuvad kannikad, on massiliselt. See on nii, kuna selle rasvakihi alt puudub toonuses lihas, mis kõik trimmi suruks.

Ainult salatite söömine. Kui naised üritavad end vormi saada, siis nad kalduvad paljudel juhtudel ekstreemsustesse langema. Süüakse ainult toorsalateid, juurvilju, veidi puuvilju, kaerahelbeid…palju igasuguseid kuivaineid. Probleem sedasorti lähenemistega seisneb selles, et sellised dieedid on liiga valkude, rasvade ja kaltsiumivaesed. Ka vormishoidmisel vajab keha iga päev teatud koguse kvaliteetseid rasvasid, samuti valku ja kaltsiumit. Ärge vältige ka piimatooteid täielikult. Ka kõige pisem naine peaks vähemalt 60 grammi valku päevas sööma, see tuleks mõistagi päeva peale ära jagada. See on oluline, valgud aitavad lihast säilitada ja hoiavad ainevahetust erksana. Olgu öeldud, et see 60 grammi on kindlasti minimaalne kogus, 80 100 grammi päevas oleks tegelikult veelgi parem. Mõnele tundub see küll ehk „tonnide lisakaloritena, kuid see ei ole nii. 100 grammi valku annab kõigest 400 kcal. Ärge tegelege ekstreemsustega, see ei anna head tulemust!!!

Katkestamine ja pooleli jätmine. Ärge katkestage!!! Jõutreening on muidugi raske, eriti veel esimestel kuudel. Seepärast, ärge minge jõusaali kohe kangelast mängima. Üritage oma tegemised jõusaalis tunni ajaga ära teha. Õppige oma keha tundma, tutvuge erinevate harjutustega, iseäranis vabaharjutustega. Vaadake, mida teised teevad, iseäranis need, kel on silmapaistev keha. Vaadake kuidas nad harjutusi sooritavad, milliseid harjutusi kasutavad. Minge jõusaali oma trenni tegema ka siis, kui te väga ei taha isegi sinna minna. Lõpuks, kui trenn tehtud, on preemiaks rahulolu ja mõnus enesetunne. Lugege erinevaid artikleid, ajakirju, vaadake vastavaid saateid, jälgige inimeste, kes juba viljelevad teie soovitavat uut ja sportliku elustiili, tegemisi.

„Women: Avoid These Weight Training Mistakes Steve Shaw

Autor: tõlkinud Janar Rückenberg