5. mai 2010

Viisteist aastat treeningukogemusi…III osa

*** Rasvapõletuseks on üks efektiivsemaid võimalusi rammumehe treening ja rammumehe alad. Miks? Mida rohkem lihaseid on korraga töös, seda suurem on summaarne kalorikulu. Rammumehe alad on enamuses sellised, mis kaasavad töösse korraga terve keha.
Proovige mõnel suveõhtul teha 10 x 3 (30 kanti) kummikantimist. Tehke kümme seeriat kolmeseid, paus iga seeria vahel täpselt 1 – 2 minutit. Kõht on pärast ikka väga mõnusalt tühi. Või kandke näiteks 50 kg – seid hantleid 500 m, tehke 20 meetrised seeriad, paus seeriate vahel 20 – 45 sekundit (kokku 25 seeriat).
Efektiivsemat, aga samas ka emotsionaalsemat ja väljakutsuvamat rasvapõletustreeningut annab otsida. Mõelda vaid, kui seda viimast varianti teha veel kellegagi koos.

*** Ma leian, et igasugused väljakutsed on jõutreeningu harrastajale vajalikud. Väljakutsete abil õpime kannatama, testime ennast ja võistleme iseendaga. Väljakutsed on põnevad, sünnitavad uusi eesmärke ja stimuleerivad meid pingutama. Testige ennast!

*** Parim jook trennis on tavaline vesi…see on nii.

*** Olen aina enam mõelnud sellele, et mõni ebaproportsionaalselt suureks arendatud lihas (kehaosa) ongi tihtipeale see, mis meie keha tervikpildis hoopis täiuslikuks muudab. Arnold´i ülearenenud rind (pigem ülakeha), Platz´i jalad, Stubbbs´i selg või Oliva käed…nimetatud meeste nimetatud kehaosad olid võrreldes muu kehaga ikkagi suhteliselt proportsioonist väljas. Ometi on need mehed veel täna väga tuntud kulturismiikoonid ja legendid. Kas on võimalik, et tegelikult üks väike ebatäius ongi see, mis meid täiuslikuks teeb?

*** Kükk, jõutõmme ja kangi rinnalevõtmine annavad hea sprindikiiruse ja hüppevõime!

*** Kahjuks on nii, et müüdid on väga visad surema. Meie kooli uus direktor nägi, kuidas ma ühel päeval vaatasin õpetajate toas Reval Cup´i võistluste videod. Ta nägi seda juhtumisi ja küsis viisakalt, kas ta tohib ka vaadata. Pärast viivukest pausi küsis ta: „Kas sellistes lihastes mingit jõudu ka on?“

*** On üsna kindel, et hüpertroofiatreening ja klassikaline kestustreening või vastupidavustreening töötavad teineteisele täiesti vastu.

*** Parim viis seisaku vältimiseks või ületamiseks on teha trennis midagi täiesti meeletut ja tavapäratut. Proovige seljatrennis teha nt. poole tunni jooksul teha maksimaalselt palju lõuatõmbeid. Alustage sellest, et tehke igal minutil 3 (kuni 6 lõuatõmmet), ainult keharaskusega. Kõvemad mehed proovivad teha minutis 5 – 6 lõuatõmmet, nõrgemad 3 – 4 lõuatõmmet minutis. Sellega võikski selle päeva seljatrenn piirduda. Midagi täiesti uut ja erinevat tavategemistest. Sarnaselt annab läheneda igale lihasele (kehaosale).

*** „Aitab tänaseks küll. Ma täna väga palju ei tee. Muidu ei saa homme voodist püsti. Esimese korra kohta täitsa piisab.“
Minu pisikesest saalist ei ole küll nii palju rahvast läbi käinud kui suurtest linnasaalidest, kuid eelnevalt esile toodud ütlemisi on päris piisavalt kuuldud. 99.9%, kes selliseid väljaütlemisi on teinud…neist ei saa, ega ole saanud kunagi tõsiseid trennimehi. Õigem oleks öelda, et pärast 2 – 3 korda polegi neid saalis rohkem nähtud.
Minu jaoks on kuidagi veider kuulda: „Aitab tänaseks küll, esimesel korral ei hakka väga punnima, muidu ei saa homme voodist püsti.“…naljakas. Valusad lihased ja kangus on minu jaoks otsekui „tänu“ eelmise päeva raske trenni eest!

*** See ei ole küll mingi treeningtõde, kuid minu kõige karmimad trennid ja ettevõtmised on olnud: 10 x 10 jõutõmbes 160 kg – ga; 10 x 10 kükki 135 kg; 100 kg – 104 kükki; 60 kg – ga 200 kükki ja kohvrite (90 kg) vedamine aja peale 250 meetrit (see on meie kooli üks staadioniring) – vedasin ajaga 4.23, kohvreid panin maha viiel korral. Lihtsalt, kes tahab midagi karmi korda saata, see võib neid asju proovida.

*** Kui te teete pikka seeriat, näiteks 100 kordust, siis on kergem arvet pidada (korduste üle) kui jagate mõttes oma seeria osadeks, vaimul on selliselt seda karmi ettevõtmist leebem taluda. 100 korduse korral peate arvet 20, 20, 20, 20, 20. Kui teete 75 kordust, siis näiteks 3 x 25, kui teete 50 kordust, võite proovida kas 2 x 25, 5 x 10 või 3 x 15 + 5. Uskuge mind, selliselt on pikka seeriat oluliselt hõlpsam taluda.

*** On naeruväärne ja mõttetu rääkida rasvapõletajate kasutamisest, kui teie dieet ei ole korras…te sööte suurtes kogustes ja õhtusel ajal süsivesikuid, teie toitumise ajad on paigast ära jne.

*** Kõige suurem, kõige kuivem ja kõige tugevam mees jõusaalis ei pruugi olla kaugeltki treeningualastelt teadmistelt kõige targem mees.

*** Mees (naine), kes soovib kaalust alla saada, kuid räägib, et ta ei tahaks kuidagi loobuda nädalavahetuste saunaõhtute õlledest ärgu tulgu minu käest toitumiskava küsima.

*** Kõige rohkem olen õppinud jõutõstjatelt ja jõutõstmisest. See, mida nad kasutavad on suurepärane…progresseerumise viisid, treeningmetoodikad, harjutused, treeningvahendid jne.

*** Ärge tulge mult küsima nippe või treeningkavasid jämedate käte ja jalgade jaoks, kui te ei väärtusta kükki.

*** Kõige rohkem käivad närvidele inimesed, kellele teed trennikava, nad jätavad seda korduvalt pooleli ja siis iga kord jätkates tahavad kas uut kava või küsivad, et kuidas ma nüüd jälle jätkama peaksin??? Kurat kust mina tean, kuidas sa jätkad, kui sa koguaeg pooleli oma asjad jätad…vot sellised emotsioonid tekivad siis…

*** Ei ole olemas suurt annet ilma suure tahtejõuta. H. de Balzac (1799-1850)

Autor: Janar Rückenberg