1. juuni 2010

TUNNE EESTI TEGIJAT: Janika Jürgenson

Mis spordialaga sa tegeled? Kui kaua oled sellega tegelenud?
Ametilt olen jõusaali fanaatik, võistlustel saab mind näha figureerimas bodyfitness -163cm kategoorias. Spordiala on eriline, isegi Vikipeedia ei tunnista sellist spordiala, selleks on kulturism. Kuid juured on mul alles värsked sel alal, 4.juuni 2010 täitub mul jõusaaliga alles kaks aastat.

Kuidas sa jõudsid selle spordialani?
Selle küsimuse õige sõnastus oleks- „Kuidas jõudis spordiala sinuni?“ Ja vastus on: „See oli mul sees olemas nagu vähirakk, mis aasta 2008 paljunema hakkas.“
Mu sisetunne ütles mulle, et ma pean tegelema bodyfitnessiga. Ja tal oli õigus.

Kes on sinu treener?
Aasta 2010 aprilli keskpaigas algas minu koostöö, nüüdseks minu treeneri, Marek Kalmusega. Olen rahul, see samm on end igati ära tasunud.

Mis on sinu suurim sportlik saavutus siiamaani?
Minu sportlikud saavutused on veel väikesed. Seega suurimat saavutust ei ole hetkel veel välja tuua. Küll aga on minu eesmärgiks igal võistlusel olla parem eelnevast võistlusvormist ning siiani liigun kindlalt mööda eesmärke.

Millised on sinu eesmärgid sellel spordialal?
Minu trump on minu passis. Selleks on sünniaasta, mis võimaldab mul võistelda juuniorite kategoorias veel mitu head aastat. Eesmärk on võistelda just juuniorite kategooriates, see tähendab Eestist välja minemist, mis on just eelkõige trantspordi tõttu suurem ettevõtmine kui kodumaal võistlemine. Seega põhieesmärk on- jõuda võistlustele, jõuda sinna, kuhu kuulun.

Kas see spordiala on siis sinujaoks rohkem töö või hobi?
Iga inimene omab isiklikku elu, tööd ja üldjuhul ka hobi. Sport on minu elu- selle nimel puhkan, selle nimel ärkan, selle nimel hingan. Iga hetk on mul peas mõtted päevasest treeningust, toitumisest või vähemalt miski, mis on suurel määral spordiga seotud. Sport on minule töö- see teenib mind, see on mulle kohustus, see distsiplineerib mind. Sport on mulle ka hobi- kui on probleemid perekonnaga või lahkarvamused lähedastega, siis jõusaal on koht, kus alles suudan end välja elada ja mured peast pühkida. Sport on mulle kõik.

Mis sind motiveerib nii palju pingutama? Kust sa leiad oma energia?
Esimesel aastal võis olla küll, et mingil hetkel vajasin motivatsiooni nõnda raskeks treeninguks, kuid nüüd, kui jõusaal on osaks minu elust, siis pigem vajavad nüüd igapäevategemised näiteks seltskonnaelu motivatsiooni. Jõusaalis treenimine on mulle lihtsalt rohkem enesestmõistetavam.

Hea vorm nõuab ka kindlaid söögikordi, kuidas sina toitud ja kas see on kerge v raske sinujaoks?
Toitun kvaliteetselt, nii on kõige õigem öelda ja see on mulle meeltmööda. Raske pool toitumise juures on näha inimesi, kes elavad selleks, et süüa… kurb.

Kuidas reageerisid sinu lähedased, kui kuulsid, et hakkad selle spordialaga tegelema?
Ema ütles, et küll ~3 kuu pärast tüdineb, isa vaatas imelikult, vanaema karjus appi ja vanaisa vaatas vaikselt pealt. Ma usun, et neil pole veel aimugi, millega nende väige „tibu“ Janika tegeleb. Küll aga ema on juba mõistnud ja elab kaasa, isegi Hollandi EMi ajal tuli õhtul hilja minu tuppa: „Kuidas meie meestel läks?“

Kuidas sinu perekonnaliikmed on kohanenud sinu treeningu ja toitumisharjumustega?
Treeningharjumustega neil polnud vaja kohanedagi, sel hetkel ma lihtsalt pole kodus. Küll aga mõistavad nad, et mul on vaja palju kodust ära trennis olla. Toitumisharjumustega on juba tiba keerulisem olnud. Nüüdseks on õnneks mured lahendatud ja kehtib üks ja kindel reegel- Keegi ei kommenteerigu minu toitumist!

Kui palju sa tarbid toidulisandeid?
Ma tarbin toidulisandeid piisavalt. Täpselt nõnda nagu keha vajab ja rahakott lubab. Eks nende kahe aspekti koostööl minu kogu kujunebki.

Mis on sinu halvim harjumus?
Ma ei saaks öelda, et mul oleks mõni harjumus, mis oleks üdini halb. Kuid mul tõesti on halbu külgi… jah. Parim näide sellest on isoleeritus seltskonnaelust.

Kuidas sa lõõgastud, puhkad?
Lõõgastumine ja puhkamine on minu puhul väga nõrk külg. Ma nimelt ei lase ega luba endal puhata, kuid ma töötan selle nimel, et ma lõpuks õpiks lõõgastuma.

Kelleks soovisid lapsena saada?
Öeldakse, et kui inimene hakkab oliive sööma, siis ta on täiskasvanud. Seega olin ma alles hiljuti laps. Ja minu soov on ka endiselt töötada kontoris, ideaalis pangas, ja pärast tööd suunduda jõusaali, kus võiksin meeleldi pidada treeneriametit.

Eredaim hetk kooli kehalise kasvatuse tunnist?
Oli periood, võistluseelne, kus ma olin väsinud ja tüdinenud jõusaalist. Ja kuna kool oli remondis, siis toimusid meie kehalise kasvatuse tunnid jõusaalis ja siis ma lihtsalt ei käinud seal, vaim ei jaksand nõnda palju jõusaalis olla.

Kes kehastab sinujaoks ideaalset vormi?
Ma usun, et ühel päeval ma saan öelda, et mul on mu ideaal. Minu ideaalne keha on peegelpildi ja ettekujutuste koostöös valminud figuur. Ma kujutan ette, milline mu keha võiks välja näha ja see ongi see, mille poole pürgin- iseenda arenenum variant.
Vaata ka värsket fotogaleriid [url=http://gallery.fitness.ee/main.php?g2_itemId=472089]Janikast[/url]

Autor: Fitness.ee