13. juuli 2010

TUNNE EESTI TEGIJAT: Liisa Otsus

Kes sa oled, nimi vanus?
Liisa Otsus, 23

Mis spordialaga sa tegeled, kaua oled sellega tegelenud?
Laiemalt vaadatuna tegelen regulaarselt oma lihaskonna arendamisega jõusaalis ning kitsamalt vaadatuna on minu spordialaks, milles võistlen fitness -163cm kategoorias. Alustasin jõusaalis käimist, ilma igasuguse kavatsuseta ealeski võistlema hakata kuskil aastal 2005-2006. Tõsisemad treeningud said alguse ka ehk 2006-2007. Esimese võistluse tegin 2007. a sügisel.

Kuidas sa jõudsid selle spordialani?
Kasvasin selle spordiala sees, puutumata sellega suuremal määral kokku. Olin eelnevalt teinud iluvõimlemist, kergejõustikku ja aastake flamenkotantsu. Lõpetasin tantsimise ja siis tekkiski vajadus mingi füüsilise tegevuse järgi. Ema treenis sellel ajal spordiklubis Reval Sport ja nii ma läksingi temaga ühel päeval kaasa, täis igasuguseid eelarvamusi naiste ja lihaste kokkusobivuse osas. Treenisin isa kombineeritud jõusaalikava järgi, mis sisaldas minimaalselt harjutusi peamistele lihastele v.a jalalihased, mida ma esialgu keeldusin treenimast (jalad pidid ju ikkagi peenikesed olema). Aeg läks edasi, tasapisi hakkas ka keha näitama teatavat arengut lihaste osas, asi hakkas järjest rohkem muutuma sinna suunas, et lihased teevad keha hoopis ilusamaks ning loomulikult ei saa märkimata jätta, et suur osa minu jõudmises võistlemiseni oli ka perekond Kiivikatel. Eelkõige Ott oli see, kes ikka vaikselt vihjas ja veenis ja hiljem juba muidugi puhtalt tänu Natalia abile kulges tee esimeste võistlusteni.

Kes on sinu treener?
Mul on kaks treenerit. Kõik, mis puudutab minu jõusaalitreeninguid ja võistlusettevalmistust vormi osas toimub minu isa Indrek Otsuse näpunäidete järgi ning kõik, mis puudutab minu vabakava ja väljanägemist laval (kostüümid, bikiinid) saab teoks tänu Natalia Nazarenko-Kiivikasele.

Mis on sinu suurim sportlik saavutus siiamaani?
Kõik mu saavutused on ületanud iga kord mu oma ootused. Esimene saavutus oli kohe esimesel välisvõistlusel 2007. a juunioride MM-il 3. koht. See seadis juba mingis mõttes kõrgemad eesmärgid ka järgmisteks võistlusteks.
Loomulikult hindan kõrgeimalt värsket Euroopa meistritiitlit täiskasvanute seas.

Milliseid pingutusi nõuab sinult võistluseelse vormi saavutamine?
Ilma pingutamata see igatahes ei tule. Ei oska öelda, kas need pingutused erinevad millegi poolest võrreldes teiste sellel alal võistlevate sportlastega. Vormi saavutamise teeb kindlasti lihtsamaks võistlusvälisel perioodil kaalu kontrolli all hoidmine, mis ei tähenda loomulikult aastaringselt dieedil olemist. Siiani on mul õnnestunud seda reeglit järgida.

Eesmärgid tulevikuks?
Ilma eesmärkideta kaugele ei jõua, seega on ka minu eesmärgid seatud sinna kuhu tahan jõuda ehk siis selle ala tippu.

Kas see spordiala on sinujaoks rohkem töö või hobi?
Siin pole kahtlustki, tegemist on minu tähtsa hobiga, millele pühendun määral, et saavutada oma eesmärgid. Töö tähendab minu jaoks hoopis midagi muud, tööd teen selleks, et millestki elatuda, sellest hobist ma ei elatu. Ideaalis ei ole ka minu tulevane põhitöö seotud selle hobiga, tunnen, et kõik peab olema tasakaalus. Päev läbi jõusaalis veeta, võib muuta selle hobi tüütavaks ja seda ma ei taha.

Kas Eestis on raske olla selle spordiala liider?
Ei tunne ennast kahjuks või õnneks selle spordiala liidrina. Eestis poleks liider olemine ka eriti raskesti talutav- meedia tähelepanu pole just väljakannatamatu ja elamist segav.

Kas sellele spordialale on Eestis ka järelkasvu, kuidas hindad selle populaarsust tulevikus?
Ma arvan, et kindlasti muutub see ala üha populaarsemaks ka Eestis ning järelkasvu on kindlasti.

Kust leiad motivatsiooni pingutama ja energia?
Leian motivatsiooni ise endast, loomulikult tuleb ette vähem motiveerituid päevi, kuid need lähevad jälle üle, tegevusetus tekitab juba paari päevaga halva enesetunde ning motivatsioon on jälle tagasi. Loomulikult motiveerivad ka teised sportlikud inimesed ja kui on toimumas suuremad spordivõistlused televisiooni vahendusel (nt olümpiamängud, MM-d, EM-d jmt) ükskõik siis mis spordialal, siis on alati ka suurem soov ise trenni teha. Kahtlemata motiveerib ja annab energiat ka minu kallis perekond.

Kui palju tarbid toidulisandeid ja milline näeb välja sinu igapäevane toitumine?
Toidulisandeid tarbin väga vähe, kreatiin on ainuke, mis on aegajalt ikka minu menüüs. Igapäevaselt toitun suhteliselt keskmise inimese toitumisharjumuste moodi.
Lähtun toitumise põhitõdedest ja koostan oma menüü ise. Toitainete omavahelise suhte katsun hoida normaalsena ka dieedi perioodil, kärbin lihtsalt proportsionaalselt kalorinumbrit. Toiduainete valiku puhul ei ole ma samuti muutunud väga valivaks, toitun võimalikult mitmekülgselt.

Mis on sinu halvim harjumus?
Võib-olla see, et mul on liiga vähe häid harjumusi.
Kuidas sa lõõgastud/puhkad?
Puhkan kõige paremini looduses viibides, see rahustab kõige paremini ja viib kõik mittevajalikud mõtted peast. Puhkus on minu jaoks oluline, ma pole inimene, kes teeb midagi järjest ilma puhkamata ja lõõgastumata väga pikka aega, sama kehtib ka treeningu ja dieedi perioodil, vajan suhteliselt tihti pausi ja vaheldust. Lõõgastumiseks ei vaja ma suurt seltskonda enda ümber, see pigem väsitab mind. Piisab kõige olulisematest inimestest.

Kelleks soovisid lapsena saada?
Mul ei olnud sellist ühte ja ainust ametit kelleks tahtsin saada. Mäletan vaid, et vahepeal tahtsin saada lauljaks, siis juuksuriks, õpetajaks ja ka treeneriks.

Kas sul tuleb ette mõni eredaim hetk kooli kehalise kasvatuse tunnist?
Kehalise kasvatuse tund oli kõik 12 aastat alati mu lemmik tund. Ei oska ühtegi kõige eredamat hetke välja tuua. Aladest sobisid mulle ikka rohkem pikema maa jooksud. Sprindis ei olnud mul midagi välja käia. Käisin palju võistlustel, nii pallimängus kui ka kergejõustikus. Näitasin tihti ette akrobaatilisi harjutusi. Igal juhul ainult positiivsed mälestused.

Kes kehastab sinujaoks ideaalset vormi?
Ma ei ütleks, et keegi oleks minu silmis kõige ideaalsema vormiga, on lihtsalt inimesi, kes on eeskujuks ja suureks innustajaks. Fitnessis olen alati imetlenud Oksana Grishinat, just eriti tema vabakava sooritamise meisterlikkust.

Millise piirkonnaga oma kehas oled sina kõige enam rahul?
Pole lemmikut piirkonda, järelikult olen kõigi piirkondadega rahul.

Kui saaks ajas tagasi liikuda, siis mida sa teeksid teistmoodi?
Ma arvan, et midagi, sest kõik, mis ma olen teinud valesti on tulnud mulle kasuks, kõige paremini õpin ja arenen ikka oma vigadest.

Mida soovitaksid noorele algajale sportlasele?
Kannatlikkust, kõik ei juhtu üleöö. Soovitaksin ka pöörduda kindlasti oma ala spetsialisti poole, ehk siis treeneri poole. Väga raske on ise nullist alustada.

Mida ütled fännidele, kes on sind siiani väga toetanud?
Ma tänan neid südamest.

Milliseid emotsioone tekitas sinus fotosessioon?
Üldiselt ma väldin igal võimalusel pildistamist. Mulle ei meeldi poseerida kellelegi. Samas on alati tore pärast pilte vaadata, see on kahe otsaga asi. Mis Puutub Kasparisse, siis võin tõesti ausalt öelda, et see pildistamine ei olnud hetkekski ebameeldiv, ta oskas suurepäraselt juhendada ja loomulikult tegi selle meeldivamaks ka see, et ma ei poseerinud üksi. Kellegagi koos on alati kergem pildistada.

Vaata ka värsket [url=http://gallery.fitness.ee/main.php?g2_itemId=474213]galeriid[/url] Liisast!

Autor: Fitness.ee