20. september 2010

Vernon Davis, kas läbi aegade parim NFL sportlane?

See on lugu peamiselt numbritest. Kui te vaatate mehe pilti, siis see ei anna võib – olla veel täielikku ülevaadet selle superatleedi olemusest. Tema lihaseline, massiivne ja atleetlik välimus lubavad ka üht – teist järeldada. Ent siiski, need mehed, kes kirjutavad liigas suurtele rahatsekkidele alla, tahavad ka peale välimuse häid numbreid. Ja numbrid ei valeta, numbrid on objektiivsed ja mõõdetavad. Aga hakkame peale…

Pikkus, kuus jalga ja kolm tolli (6’3”), see on 190 cm. Mehe kaal on 253 naela, see on ümmarguselt 115 kg. Ta on suur ja väikese rasvaprotsendiga, täpsemalt 4%. Vernon´i 40 jardi (36.576 m) sprindi aeg on 4.38, see on kiireim aeg, millest üks 115 kg – ne Tight End (mehed, kes toimetavad palli üle touchdown´i joone) unistada võib. Rinnalt surumine on mehel 217.5 kg, seda on 40 jardi sellise jooksuaja kohta ikka väga palju. Mehed, kes jooksevad 40 jardi alla 4.40 naljalt sellist tulemust ei suru. Vertikaalhüpe on Vernon´il niipalju kui 42 tolli (106.5 cm), ka see on tulemus, millest 115 kg – sed Ameerika jalgpallurid võivad vaid unistada. Kükkinud on Davis 310 kg ja seda juba Maryland´i juuniori aastatel. Surumise tulemus 100 kg – ga on Vernon´il 33 x (tõlkijalt: erinevatel andmetel ka 37 x).

Rinnale võtab mees 160 kg – se kangi.

[url=http://en.wikipedia.org/wiki/Vernon_Davis]http://en.wikipedia.org/wiki/Vernon_Davis[/url]

Vernon ise ütleb selle kohta, et kui te olete pühendunud ja rassite kõvasti jõusaalis, siis näete ka tulemusi jalgpalli väljakul. 100 m aeg on Vernon´il 10.7 ja kõrgust on mees hüpanud 196 cm. Samuti on ta korvpalli mänginud.

Natuke ka perekonnast. Vernon adopteeriti, kui ta oli kahe aastane, tal on lisaks kaks venda ja neli õde, ka nemad adopteeriti koos Vernon´iga. Vernon´i koos oma õdede ja vendadega kasvatas üles tema vanaema Adaline Davis, kuna mõlemad tema bioloogilised vanemad tunnistati laste kasvatamiseks kõlbmatuks. “Mind sundiski sporti tegema asjaolu, et mul ei olnud kõrval ei isa ega ema, see ajas mind mõnes mõttes närvi.” räägib Vernon. “See sundis mind kõiges andma oma parimat.”
Terve keskkooli tegi Vernon väga tõsiselt jõusaali, ta läks suuremaks ja tugevamaks ja oh imet, ka kõvasti kiiremaks. “95 kg – selt jooksin kiiremini, kui keegi teine” imestab mees ka ise. “Pärast keskkooli kaalusin 102.5 kg ja olin veel kiirem. Kui olin 111 kg, siis olin veel kiirem ja kui jõudsin 113 kg – ni olin veelgi kiirem, lihtsalt hullumeelne.”

2003. a. astus Vernon Maryland´i Ülikooli, sealt algas ka tõsisem jalgpalli tee. Nagu öeldud, Ameerika jalgpallis armastatakse numbreid. Ka Vernon´i treener Dwight Galt armastab numbreid, ta paneb need jõusaali seinale üles, et kõik neid näeksid. Ja mitte ainult Vernon´i näitajaid, vaid kõikide erinevate positsioonide mängijate tulemusi. Täpsemalt väärtustatakse kuut erinevat näitajat: lamades surumine, kükk, kangi rinnalevõtmine, 40 jard´i aeg, vertikaalhüpe ja jõuindeks. Jõuindeks on valem, mis kombineerib sportlase surumise, küki ja rinnale võtmise näitajad, arvestatakse ka sportlase kehakaalu ning tuletatakse sellisest valemist meeskonna tugevaim mängija. On väga tunnustav olla heade tulemustega sellisel seinal.

Vernon´i treeneri sõnul on Vernon anomaalia. “Mitte ainult, et Vernon on juba looduse poolest väga andekas, vaid tal on ka tohutu töötahe. Selliseid on vähe, andekaid on küll, kuid päris tihti ei realiseerita oma looduse poolt antud potentsiaali ära”.

“49ers´i” peatreeneri ” Johnny Parker´i sõnul on meeskonna motoks, et võistle iseendaga, alati püüa olla kiirem, alati püüa rohkem tõsta ja alati ürita jõuda rohkem.

Aga tagasi numbrite juurde, Vernon on teinud mõlema jalaga ühel jalal kükke, kummagi jalaga 130 kg – ga 3 kükki. “Vernon on tõesti parim.” räägib abitreener Duane Carlisle. “Ta on alati valmis treenima ja piitsutab endast viimase välja.”

“Olen võistlev tüüp ja tahan olla alati parim. Ma ei talu, kui keegi suudab või jõuab minust rohkem. See suhtumine ongi see, mis mind paremaks teeb.”

Tõlkijalt: super kuju igatahes. Ma ei hakanud lugu täispikkuses ümber tõlkima, kuna meie lugejale ilmselt mingi touchdown´ide arv jne. midagi suurt ei ütle. Lisaks panen lingi, kus diskuteeriti, kas Vernon on naturaal või mitte:

[url=http://grg51.typepad.com/steroid_nation/2006/10/vernon_davisjui.html]http://grg51.typepad.com/steroid_nation/2006/10/vernon_davisjui.html[/url]

On või ei ole, võimas kuju igatahes, kas teie seda usute, et ta naturaal on…see jääb teie otsustada, lingi foorumi rahvas arvab, et pigem on mees naturaal.

Lõpetuseks suurepärane ja hea kvaliteediga video sellest, kui võimas Vernon tegelikult on ja mida korda saadab, vaata kindlasti:

[url=http://www.youtube.com/watch?v=F1FHm_EmcRw]http://www.youtube.com/watch?v=F1FHm_EmcRw[/url]

Kogu lugu, koos Vernoni nädalase treeningkavaga on siin:

[url=http://findarticles.com/p/articles/mi_m0801/is_9_68/ai_n19480316/pg_5/?tag=content;col1]http://findarticles.com/p/articles/mi_m0801/is_9_68/ai_n19480316/pg_5/?tag=content;col1[/url]

Autor: Tõlkinud Janar Rückenberg