25. veebruar 2011

Teekond unistustest lavalaudadeni: OSA 6

Tegemist on artiklite seeriaga, mis puudutab võistlemist kulturismis, bodyfitnessis, athletic fitnessis ja klassikalises kulturismis. Mitu artiklit tagasi alustasime me enda teekonda unistustest lavalaudadeni, mille lõpp juba vaikselt paistma hakkab. Kuid see pole veel päris läbi. Juhise eelviimases osas keskendume show’le! Vahet pole, oled sa algaja või juba meister, lugemist jagub kõigile.

Aeg esineda!

Lugematu arv raskeid kükke, sajad kardiosessioonid ja tuhanded veerandpöörded. Paremad ja halvemad päevad: ühed täis naeru ja rõõmu, teised viletsust ja kannatust. Käimas on soonte ja triipude jaht, suurim hirm on laval pehme ja vesine välja näha. Võistlusteni on jäänud 10 nädalat, 6 nädalat ja siis 2 nädalat. Kõigi sind valdavate meeleolude ja tunnetega loed jäänud nädalaid ja päevi, et viimaks poseerimispüksid jalga panna – näitamaks enda raske töö tulemust kogu maailmale. Olles väsinud, näljane ja ärev, võib see teekond tunduda lõputu. Kuid siis järsku on ta kohal – viimane võistluseelne nädal ning võistluspäev jõuavad kätte.

Kulturismi- ja fitnessimaailmas ühed kõige enam arutluse all olevad teemad on võistluspäev ja sellele eelnevad päevad. Tihti esitatakse küsimusi, et mida edu saavutamiseks laval teha ja mida meeles pidada. Juhise käesolevas osas anname endagi panuse sellesse diskussiooni. Siin ja praegu me ei räägi, kuidas saada kuivaks või sooneliseks. Me läheneme teemale hoopis teise külje alt. Me jagame mõningaid mõtteid ja nõuandeid, mis võivad kasuks tulla mitte ainult algajatele vaid ka kogenud võistlejatele. Teeme show’ga algust!

Võistluste eesmärk – edu saavutamine

Kui me alustasime enda teekonda artiklite seeria alguses, püstitasime ühe eesmärgi: olla võimalikult hea ja edukas võistleja. Sportlaste iseloom on juba selline, et edu ja eesolevaid võistlusi nähakse vaid ühes valguses: edu tähendab võitmist, võistlustele minnakse midagi suurt saavutama ning ennast võrreldes eelmise korraga parandama. Ma ei väida, et see oleks vale mõtlemine, absoluutselt mitte. Iseenesest mõistetavalt on võistluste eesmärk olla parim võimalik, teisi edestada, saavutada enda püstitatud sihid, ja tuua koju karikas. Fakt, et sa januned kõrgeima tiitli järgi, kindlustab selle, et teed sõna otseses mõttes kõik vajaliku, et see endale saada. Nii et jää endale kindlaks.

Mida kaugemale sa oma alal jõuda tahad, seda kõrgemal tasemel sa võistled ja seda tähtsamaks saavad teised faktorid. Enam ei piisa ainult eelpool mainitud mõtlemisest. Edu tähendab enamat kui vaid esimesi kohtasid – võistlused ei ole ainult võistlemiseks. Las ma selgitan. Sul ei oleks ju midagi ajakirja esikaanel olemise vastu, ega ju? Või toidulisandite ja riietebrändiga tuhandete eurode väärtusega lepingu sõlmimise vastu, mis rahastaks terve su karjääri? Või kui sind kutsutaks külalisesinemistele või kui saaksid pileti IFBB maailmameistrivõistlustele enda riiki esindama?

Seda ma arvasin, et vastad eitavalt. Kui oled tõelise edu jahil ning soovid saavutada üha enam ja enam, ei tohiks võistluseid vaadata ainult kui üritusi, kus tiitleid jagatakse. Võistlused on eelkõige koht, kus lood liidule, publikule, võimalikele sponsoritele ja pressile muljet endast kui sportlasest. Võistlused on üritus, kus saad tõestada, et oled õige inimene esindama enda spordiala, liitu, riiki ja kogu meeskonda. Oma võistleja karjääri edendamise eesmärgil on sul võimalus võistluste toimumise nädalavahetusel luua uusi kontakte, ennast promoda ja teha fotosessioone. Eesolevad võistlused on sulle sel juhul märksa olulisemad, mitte ainult karika või PRO-kaardi teenimise võimalus. Kõik see peaks selle nädalavahetuse ajal olema märgatav sinu suhtumisest ja käitumisest. Sa peaksid võistlusi ja edu nägema kahes võtmes: ühest küljest olema paremusjärjestusele keskenduv ja teisalt ärile mõtlev. Nende mõtetega suundume viimasele võistluseelsele nädalale ja võistlustele. Me läheneme nendele päevadele kahe erineva eesmärgiga, mis mõlemad tagavad meile igakülgse ja ülima edu. Järgmiseks võtame need päevad samm-sammult läbi, pidades toodud eesmärke kogu aeg meeles.

Võistluseelne nädal

Viimased päevad enne võistlusi koosnevad toitude kaalumisest, seeriate ja korduste arvestamisest; kõik vaid selleks, et tulemus laval oleks parim võimalik: vormis, täiuslik ja kuiv. Nagu eelpool mainitud, ei lasku me siinkohal detailidesse, kuna valmistuda saab kümnetel erinevatel viisidel ning teiseks on see vägagi individuaalne. Kuid on olemas paar üldist põhimõtet, mis sind viimasel nädalal ideaalsesse vormi aitavad, ja mida ma seoses võistlusteks ettevalmistusega välja tuua sooviksin. Esiteks ei ole vahet, kelle abi sa valmistumise juures kasutad, jää sellele kindlaks ja usalda seda. Tavaliselt enne võistlusi kohtad sa mitmeid asjast teadlikke inimesi, kes kõik on nõus sulle nõuandeid jagama, kuid kahjuks pole enamjaolt kellelgi neist aimu sellest, kuidas sinu keha töötab ja millele ta reageerib. Kui sa kuulad kõiki ja kahtled enda tehtud otsustes, langed sa stressi, mis teeb olukorra ainult hullemaks. Peale selle töötavad erinevad ettevalmistuse teooriad harva koos. Samuti pea meeles, et kolmapäeval või neljapäeval ei pea sa olema 100% valmis, vaid ainult võistluspäeval (st laupäeval). Teisest küljest ära unusta fakti, et viimase nädala ettevalmistused sinuga paljudel juhtudel imesid ei tee – kui sa nädal enne võistlusi vormis pole, siis viimane nädal sind ei päästa.

Et saavutada püstitatud eesmärk – olla laval parim võimalik ning samuti edendada enda karjääri teises mõttes – on viimasel nädalal tähtsaim olukord hoida kontrolli all ja vältida stressi. Sa saad sellega ilusti hakkama, kui järgid selle juhise eelmistes artiklites toodud nõuandeid. Kui sul on riietus ja kingad valmis pandud, poseerimise kodutöö tehtud, võistlusgrimmi ja välimuse küsimused lahendatud, saad sa keskenduda viimastele ettevalmistustele, viimaste päevade nautimisele ja teha vaid seda, mida on veel tõesti vaja.

Hea variant, kuidas viimasel nädalal n-ö ellu jääda, on korralik planeerimine ja nimekirja kirjutamine. Kas kõik on tehtud, pakitud? Reisid, hotellid ja fotosessioonid broneeritud? Visiitkaardid ja plakatid prinditud? Kohtumised organiseeritud? Selliste asjade üles tähendamine on eriti abiks just esmakordselt osalejatele. Kogenud võistlejad võivad selliste nimekirjade üle naerda, kuid see ei ole mingi harv juhus, et kümne aastase staažiga võistleja unustab grimmi või poseerimispüksid maha või ei ilmu planeeritud fotosessioonile. Kui sul on kõik hästi kavandatud, kontrolli all ja üle vaadatud, kas siis nimekirja abil või ilma selleta, saad sa võistlustele minna rahuliku ja enesekindlana.

Kaalumine

Võistleja jaoks algavad võistlused kaalumisega. Paljud uustulnukad on sellest vaid kuulnud ja ehk mõnda pilti näinud, nad võivad mõelda, et mida see endast tegelikult kujutab ja mis seal toimub. Niisiis, kaalumisel sportlaseid kaalutakse ja/või mõõdetakse nende pikkust (vastavalt sellele, millises kategoorias võisteldakse). Mõõtmise ja kaalumise tulemusel jagatakse võistlejad gruppidesse ja väljastatakse võistlusnumbrid. Samuti annad sa seal enda vabakava muusikaga CD ära. Kaalumisel on veel põhjuseid. Seal kontrollitakse, kas sinu riietus ja kingad on liidu reeglite ja nõuete pärased. Kaalumisel jagatakse ka kogu võistlejal vajaminevat infot, näiteks kuidas väljakutsumisi tehakse, milline on gruppide ja voorude järjestus jne, nii et tasub silmad ja kõrvad lahti hoida. Pane tähele, et liidu üldiseid reegleid keegi kaalumisel rääkima ei hakka, need pead sa enne võistlusi endale ise selgeks tegema!

Toon mõned nõuanded kaalumise kohta. Esiteks kanna hoolt selle eest, et sinu osa kaalumisel läheks sujuvalt. Ole õigeaegselt kohal, võta kõik vajalik endaga kaasa (dokument, litsents, vabakava muusikaga CD, võistlusriietus ja kingad), ja järgi kaalumisel antud juhiseid.

Kuigi kaalumine keskendub eelkõige praktilistele asjadele, et järgneva päeva võistlus kenasti sujuks, ei tohiks võistlejad unustada, et ka kaalumine on osa võistlustest ja show’st. See, kuidas sa esitled ennast liidu liikmete, teiste võistlejate ja eriti pressi ees, mõjutab sinu mainet ja seega tervet sinu karjääri. Nagu eespool mainitud, ole õigeaegselt kohal ja järgi juhiseid – sellega austad sa liitu, korraldajat ja teisi võistlejaid ning see kujundab ka sinu mainet – sa oled võistleja, kes kannab kõige eest professionaalselt hoolt. Samuti ole valmis meediale intervjuusid andma ja kaamera ees poseerima. Võid küll olla väsinud ja mõtetega võistluste juures, kuid leia see minut meedia tarvis. Esinda ennast eeskujulikult ning pea meeles, et need on need hetked, kui sul on võimalus ennast, end ümbritsevat meeskonda ja kogu show’d promoda. See on osa mängust, millega pead professionaalselt ja stiilselt hakkama saama, vahet pole, kas oled vormis või mitte.

Lava taga

Pärast kaalumist, tavaliselt järgmisel päeval, on lavatagune sinu järgmine peatuspaik enne lavale astumist. Lavatagune on see ala, kuhu kõik fännid tahavad sisse hiilida – no ja miks ka mitte!? See on koht, kus kulturistid lihaseid täis pumpavad ja lavale minekuks valmistuvad, ja muidugi võib siin fitnessi tüdrukuid ilma püksteta ringi jooksmas näha! Peale selle on see ka koht, kus sina – võistleja – teed lavale minekuks viimaseid ettevalmistusi. Mida sina, algaja või kogenud võistleja, siis peaksid lava taga meeles hoidma? Sama, mis käis kaalumise kohta: kõik see, mida vajad enda keha ideaalseks muutmiseks ning sinu käitumine ja suhtumine. Need on taas need punktid, mis on tihedalt seotud meie eesmärkidega.

Et olla kindel võistluste plaanipärases minekus, ära riku enda keha ega välimust viimaste minutite jooksul enne lavale suundumist, lihtsalt hoolitse selle eest, et sul oleks olemas kõik asjad, mida võid lava taga vajada. See kindlustab kõige toimuva sujuva liikumise ja võimalikult stressivaba võistluspäeva. Stress on kui kurat, kes võib ka sinu vormi ära rikkuda. Miks mitte järgida meie nõuannet teha nimekiri kõige vajalikuga? Kas toit on karpides kaasas? On. Võistlusriided, kingad, meik ja juukse-asjad? Olemas. Grimm ja bikiinid? Muidugi! Vahel on mõistlik lavataguse olukorra suhtes võtta ühendust korraldajaga. Kas lihaste täispumpamiseks on vajalikud hantlid kohapeal olemas või tuleb need ise kaasa võtta? Kas seal on piisavalt peegleid ja valgusteid või peaksid sa ise midagi kaasa võtma? Sellised asjad tasub varakult välja uurida, et saaksid olla hästi ettevalmistatud.

Teine tähtis punkt lava taga on järjekordselt sinu, kui võistleja, käitumine. Kahjuks vaid mõned üksikud võistlejad pööravad sellele tähelepanu. Ideaalne vaatenurk selle teema lõpetuseks oleks lavataguse olukorra peale mõtlemine. Esiteks on võistlustel tavaliselt hulgaliselt võistlejaid ja seepärast jääb lava taga ruumi väheseks. Ära mine lava taha enne, kui see tõesti vajalik on, pigem oota, kuni teised kategooriad on ära olnud. Ja mis veelgi tähtsam, isegi kui sa arvad, et oled vägagi massiivne, ei vaja sa siiski tervet lavatagust ala. Kui sa näed, et ruumi raisata ei ole, palun ära laiuta enda asjadega ning ära too lava taha enda sõpru, kellel selleks vastav luba puudub. Teiseks on lavatagune ala koht, kus sina ja teised võistlejad vahetavad riideid, grimmi lisavad ning keskenduvad sellele, milleks nad on aastaid, kuid ja päevi valmistunud – spordivõistlusteks. Austa teisi ja nende privaatsust, ära sega ega pildista neid, kui nad ilma püksteta olles grimmi lisavad. Sinul kui võistlejal, kes on osa kogu show’st, on kohustus panustada asjade sujuvasse liikumisse. Teisisõnu ole kursis ajakavaga, järgi seda ja ole valmis, kui sind lavale kutsutakse. Samuti ole vajadusel ka kaasvõistlejate vastu abivalmis, see ei tee sulle liiga. See näitab taaskord sinu professionaalset käitumist, ja seda igas mõttes.

Aeg esineda!

Sind lahutab lavast vaid veel koridor lavataguse ala ja lava vahel. See on sinu hetk näidata seda kõike, mille nimel oled pingutanud. Aeg esinemiseks on sõna otseses mõttes kohal! Mitmetest võistlustega seonduvatest artiklitest saab lugeda sellest, mismoodi laval igat hetke nautima peab ja kuidas sellest rõõmu peab tundma. Mul ei ole selle vastu otseselt midagi, muidugi pead sa seda hetke nautima, kuid ma tuletaksin sulle meelde selle kõige tähtsama põhjuse, miks sa siiski laval oled. Ükskõik kui tore sul laval on olla või ükskõik kui palju sa ka ereda lavavalguse käes võrdluses seismist ei naudi, arvan ma, et sa tohiks mingil juhul ignoreerida fakti, et sa oled sportlane spordivõistlustel. Kui sa keskendud glamuurile ja õnnest õhkavatele hetkedele, võid kaotada kontrolli poseerimise ja enda laval esitlemise üle, mis ohustab sind eesmärkideni jõudmist – mis koha me saame ning kuidas me meediale, sponsoritele ja fännidele silma jääme. Parem oleks, kui sa keskendud küsimusele ”miks?” sa laval oled. Sa ei läinud sinna, et leida sõpru või kaaslast ööks, ega ka selleks mitte, et lihtsalt toredat laupäeva veeta, vaid selleks, et edendada enda karjääri igas võimalikus mõttes, sa ei võistle ainult hea koha saavutamise pärast. Sa veedad laval vaid mõne minuti. Sinu jõudmine finaali või jäämine 7-ndaks võib olla otsustatud ühe veerandpöördega. Üksainus hetk võib muuta kõik, nagu Jens Weissflogile sai määravaks üks hüpe, Ben Johnsonile üks 100m jooks või Michael Phelpsile üks etapp. See on sport, nii et keskendu!

Ma kasutan siinkohal võimalust ja tuletan meelde eeskujuliku käitumise ja suhtumise laval. Ei, sa ei ole seal, et kellelegi pugeda, kui tihe ülesrivistusel ka konkurents ei oleks, kuid sa saad sellest hoolimata käituda korralikult. Sinu maine kasuks ja et antud spordiala n-ö välja ei sureks ja edasi populaarne oleks, austa teisi võistlejaid ja kohtunikke. Järgi laval kõiki reegleid ja kuula peakohtuniku käsklusi. Kui sind kutsutakse lavale või ette võrdlusele, lihtsalt tee seda. Mida iganes kohtunikud sul käsivad või ei käsi teha, austa igat nende sõna. Kui sa keskendud võistlustele ja mitte glamuursusele ega muule hiilgusele, on sul ka käsklusi kergem täita. Mulje, mis sa endast laval jätad, jääb inimestele meelde. Halba mainet on võimalik luua ka tähelepanu köitmata. Vahet ei ole, kui sa rikud reegleid ainult sellepärast, et sa nendest teadlik ei olnud. Vahet ei ole, kui sa eirad käsklusi vaid seetõttu, et sa neid ei kuulnud – sinust luuakse mulje selle põhjal, mida sind nähakse tegemas. Nemad ei tea sinu käitumise põhjust. Kõike, mida sa laval teed, nähakse, filmitakse, pildistatakse. Esitle ennast laval ettevalmistatult, stiilselt ja professionaalselt iga sekundi vältel.

Toida enda aju ja keha järgmise võtmesõnaga: professionaalsus. Mis iganes sa laval teed, või mis iganes laval juhtub, ole professionaalne ja saa sellega professionaalselt hakkama. Kui sul kukub king jalast või pillad bikiinid maha, korja need professionaalselt üles ja jätka oma võistlusega. Ole stiilne!

Autasustamine

Veerandpööre veerandpöörde järel, kohustuslik poos kohustusliku poosi järel. See lõpeb hetkega, millest tahame kõik osa saada – autasustamine. See moment on tohutult emotsiooniderohke. Pisarad õnnest ja pettumusest. Pärast kogu seda rasket tööd tulevad emotsioonid tugevasti esile. Ka sinuga võib see juhtuda.

See on fakt, et ainult üks võistleja, võitja, on tulemusega 100% rahul. Teised on vähemal või rohkemal määral pettunud, nad lootsid enamat. Kui sa võidad, tunneta ja näita seda, sa oled selle välja teeninud. Kui sa ei võida või saad mõne muu koha, millega sa rahul ei ole, sul on igati õigus pettumust tunda, aga ainult tunda, mitte seda laval välja näidata. Mille pärast ma seda ütlen? Sellepärast, et esiteks ei aita see midagi: paremusjärjestus on selline, nagu ta välja kuulutatud on, see jääb nii, kurva näo tegemine laval ei muuda seda. Teiseks on sul hiljem küllalt aega enda tundeid välja näidata, kas siis hotellitoas, autos või kodus. Ja mis kõige tähtsam, kolmandaks, tuleb siin jälle mängu sinu kui sportlase ja koostöötegija maine. Kas keegi soovib sponsoreerida või ajakirja kaanele panna isikut, kes enda karika ära viskas, lavalt minema kõndis, ignoreerides kaasvõistlejaid, kes kätt suruda tahtsid? Vaevalt. Alati õnnitle teisi, naerata, saa tseremooniast osa. Kui halvasti sa ennast ka ei tunneks, ole õnnelik või teeskle seda olekut. See on jälle osa professionaalsest käitumisest, teiste võistlejate ja kohtunike otsuste austamisest. Ma tean, et emotsioonid ja tunded võivad olla tugevad ja kergelt esile lüüa, kuid sa pead olema nii professionaalne ja valmis suutmaks sellega leppima, mis iganes tulemus ka ei oleks. Iga ebasportlik liigutus jääb meelde, ja mitte heas mõttes. Kui oled PRO kulturismi jälginud, vahest mäletad Silvio Samueli 2009. aasta Arnold Classic’u võistlustel – see oli lame.

Sinu nimi on tulemuste tabelis samal real 6. kohaga või said sa hõbemedali omanikuks? Jah, täpselt nii juhtuski. Nagu eespool mainitud, ükskõik kui raske sellega leppida ka ei ole, ei saa sa seda kurba tõsiasja kuidagi muuta. Sa saad aga otsustada selle üle, kuidas veedad järgmise hetke pärast lavalt maha astumist. Sa võid valida nutmise, ülbitsemise ja hindamise üle vingumise või võtad olukorrast, mis võtta annab. Hea suhtumise korral võib sul avaneda võimalus kohtunikega vestelda, et neilt tagasisidet ja väärtuslikke nõuandeid saada. Hea käitumisega saad sa ennast ettevõtetele turundada ja nii enda äri edendada. Saad ka fännidega kohtuda – nemad on need, kes tulevikus sinu DVD-sid ostavad! Veeda aega noorematele võistlejatele nõuandeid jagades, tee endale ja kogu spordialale head. Alati hoia pea püsti ja mõtle tulevikule, mitte minevikule, mida sa enam muuta ei saa.

J

ärelpidu

Juhul kui sinu elu on pikka aega ainult ”söö, maga ja hinga kulturismi lainel”-režiimil olnud, maitsevad kõik toidud imehästi. Kusjuures kehtib sama jookide kohta. Isegi kui oled kõige ekstreemsem kulturist maailmas, pärast võistlusi võta see neetud taldrikutäis! Söö, naera, tunne rõõmu. Kohta sõpru, armatse kallimaga, naudi. Vahetevahel vajame me kõik seda.

Eelpool mainitu tundub ahvatlevana, kas pole? Nüüd hakkan ma uuesti aga näägutama. Kuigi igal võistlejal on võistlemiseks oma eesmärgid ja põhjused, eeldan ja loodan ma, et enamus neist soovivad edukad olla igas mõttes – et saavutada lavadel midagi suurt ning ajada käsikäes sellega ka head äri. Teatud tasemel on selle eesmärgi nimel vajalik asjaolu, et neid sportlasi austataks kui sportlasi. Mis on sellel järelpeoga pistmist? Nii mõndagi. Ükskõik kui hea sa laval välja näed, kui sa paned peole selga liiga lühikese seeliku, mis paljastab enam sinu keha kui laval kantavad bikiinid, ning kui sa oled nii purjus, et ajad omavahel kõik segi, karjud valju häälega imelikke asju, tekitad tüli, ülbitsed… pärast seda ei pruugi inimesed sind enam sportlasena austada. Dramatiseerivana ja maani täis olevana võid sa küll tuntumaks saada, kuid kas seda spordi kaudu saavutada tahtsidki? Muidugi võime me kõik vahel klaasikese võtta ja paljud teevad seda just järelpidudel, kuid ka pidutseda saab peenelt ja stiilselt.

Kokkuvõte

Edukaks võistlejaks saamine tähendab heade kohtade saavutamist võistlustel, kuid tähtis on ka üleüldine edu ärimaailmas – sponsorlused, ajakirjade veergudel ilmumine, külalisesinemised ja teisedki tulud ja kasud. Need kaks eesmärki käivad käsikäes, nad täiendavad teineteist. Et saavutada ülim eesmärk, mis hõlmab edu mõlemas mõttes, peame me neid mõlemaid kogu võistlusteks ettevalmistuse ajal meeles pidama, esimestest ettevalmistustest kuni järelpeo viimaste tantsudeni. Kui sinu vormis keha oleneb sinu panusest ettevalmistustesse, siis äriline edu ja maine on tugevalt mõjutatud sinu suhtumisest ja käitumisest. Press, sponsorid ja liidu liikmed näevad sind ja kohtuvad sinuga vaid võistlustel, need hetked ning sinu käitumine ja suhtumine nende vältel määravad ära rohkem kui sa arvata oskad. Need momendid jäävad inimestele meelde.

Ära kunagi unusta, et esindad võistlustel enda liitu, riiki, IFBB-d, sponsoreid, ennast ja enda spordiala – kulturismi ja fitnessi.

Autor: Anne Pietilä”;i:67;s:20:” tõlkija Andra King