31. mai 2011

TUNNE EESTI TEGIJAT: Esta Pilt

Kes sa oled, nimi vanus?
Olen ESTA ja vanuselt kuulun veteranide kategooriasse.

Mis spordialaga sa tegeled, kaua oled sellega tegelenud?

Tegelen kulturismi, bodyfitnessi ja athletic fitnessiga. Jõusaalitreeningutega alustasin 2002. aasta sügisel aga aastatel 2005 kuni 2009 treenisin jõusaalis väga kergelt, tegelesin rohkem jooksmise ja tantsutrennidega.

Kuidas sa jõudsid selle spordialani (kes tutvustas, kuidas tekkis huvi)?

Sattusin juhuslikult 2001. aastal Tartu Ülikooli spordiklubi ja Kulturismi- ning Fitnessi Liidu talvelaagrisse Käärikul. Sellest alast ei teadnud siis veel midagi. Olin jõusaalis vaid mõnda jooksjale vajalikku harjutust teinud ning kodus kätekõverdusi ja kõhulihaste harjutusi. Just laagris soovitati alaga tegelema hakata. Läks veel pool aastat, enne kui jõusaali jõudsin.

Kes on sinu treener?
Arvan, et selle ala puhul on kõige parem ise kõigega kursis olla ja endale sobiv treening- ning toitumiskava leida. Loomulikult on hea, kui on nõuandjaid, toetajaid ning harjutuste tehnika kättenäitajaid. Nii et olen endaga ise tegelenud. Alguses sain ka soovitusi Oleg Andlalt, nüüd Indrek Otsuselt.

Mis on sinu suurim sportlik saavutus siiamaani?
Suurimat saavutust ei oskagi välja tuua. Ala kandepind naiste osas on meil niivõrd väike, et olen tulnud Eesti meistriks ja karikavõitjaks nii naiste kulturismis, bodyfitnessis kui athletic fitnessis. Aga arvan, et suurim saavutus on see, et viitsin üldse sellises vanuses, tõsiselt tegeleda võistlusspordiga. Lihtsalt meeldivad need lihased.

Milliseid pingutusi nõuab sinult võistluseelse vormi saavutamine?
Vormi saavutamine üldises mõttes ei nõua väga suuri pingutusi. Küll aga sellise vormi saavutamine, millega ise rahul oleks ja mis ka häid tulemusi tooks. Jõusaal on kehakujundamise koht ja paljuski oma keha kuju seal ka muuta saab. Kuid suur osa on ka geneetikal ja paljude asjade osas ei aita kahjuks ka suur töörügamine.

Eesmärgid tulevikuks?
Ikka tõsiselt asjaga tegeleda ja võistelda niikaua kui tervis lubab. Ja enda lõbuks kindlasti jõusaalis treenida, kuniks ainsaks jõukohaseks sportimisvõimaluseks jääb vaid kepikõnd.

Kas see spordiala on sinujaoks rohkem töö või hobi?
Tööks teda kuidagi nimetada ei saa, pigem kallis, aga rahuldust pakkuv hobi ja elustiil. Kui ajakulu arvestada, mis sportimisele kulub, siis annaks pool töökohta välja küll.

Kas sellele spordialale on Eestis ka järelkasvu, kuidas hindad selle populaarsust tulevikus? Järelkasvu on, aga kindlasti vähe, eriti türukute osas. Harrastajaid saalides käib, aga selliseid, kes võistlema jõuavad, on väga vähe. Usun, et populaarsus kasvaks, kui rohkem häid treenereid jätkuks, kes noori tagant utsitaksid.

Kust leiad motivatsiooni pingutama ja energia?
Just trenn on see, mis energiat annab. Motivatsiooni annab hea vorm ja hea enesetunne pärast trenni. Tähtis on ka suhtlemine teiste sama ala harrastajatega. Ja süüa võib palju rohkem kui oled tublilt treeninud.

Kui palju tarbid toidulisandeid ja milline näeb välja sinu igapäevane toitumine?
Toitun 6 korda päevas, isu on mul väga hea ja süüa armastan tohutult. Ka toidulisandeid tarbin niipalju kui osta raatsin. Sellise suure treening- ja töökoormuse ning ajapuuduse korral on see hädavajalik taastumiseks ja toidukordade asendamiseks. Söön küll väga mitmekesiselt aga arvan, et meie toit ei ole nii täisväärtuslik,et sellest kõik vajalikud ained kätte saada.

Mis on sinu halvim harjumus?
Neid on kindlasti palju, kellel ei oleks? Hea on see (vähemalt ma arvan), et olen neist teadlik ja teen oma harjumuste kallal tublisti tööd. Näiteks, olen väga kärsitu ja ei viitsi asjadesse väga süveneda ning mingeid plaane järgida. Suhtun loominguliselt nii trenni kui toitumisse. Raskuste puhul kipun ka kergelt alla andma. Mõnedest halbadest harjumustest aga ei raatsigi loobuda nagu kange kohvi joomine ja magusa söömine.

Kuidas sa lõõgastud/puhkad?
Meeldib väga üksi olla, lugeda, looduses liikuda, spordiüritustel- ning teatris-, kinos käia ja tantsida.

Kelleks soovisid lapsena saada?
Mingi aeg näitlejaks, vahepeal ka treeneriks. Aga siis tekkis soov ikka ka muudel aladel end täiendada. Nii õppisingi ülikoolis hoopis majandust ja psühholoogiat.

Kas sul tuleb ette mõni eredaim hetk kooli kehalise kasvatuse tunnist?
Kehalise kasvatuse tunnid loomulikult meeldisid aga meenub ka palju vastumeelseid asju, mida seal teha tuli –mingid poomi- ja kitseharjutused. Normid olid ju ees.

Kes kehastab sinujaoks ideaalset vormi?
Naistest just bodyfitnessistid, kes ei ole ülearu lihastes. Meestest samuti, mitte kõige suuremad, vaid just heas vormis olevad treenijad. Meeldivad kõik, kes heas vormis ja väga suurt rasvakihti ei oma.

Millise piirkonnaga oma kehas oled sina kõige enam rahul?
Rahul peaks olema just sümmeetriliselt arenenud kehaga. Nii et rahul olla ei saa. Aga usun, et üht-teist annab veel arendada ja parandada.

Kui saaks ajas tagasi liikuda, siis mida sa teeksid teistmoodi?
Alustaksin jõusaalitreeningute ja võistlemisega palju-palju varem.

Mida soovitaksid noorele algajale sportlasele?
Ära käi saalis niisama muuseas võimlemas vaid püstita mingid eesmärgid ja treeni tõsiselt.
Ära loobu, kuigi mingi aeg on tunne, et heale tasemele jõudmiseks kulub liiga palju aega. Treeni järjekindlalt ja siis tulevad ka tulemused.

Mida ütled fännidele, kes on sind siiani väga toetanud?
Toetust vajab igaüks. Olen väga tänulik, kui leidub neid, kes head soovivad!

Autor: Fitness.ee