24. oktoober 2011

Varustan teid hüva nõuga, hästi palju tõmba lõuga…

Minu soovitused, kommentaarid ja juhised eelnevale lõuatõmbe artiklile. Seda, kuidas see lõuatõmbe maraton minu selga on mõjutanud võiks kahtlusteta revolutsiooniks nimetada. Toimib see asi hästi, kui väga lühidalt väljenduda. Aga kuidas siis täpselt neid asju ajada. Hea artikkel, hea meetod, head soovitused, kuid eksperimendi initsiaator jätab minu jaoks siiski palju lahtiseid otsasid. Nendele üritangi selles omapoolses kommentaaris vastuseid anda.

Kuidas tõmmata, kui palju tõmmata, millal tõmmata?

Tegelikult on sellega nii, et ega ei saagi päris täpset ühest juhist anda. Saan rääkida vaid sellest, kuidas ja kuna mina tegin. Sai tehtud kõikvõimalikel erinevatel aegadel. Päris sageli tegin lõuatõmbeid oma tavatrennide lõpus, mis iganes trenn mul siis ka ei olnud. Oli neid kordi, kui tegin lõuatõmbeid täitsa trenni algul, isegi siis, kui põhipäevaks oli võib – olla õlg
ja triitseps. Oli neid kordi, kui tegin lõuatõmbeid seljatrenni käigus, vahest esimese, vahest viimase harjutusena, vahest keskel. Loomulikult tegin lõuatõmbeid ka vabadel päevadel, kuigi jah, kuna käimas ka võistlusteks valmistumine, siis vabadeks päevadeks on neid “vabu päevi” raske nimetada. Viimasel kolmel kuul on minu tüüpiline vaba päev näinud välja selline, et 50 – 100 lõuatõmmet, natuke kõhtu ja 40 – 60 minutit ratast. Seda selliselt isegi hoolimata asjaolust, et järgmisel päeval on võib – olla taas omaette seljapäev. Sellise väljakutse korral ei tulegi seda muidugi arvestada.

Oli tihti nii, et näiteks täna tõmban 70 lõuga (10 x 7), homme on seljapäev, mille käigus teen ka lõuatõmbeid, kuid siis võib – olla ainult 6 x 6. Nii, nagu artiklis räägitakse, et tõmmake kasvavalt, täna 100, homme 101, ülehomme 102 jne… see variant päris ei toimi. Saan veel aru, et Waterbury tegi lõuatõmmete seeriate vahele veel lisaks kätekõverdusi ja väljaasteid. No, kui te tegutsete peale lõuatõmmete jõusaalis veel mingi eraldi oma paikapandud kava järgi ka, siis need väljaasted ja kätekõverdused unustage ära. Nii võite teha, kui te lisaks muud üldse ei tee. Paljalt sellise suure sagedusega annab neid lõugasidki ära tõmmata. Aga, see on kahtlemata võimalik ja toimib.

Paika peab see, et suutlikkuseni ei pea tõepoolest minema. Tehke 10 x 4, 5 x 7, 6 x 6, 7 x 7 jne, kusjuures võite vabalt varuga teha ja kasvate…selg kasvab ja käed kasvavad biitsepsi arvelt.

Olen ise tõmmanud kaks kuud. Mida ma oma kahe tõmmatud kuu jooksul olen koguaeg meeletult otsinud, on loogika või süsteem, mille järgi progresseeruda või millest juhinduda. Ütlen ausalt, kuigi plaanin üritusega kindlasti jätkata, ei ole ma enda jaoks mingit süsteemi suutnud veel leida. Üks on kindel, päris iga päev tõmbamine ei tule kõne alla. Ei ole päris kindel, kas minu põhijaotust arvestades saangi mingit fikseeritud süsteemi paika seada…katsetan sellega veel.

Nagu ütlesin, olen nüüdseks tõmmanud 2 kuud. Kui skeemide loogikas pole suutnud süsteemi saada, siis ühe tingimuse olen küll täitnud… iga 30 päeva jooksul 1000 lõuga ehk siis 1000 lõuatõmmet ühes kuus. Kui Waterbury räägib enda korral 13 000 – st lõuatõmbest viie kuuga, siis saan öelda vaid seda, et see on ikka meeletu number. Seda 1000 lõuga kuus oma põhikava kõrvalt annab ka ära tirida. Waterbury pidi siis arvutuste järgi tõmbama umbes 2600 lõuatõmmet ühe kuuga, mis on üle igasuguse mõistuse…

Küsiti ka puhkepauside kohta. Need olid kuidas kunagi, 1.30 – 2.30, kuid olen tõmmanud ikka nii, et kui täna otsustan tõmmata 1.45 – ste pausidega, näiteks, siis üritan sellist pausi hoida kõikide seeriate vahel. Mis puutub rõngastesse, siis tõmban nii fikseeritud kangil, kui rõngastel. Algul tõmbasin rohkem rõngastel, viimasel ajal rohkem ainult fikseeritud kangil ja teate, pean ütlema, et ei saa väga aru küll, et tunda annaks.

Tehnika on loomulikult väga korralik, seeria tunnetatud, kontrollitud ja küllaltki aeglane. Kui ma tõmban näiteks kuueseid seeriaid, näiteks 10 x 6, siis loomulikult on need seeriad korraliku varuga, kuid tõmban tihtipeale sellise pikkusega seeriaid väga aeglaselt, vahest suisa negatiividega ning võtan vajaliku arendava potentsiaali isegi sellisest lühikesest varuga seeriast välja. Mingil ajal panin sisse ka suutlikkuseni päevad, tegin lihtsalt 5 seeriat suutlikkuseni ja pidasin tehtud seeriate summa üle arvet. Näiteks täna viie suutlikkuseni seeria summana 53 lõuatõmmet, järgmine kord võib–olla juba saan äkki 55 kordust viie seeria summana.

Tulemus, mille üle eriti head meelt tunnen, on see, et suutsin lõpuks selle töö tulemusena ja suhteliselt raske mehena ära teha lõuatõmbed 10 x 10, mis ei ole paljudele 97 kg – stele ilmselt lihtne ülesanne!

Kuidas soovitaksin teil proovida?

Mingi loogika suutsin välja mõelda, 100 protsenti pead ei anna, et see toimib. Selle järgi, mille teile välja pakun, tuli vist keskmiselt umbes 600 lõuga nädalas.

[pilt=6972]

[pilt=6973]

[pilt=6974]

Autor: Janar Rückenberg