14. juuni 2012

Eksklusiiv: Egle Eller-Nabi, veetleva naiselikkuse nimel

Juunikuu alguses iluoperatsiooni läbinud Egle Eller-Nabi räägib rinnasuurendusoperatsiooni peamistest ajenditest ning tagamaadest, selle seosest spordiga ning lähedaste toetusest taastumisprotsessil.

Fitness.ee’le antud eksklusiivintervjuus saab lugeda ka iluoperatsiooni teostanud Christinas Clinicu kommentaare kliiniku juhatajalt Brit-Carmen Norlan’lt.

Küsimusi esitab Janika Jürgenson
Küsimustele vastab Egle Eller-Nabi

1. Mis oli sinu peamine põhjus minna iluoperatsioonile?

Teadsin juba ammu, et soovin oma sportlikule trimmis kehale naiselikkust vormikust lisada, mitte suuri rindu, aga hästi loomulikku büsti. Iluoperatsioon lisab kindlasti enesekindlust oma kehaga rahulolemise läbi. Aastaid tagasi sõlmisin iseendaga kokkuleppe, et teen selle läbi peale esimest last. Kuna hetkel on ka võistlusteks puhkeperiood, oli see parim aeg operatsiooniks. Lisaks saan ma taastuda ja jõuan veel ka end sügiseks võistlusvormi viia.

2. Kas operatsioonile ajendas minema ka võistlemine Bikini Fitnessis?

Bikini Fitnessiga tegeledes on pea võimatu olla üheaegselt ideaalvormis ja säilitada ka naiselikud vormid. Samal ajal kohtunike poolt hinnatakse, et kõik keha proportsioonid on ideaalsed. Bikini Fitness on eriti selline kategooria, kus on ülimalt oluline naiselik, sportlik ja proportsioonis keha, seega kindlasti oli Bikini Fitnessis võistlemisel ka oma osa minu otsuses.

3. Millised olid sinu hirmud seoses lõikusega?

Hakkasin lõikusele mõtlema mõned aastad tagasi. Minu tutvusringkonnas ja spordivaldkonnas, millega ma tegelen- fitness, on päris mitmed naised selle protseduuri läbi teinud. Uurisin nende käest võimalikke riske ja saadud kasu. Kõige suurem hirm oli minu jaoks üldtuimestus. Mulle pole seda kunagi tehtud ja kartsin sellest vaevalist välja tulemist, mis osutus õnneks tühiseks hirmuks. Teine mõte, mis mind kohutas oli taastumise ajal mõningane voodireziimil olemine, mis minu aktiivse eluviisi juures on tõeline väljakutse.

4. Kuidas oled suhtunud iluoperatsioonidesse seniajani enne oma kogemust? Kuidas suhtud nüüd?

Eesti ajakirjanduse kajastatuse põhjal tundus kogu protseduur kordades negatiivsem kui see lõpuks oli – nagu ikka, kajastatakse asjade negatiivsemaid külgi ikka suuremalt. Samas on väga paljud naised erinevaid iluoperatsioone teinud. Nendega tegelevaid riiklikult tunnustatud erakliinikuid on palju. Leian, et iga inimene peab ise oma keha tunnetama ja soovi korral miks mitte enda enesekindlust tõsta iluprotseduuri abil. Minule, olles nii naine kui ka Bikini Fitnessi võistleja, oli otsus õige ja olen tulemusega väga rahul.

[pilt=7701]

5. Mille järgi valisid endale operatsiooniks kliiniku? Kust said informatsiooni?

Kuna ma olin väga ammu juba operatsiooni kaalunud, siis otsisin internetist kõikvõimalikku infot teema kohta. Tegemist on ju nii suure otsusega, et peab valima endale väga usaldusväärse kliiniku. Välisvõistlustel käies andsid nõu kaasvõistlejad. Minu üllatuseks sain teada, et mitmed neist on käinud Eestis Christinas Clinicus. See tõstis usaldust juba internetis loetu ja kaasmaalaste käest kuuldule lisaks. Ma olin otsustanud, kuulan lisaks arsti nõuandeid kõigis nüanssides, kuna tahtsin, et tulemus saaks võimalikult loomulik. Alates esimesest kohtumisest, olin oma valikus kindel.

6. Kuidas suhtuvad iluoperatsiooni läbimisse sinu lähedased ja kas mōistavad operatsiooni seost spordiga?

Minu perekond on väga mõistev olnud. Lähedased on mulle võistlustel väga kaasa elanud ja eks seetõttu oli mu otsus neile ka mõistetavam. Vanemad ja õed aitasid mul tütart vaadata peale operatsiooni, kuna ise ei tohtinud raskusi tõsta ja pingutada.

7. Kas soovitaksid ka teistele kaassportlastele?

Mina soovitaks inimestel uurida kõiki tahke, pidada nõu protsessi läbi teinutega ja käia konsultatsioonil, vajadusel kasvõi mitmes kohas. Tegemist on väga personaalse teemaga, seega minu otsene soovitus on enda teadlikkust väga tõsta ja siis otsus teha.

8. Kaua vōtab taastumine aega ning millal saad suunduda treeningsaali tagasi? Kas edaspidistel treeningutel pead uue olukorra tarvis treeningusse muudatusi tegema ja milliseid?

Taastumine on muidugi personaalne. Treeningutest peaks eemal olema ~kuu aega ja esialgu kergemate koormustega alustama. Ülakeha treenimisega tuleb isegi kauem ootama. Kokku võtab täielik taastumine aega keskmiselt 3-6 kuud. Ma olen ise arvestanud vähemalt 2 kuud treeningutest eemalolekut, mis saab kindlasti raske olema.

9. Kas tunned, et oleksid operatsiooni pidanud läbi tegema juba enne Bikini Fitnessiga alustamist?

Ei, seda mitte. Kõik tuli õigel ajal nagu planeeritud.

Küsimusi esitab Aire Lossmann
Küsimustele vastab Christinas Clinicu juhataja Brit-Carmen Norlan, kes kliinikuga seotud juba 21 aastat.

1. Kui suure % moodustavad Christinas Clinic klientuurist sportlased (k.a välismaalased), kes läbivad rinnasuurendusoperatsiooni?

Sellekohane statistika meie ettevõttel puudub, kuid sportlaste osakaal jääb kindlasti alla 10%. Kõikide sportlastest patsientide hulgast fitnessi ja kulturismiga tegelevate sportlaste osakaal on suur. Seda ilmselt seetõttu, et nende spetsiifika eeldab täiusliku keha presenteerimist. Aga kõikide fitness-patsientide hulgast on välismaalaste osakaal eriti kõrge.

2. Teie kliinikut külastavad ka paljud välisriikides elavad kliendid. Miks nad on valinud just teie kliiniku?

Põhjuseid on mitmeid: esiteks on Christinas Clinic tegutsenud juba üle 20 aasta, patsientide üldarv on üle 15 000. Teiseks parim reklaam on patsiendile hästi teostatud operatsioon. Rahulolev patsient soovitab ka oma sõpradele/sõbrannadele sama kliinikut. Fitness-sportlaseid on meie kliinikus opereeritud tihti. Seetõttu on Christinas Clinic kindlasti nende hulgas populaarne.

3. Mis on naiste peamised põhjused taolise operatsiooni teostamiseks?

Peamine põhjus on muuta keha proportsiooni ja taastada rindade välimus peale rasedust ja imetamist.

4. Millised on erinevad võimalused rinnaimplantaadi asetamiseks?

Laias laastus kolm erinevat võimalust: rinnanäärme taha, rinnalihase peale, kasutades lihasfasciat, ja rinnalihase taha. Nende kolme võimaluse juures on veel variatsioonid.

5. Sportlased kes treenivad ennast üldjuhul jõusaalis, seisavad küsimärgi ees, kuhu paigaldada rinnaimplantaadid? Palun selgita kuidas ja mis efekti võib tekitada implantaat mis on paigaldatud lihase alla, võttes arvesse näiteks rinnalihaste treeningu.

Paljudes kliinikutes ei paigaldata fitness-sportlastele implantaate üldse lihase taha, kuna sellega kaasnevad mõned riskid nagu implantaatide vale asetumine operatsioonijärgsel perioodil või kapslireaktsioon, mis võib tekkida kui treeninguga alustatakse liialt vara. Meie kliinik paigaldab sportlastele implantaate lihase taha valikuliselt võttes arvesse treeningute ja sportlaste füsioloogilist eripära. Kõrgemas riskigrupis on sportlased, kes kasutavad rinnalihaseid treeninguteks väga tugevalt. Fitness-sportlaste puhul ei ole meie kliiniku patsientide hulgas postoperatiivses perioodis komplikatsioone olnud, kuna kasutame spetsiifilist operatsiooni tehnikat ning keelatud on aktiivne treening kolm kuud peale operatsiooni. Rinnalihase taha asetatud implantaadid on alati naturaalsema väljanägemisega, kuna neid katab lisaks rinnanäärmetele ka rinnalihas.

6. Fitnessi ja kulturismiga tegelevad naised viivad oma rasvaprotsendi tavainimese mõistes üpris madalale. Millised on peamised miinused, kui tahetakse paigaldada implantaat lihase ette?

Arvesse võttes, et nendel sportlastel on rinna rasva- ja näärmekude enamasti vähene, jäävad implantaatide kontuurid rinna naha alt tugevalt näha. Kuna keha presenteerimisel kasutatakse bikiine, on need kontuurid inimese silmale võõrad ja ebaloomulikud. Samuti on implantaatide püsivus erinev, lihase ette paigaldatud implantaate toetab vähese näärme- ja rasvakoe tõttu ainult nahk, mis kaotab aastate jooksul oma elastsuse.

7. Millist tüüpi implantaate paigaldatakse Christinas Clinicus?

Kasutame juba 5 aastat nn ”neljanda põlvkonna” implantaate, mis erinevad teistest oma konsistentsi ja naturaalsuse tõttu. Reeglina on enimkohesiivne implantaat kõva ja ebaloomulik, Cereform implantaadid on aga naturaalseimad implantaadid maailmas. Tootmises on väga palju erinevaid mudeleid ja kohesiivsuse tüüpe. See annab võimaluse valida just patsiendile sobiv implantaadi tüüp.

8. Kuidas oleks parim viis valida endale sobiva suurusega rinnaimplantaadid?

Meie kliinikus on selleks spetsiaalselt koolitatud meeskond, kes rindade suurendamise konsultatsioone läbi viib. Konsultatsioon hõlmab patsientide ülevaatust, rindade mõõtmist ja pildistamist, millest luuakse spetsiaalse programmiga 3D simulatsioon. Programmi sisestatakse valitud implantaatide mudelid ning tulemuseks võib patsient näha arvutiekraanilt eeldatavat operatsioonitulemust.

9. Palun kirjelda teie kliinikus teostatavate sisselõigete erinevusi.

Sisselõiked on klassikalised: rinnavoldist, kaenla alt ja rinnanibuala kaudu. Igal meetodil on omad eelised vastavalt operatsiooni tehnikale.

10. Millised protseduurid ja analüüsid peab enne iluoperatsiooni läbima?

Enne operatsiooni on vajalikud rindade uuring ja vereanalüüs.

[url=http://www.christinasclinic.com/est][pilt=7726][/url]

11. Milline näeb välja klassikaline operatsioonipäev patsiendi jaoks Christinas Clinicus?

Tavaliselt tuleb patsient kliinikusse operatsiooniks ettevalmistunult seljas mugavad riided ning kaasas tema tervist puudutavad dokumendid. Enne operatsiooni vaadatakse üle konsultatsioonis koostatud simulatsioonid, vesteldakse operatsioonipersonaliga, kirurg kannab kehale vastavalt valitud implantaadile markeeringud ning koostatakse vastavasisulised lepingud. Peale operatsiooni viibib patsient jälgimispalatis, koju saab järgmisel päeval.

12. Kas on erinevusi paranemiskiirusel peale operatsiooni, olenevalt siis sellest, kas implantaat on lihase ees või taga?

Operatsiooni haavaparanemise protsessis erinevusi pole, küll aga nõuavad lihase taha paigaldatud implantaadid pikemat puhkust füüsilisest koormusest.

13. Mis aja jooksul on võimalik asuda uuesti treenima ja kas on lihasgruppe mida pole soovitatav suurte raskustega enam treenida?

Sportlaste puhul oleme üldtreeningud keelanud üheks kuuks, rinnalihaste treeningud kolmeks kuuks ja sõltuvalt paranemisprotsessist raskemad rinnalihaste treeningud kuni kuueks kuuks. Selle aja jooksul on ainevahetusprotsess opereeritud piirkonnas täielikult taastunud ning treeningud mistahes koormusega on lubatud juhul, kui patsiendil ei ole esinenud komplikatsioone.

14. Rinnaimplataate vahetatakse ka välja. Millised on põhjused implantaatide väljavahetamiseks, pidades silmas just sportivaid naisi?

Kõige tihedamini esinev põhjus on haiglane kapslireaktsioon ümber implantaadi. See on enamasti tingitud kas valest implantaatide valikust või järelravist. Esimese puhul tuleks kindlasti arvestada, mida aktiivsema füüsilise koormusega on patsiendi eluviis, seda naturaalsem, pehmem, siledam implantaat tuleks valida, et vältida liigset traumat opereeritud piirkonnas. Väga suurte kogemuste tõttu võime väita, et vastupidiselt enamlevinud müüdile, et karedapinnaline implantaat hoiab ära kapsli tekke on ilmnenud, et liialt karedapinnaline implantaat hoopis tekitab haiglast kapslit ning selle vahetamine siledama implantaadi vastu annab häid tulemusi. Teisel juhul ei ole patsient saanud rahulolekus paraneda, liiga varane füüsiline koormus tekitab kaitsereaktsiooni, mille tulemusena normaalse kapsli asemele kasvab haiglane, paksenenud ja ebaühtlane kapsel. Sellisel puhul ei eelda korduv operatsioon alati implantaatide väljavahetamist.

15. Miks võiks lugeja, kel samuti iluoperatsiooni läbimise soov, valida just Christinas Clinicu?

Pikaaegne ja suurte praktiliste kogemustega kliinik, mis on fitness-sportlaste seas tunnustatud.

[url=http://www.christinasclinic.com/est/]Christinas Clinic[/url]

Autor: vastavad”;i:60;s:16:” Egle Eller-Nabi”;i:56;s:19:” Brit-Carmen Norlan