26. juuli 2012

Rasvapõletajad I osa

Rasvapõletus ja rasvapõletajad on väga populaarsed teemad. Trükkige Google.ee-sse rasvapõletajad või fatburners ja vaadake seda pilti mis teile avaneb. Uskumatu! Ja kes sellest infotulvast peaks midagi mõistlikku välja sõeluma?!

Kuna rasvapõletajate kohta küsitakse minult üsna sageli, siis otsustasin kirjutada rasva põletavatest toidulisanditest ja toitudest. Võib-olla järgmisel korral kui seisad rasvapõletajakarp käes, tead, mida koostisest vaadata. Ja ehk otsustad üldse vaadata üle oma toitumise ja leiad, et sul jääb puudu tavalistest vitamiinidest ja mineraalidest, mis hoopis aeglustab sinu ainevahetust. Ette juba mainin, et rasvapõletajad toimivad peamiselt ikka vaid koos tervisliku toitumise ja trenniga. Kui eesmärgiks on pikaajaline tulemus, siis ainult „imetablettidest” ei piisa… kahjuks või õnneks. Õige rasvapõletaja leidmine ei pruugi samuti olla lihtne ülesanne. Vahel tulebki katsetada erinevaid, et leida just endale sobiv.

Rasvapõletaja ei peaks olema kasutuses aastaringselt. Rasvapõletajaid on soovitav kasutada mingil perioodil, et kiirendada ainevahetust koos trenni ja tervisliku toitumisega!

Kõik vitamiinid on rasvapõletajad

Kui küsida, milline vitamiin või mineraal on rasvapõletaja, siis vastus on, et kõik nendest! Keha normaalseks toimimiseks on ju vaja et organism saaks kätte kõik vajalikud vitamiinid ja mineraalained. Millegi puudus aeglustab kehas protsesse, sest sa ei anna talle piisavalt vajalikku ”kütust”. Organism lülitab end säilitusprogrammile, et ta ei kasutaks täiskiirusel toimimisel niigi väheseid varusid täiesti ära. Ja see tõesti on nii, et kui sul on millegi puudus, siis ainevahetus tõenäoliselt aeglustub. Niisiis esimene samm soovides kiirendada ainevahetust on kontrollida, kas saad tavatoidust piisavalt kõik vajaliku kätte.

Ma tegin ajakirjas Muscle & Fitness ilmunud loost lühikokkuvõtte. Toodi ära kõige peamisemad vitamiinid, mineraalid ja rasvapõletajad. Lisasin neile soovituslikud päevased kogused naistele ja nende allikad, mis on pärit [url=http://www.toitumine.ee]www.toitumine.ee[/url] lehelt. Sportlastel ja meestel on need kogused suuremad. Selles artiklis kasutan Tervise Arengu Instituudi poolt kehtestatud soovituslikke koguseid. Lisan siia artiklisse ka tabeli treeningajakirjast , kus märgiti, kuidas kasutada neid samu toidulisandeid rasvapõletajatena suurendades lühiajaliselt toidulisandite koguseid.

Ajakirja Muscle Fitness lugejate lemmik rasvapõletavad vitamiinid ja mineraalid

C-vitamiin

Arizona ülikooli teadlaste sõnul parandab C-vitamiin keha võimet põletada rasva. Uuriti 2 gruppi inimesi. Esimestele anti platseebot 4 nädalat kestnud treeningute jooksul ja teistele c- vitamiini. Grupp kellele anti 4 nädala jooksul C-vitamiini põletas 11% rohkem rasva.
Päevane miinimumkogus, mille peaksime saama tavatoidust 55-75mg. Allikad: puu- ja köögiviljad, marjad, mahl – astelpaju, kibuvits, mustsõstrad, tikrid, maasikad, paprika, kaalikas, brokoli, tomat, kapsas, kartul, tsitruselised, kiivi

Karnitiin

Karnitiinil on meie kehas erinevaid funktsionaalseid ülesandeid, kuid üks roll on olla osaline rasvade transpordis rakkude mitokondritesse, kus need energia saamiseks ära kasutatakse. Niisiis Karnitiin põletab rasvu ja vähendab väsimustunnet treeningul.
Peamised karnitiini allikad on liha ja piimatooted.

Kaltsium

Kaltsiumi tunneme peamiselt kasuliku mineraalina luudele, kuid sellel on oluline roll ka meie kehas olevale rasvale. Piisav kaltsiumi kogus vähendab rasva imendumist seedeelundites.
Soovitav päevane kogus on 800-900mg. Allikad: piim ja teised piimatooted, kala, tumerohelised taimeosad.

Tsink

Kui me oma toiduga ei saa piisavalt tsinki kätte, siis segab see kilpnäärme tööd, mis viib ainevahetuse aeglasemaks ja raskendab keharasvast vabanemist. Massachusettsi ülikooli uuringus leiti, et vähese tsingiga toidu dieedil olevatel katsealuste oli oluliselt aeglasem ainevahetus.
Tsingi päevane keskmine soovitav kogus on 7-9mg.Allikad: mereannid, liha, täisteratooted, munad, kaunviljad, maks, seemned, idud

Seleen

Samuti nagu Tsink mõjutab Seleen kilpnäärme hormoonide tootmist. Liiga vähene seleeni osakaal toidus soodustab kilpnäärme ületalitust või madalat kilpnäärme hormoonide taset.
Seleeni päevane kogus naistele on keskmiselt 40 mg. Allikad: valgurikkad loomsed toiduained (liha, munad), kala, seened ja täisteratooted

Eelnevalt olid ära toodud vitamiinid ja mineraalid, mis ajakirja andmeil avaldavad mõju rasvapõletusele. Siia lisanduvad veel 2 kõige kuulsamat rasvapõletajat rohelise tee ekstrakt ja kofeiin.

Rohelise tee ekstrakt

Rohelise tee ekstrakt ( samuti nagu Kofeiin) on enamike rasvapõletajate koostises. Roheline tee sisaldab EGCG ühendeid, mis on peamine tee rasvapõletav omadus.

Kofeiin

Kofeiin seob end rasvarakkudega, soodustades nii rasva eemaldumist raskudest ning takistades selle ladestumist. Kofeiin aitab rasvapõletusele kaasa ka treenimise ajal.

Toon võrdluseks tabeli, millised on toidulisandite päevased kogused, kui neid kasutada rasvapõletajatena lühiajaliselt.
Toidulisand – – – – – Annus
C-vitamiin – – – – – – 500 mg koos hommikusöögiga
Karnitiin – – – – – – – 1000 mg hommikul, enne trenni ja õhtul
Seleen – – – – – – – – – 200 mg hommikusöögiga
Kaltsium – – – – – – – 1000 mg hommikusöögiga
Tsink – – – – – – – – – – 30 mg enne magama minekut
Rohelise tee ekstrakt – 500 mg enne hommikusööki, enne trenni ja enne õhtusööki
Kofeiin – – – – – – – – 100 mg koos hommikusöögiga ja 1-2 tundi enne trenni

Kogused on oluliselt suuremad kui päevased keskmise toiduga saadav.

Niisiis, selleks, et oma ainevahetust aktiveerida, tuleb selgeks teha kas saame tavatoiduga piisavalt vitamiine ja mineraale. Järgmises artiklis tutvustan juba teisi rasvapõletajaid.

[url=https://fitshop.fitness.ee/figuuritooted_rasvapoletajad/]Seotud tooted SIIN[/url]

Seotud artiklid:
[url=http://www.fitness.ee/artikkel/1399/rasvapoletajad-ii-osa]Rasvapõletajad II osa[/url]
[url=http://www.fitness.ee/artikkel/1402/rasvapoletajad-iii-osa]Rasvapõletajad III osa[/url]

Autor: Egle Eller-Nabi