28. august 2012

Fotosessioonide tähtsus kulturismis ja fitnessis

Si smil – artikkel fotosessiooni alustest

Mida tähendaks kulturism ja fitness ilma internetti, ajakirjaveerge ja reklaame kaunistavate tuhandete võrratute vormipiltideta? Milline see spordiala üldse oleks ilma nende ilusaid ja vormis kehasid kujutavate visuaalsete kujutisteta? Selle tähendus ei oleks sama, mis ta on praegu. Kulturism ja fitness, koos seda ümbritseva äriga, on rohkem visuaalne spordiala kui ükski teine siin ilmas. Kuid ükski neist toodetel olevatest piltidest, mis meid motiveerivad ja kulturismi ajalukku märke jätavad, ei teki iseenesest – iga foto, iga kehaehituse kunstiga seotud osake on hästi õnnestunud fotosessiooni tulemus. Ja nimelt fotosessioonidest käesolev artikkel räägibki.

Fotosessioonid – milleks?

Euroopa kulturismi- ja fitnessimaailmas ei ole professionaalsetel võistlusvälistel fotosessioonidel mingit erilist traditsiooni. Tõeliste fotosessioonidega puutuvad kokku pigem vaid võistlusi võitnud sportlased, kellel juba on olemas korralikud sponsorlepingud ja märkimisväärne fännibaas. Ülejäänud võistlejad ootavad kulturismiajakirjalt kõnet ning kuni selle hetkeni on rahul laval tehtavate piltidega, samuti sõprade ja teiste nn „fotograafide“ poolt tehtavate klõpsudega. Arvestades kulturismi ja fitnessi visuaalse poole tähtsust, on sellest väga kahju, kuna ideaalsetes tingimustes kvaliteetsete piltide tegemine ja oma keha täiuslikkuse esitlemine on kõige tõhusam vahend enda edutamiseks.

Mida oled sina teinud selleks, et ära teenida mõni hea sponsorleping? Kas sa võtsid osa maakondlikust kulturismivõistlusest ja seejärel saatsid ettevõtte juhatajale koos mõne suvalise laval tehtud pildiga e-kirja, teatades, et sa tulid võistluse võitjaks? Võrdle seda parem sellega: sa broneerid endale aja kolme parima kehaehitajatega tegeleva fotograafi juurde ja maksad neile piltide kasutamise õiguste eest. Selleks, et näidata, mis sul on ja mida teha oskad, koostad sa seejärel mitmest erinevast pildist isikliku portfoolio ning pakud üht piltide seeriat koheselt ka ettevõtte tootekampaaniasse. Kas said aru?

Vahet pole, kas sa saavutad võistlustel edu või mitte – juhul, kui sinu sihiks on ka võistlusvälisel ajal ülim edukus, pead sa olema kuuldav ja nähtav. Mida kõrgemal tasemel sa võistled, seda tähtsam see on. Professionaalne fotograafia on tõepoolest profikulturismi sama oluline osa, kui seda on võistlused ise. Meedia ja enamgi veel ajakirjad oma tuhandete tellijatega on suurepärane võimalus olla nähtud ja ennast seeläbi edutada. Ajakirjad töötavad koos fotograafidega. See tähendab, et töötada ajakirjadega, pead sa töötama ka fotograafidega. Need mehed ja naised, kes jõuavad ajakirja kaantele, ei ole tingimata tiitleid võitvad kulturistid, vaid need, kes teevad tublisti ja aktiivselt koostööd fotograafidega, kes omakorda tehtud pildid ajakirjadele müüvad. Timea Majorova ja Milos Sarcev ei ole kaugeltki kõige edukamad võistlejad laval, kuid poseerides Alex Ardenti fotodel, suutsid nad teha arvatavasti ühe parima kaaneseeria läbi aegade.

Internetil ja sotsiaalsel meedial on siinkohal äärmiselt tähtis roll. Võid vaid ette kujutada, kui vähe tähelepanu saab sinu isiklik veebi- või fännileht ilma kvaliteetsete fotodeta. Kõik, mida sa pakud maailmale näha, on sinu visiitkaart.

Fotodel on võimalik jäädvustada sinu keha täiuslikkust oluliselt suuremal määral, kui seda teevad lihtsad mälestused või kirjapandud kirjeldused – fotod on igavesed, mälestused kahjuks mitte. Kes suudaks unustada Artie Zelleri 1960.- ja 1970. aastatel tehtud vapustavaid pildiseeriaid, mis aitasid Arnold Schwarzeneggerit edutada? Miks mitte omada oma parima vormi päevadest mõnd fotot? Pea meeles, et sa ei pea olema fitnessmodell ega võistleja selleks, et endale fotograafi juurde aega broneerida. Kui sa jääd kindlaks oma eesmärkidele, on fotosessioon suurepärane viis ennast vahel premeerida.

Tuginedes kõikidele eelpool mainitud põhjustele, käime läbi ühe produktiivse ja ideaalse fotosessiooni.

Fotosessioonile aja broneerimine

Esimene samm täiusliku tulemuse – fantastilise kehakunsti – poole on fotosessioonile aja broneerimine. „Kelle juurde aega broneerida?“ on ilmselt esimene pähe tulev küsimus. Eriti Ameerikas, kus on tuhandeid hirmuäratavaid fänne, kes end fotograafideks nimetavad ja fotosessioone teha pakuvad ja seda vaid selleks, et kuumade fitnessitüdrukutega koos aega veeta. Ära ole naiivne! Kalli kaamera omamine ei tee igaühest head fotograafi. Iga tõsine fotograaf omab kodulehekülge koos isikliku portfoolioga, kus on näha ka tema eelnevalt tehtud tööd. Esmalt tee põhjalik uurimus ja nõua kindlasti head kvaliteeti. Kasu on ka teiste kehaehitajatest sportlastega konsulteerimisest, nende nõuannete kuulamisest ja mida-mitte-teha nimekirjade koostamisest.

On olemas palju väga oskuslikke ja usaldusväärseid fotograafe, kuid kes keskenduvad peamiselt kas pulmadele, koertele või perepiltide tegemisele. Sinu valitud fotograafil peab olema kogemus seda tüüpi piltidega, mida sina teha plaanid. Kui sa tahad saada kvaliteetseid kulturismipilte, nagu ma eeldan, ei tohiks sa valida hobuseid või lilli pildistavat fotograafi. Kindlasti oskavad ka nemad teha sinust terava resolutsiooniga korralikke pilte, aga vormipiltide tegemine on siiski omaette ala. Lisaks pildistamise oskusele peab valitud fotograaf sinu spordiala tundma ja teadma, millele tuleb tähelepanu pöörata ja mis on esmatähtis. Et jõuda parima võimaliku tulemuseni, vali sulle sarnaste sportlastega töötav mainekas fotograaf, kes juba teab, millele tähelepanu pöörata.

Broneeri aeg fotosessioonile varakult, kuna suuremal võistlusperioodil on parimad fotograafid tavaliselt juba hõivatud. Selle põhjus on lihtne: me peame fotodel olema oma parimas vormis ja just seda me võistluste ajal oleme. Kui sinu võistlusperioodi väline vorm on kaugel sinu lavavormist, seda tähtsam on aeg fotosessiooniks broneerida vahetult enne või pärast võistlusi. Kuid pea meeles, et fotosessioonid ei tohiks ka sinu võistlusettevalmistusi segada.

Ettevalmistused fotosessiooniks

Kui aeg parima fotograafi juurde on broneeritud, võime alustada fotosessiooniks ettevalmistuste tegemisega. Kusjuures tähendavad ettevalmistused siinkohal mitut eri asja. Esiteks ole kindel, et sinu vorm on ereda valguse jaoks piisavalt hea. Kuid ära unusta, et fotosessioonidel võivad olla eri põhjused. Võistlusvormis keha ei ole alati modelli keha. Tihti on need kaks väga erinevad. Kui pildid on mõeldud dieeditablettide reklaami jaoks, mille sihtgrupiks on keskmiselt paksud naised, peaks sinu vorm olema pisut pehmem, kui ta on seda ülikuivas lavavormis. Mis iganes on fotosessiooni põhjus, ära kunagi poseeri kehvas vormis olles.

Vormis kõhulihased ja tagumik on vaid ¼ sinu välimusest. Fotodel on kõik näha ja kaamera tabatud hetked ei kao kuhugi. Nii et isegi ka kõige pisemad detailid võivad mitte täiusliku ettevalmistuse korral esile tulla. Sellel põhjusel peaksid kõik nii mees- kui naismodellid enne igat fotosessiooni aega varuma kvaliteetse meigi, päevitamise, keha- ja küünehoolduse ning soengu jaoks. Samuti ära unusta riietust. Sul on oma välimuse ees kohustus – isegi taevalikult hea fotograaf ei tee saatanast inglit.

Nii nagu vinge kaamera ostmine ei tee kellestki head fotograafi, ei tee vormis keha ja ilus olemine kellestki veel head fitnessmodelli. Vahet pole, kui hea fotograafi juurde sa aja broneerinud oled, tal on vaja materjali, millega saaks töötada. Sa ei saa fotosessioonile minna lootes, et sulle kõik ette öeldakse, mida ja kuidas tegema peab. Sa pead juba enne sinna minekut sellega iseseisvalt töötama. Keeruta end peegli ees ja õpi tundma oma erinevaid külgi, nii tugevusi kui nõrkusi. Vaata ka, kumb näopool sul ilusam on. Samuti õpi näoilmeid ja poose muutma. Kuid ära ürita kedagi teist jäljendada ega nende ainulaadseid poose järele teha. Et olla võimalikult edukas, pead sa enda eripära esile suutma tuua.

Fotosessiooni ettevalmistuste hulka kuulub ka paberitöö. Tee valmis kirjalik leping piltide kasutamise õiguste tingimuste kohta. Kas sina pead maksma või sulle makstakse? Kes võib fotosid kasutada? Kus võib neid kasutada? Kas internetis või vaid ilmutatult? Kes otsustab, millised pildid lähevad ajakirja kaanele? Vaevalt sa enesele teadmata gei-lehekülgedele sattuda või oma sponsoritega tülli minna tahad. Nõua enne allkirjastamist kõige selle paberile panemist.

Vahet pole, kas oled fotosessioonile aja broneerinud isiklikel põhjustel või on see sulle pandud ajakirja või sponsori poolt, alati leia hetk enne pildistama asumist fotograafiga rääkida. Mida sa soovid ja ootad? Mida nemad tahavad? Nende asjade vastastikune teadmine aitab oluliselt kaasa suurepärase tulemuse valmimisele. Eelnev vestlus sinu koostööpartneri ehk fotograafiga aitab fotosessiooni ajaks kaasa ka meeldivama ja sõbralikuma atmosfääri tekkimisele.

Pildistamispäev

Fotosessioonid ei ole lihtne ülesanne, seega pead sa nendeks olema hästi valmistunud. Kuid kui oled kõik ettevalmistused korralikult teinud, on see ka ühtlasi sinu aeg särada ja näidata, mis sul on.

Parim nõuanne, mida fotosessiooniks anda, on jälgida oma käitumist. Ole kohal õigel ajal, vaata, et kõik oleks paigas ja käitu professionaalselt. Fotosessioon ei ole koht, kus diivana käituda, olenemata sellest, kui atraktiivne sa ka ei ole. Austa fotograafi aega ja ära nõua mitut tualeti- või suitsupausi. Fotosessioonil kulutatud aeg näitab sinu professionaalsust. Sinu maine levib ja sina oled ainus, kes määrab, kas see on positiivne või negatiivne.

Nagu eelpool mainitud, ka kogenud fotograafil on vaja materjali, millega töötada. Et tagada parim võimalik tulemus, pead ka sina oma osa tegema – muuda poose ja näoilmeid vastavalt piltide tegemise põhjusele. Ole aktiivne, kuid ära üle pinguta. Kuna fotograaf näeb, kuidas miski välja paistab, on mõistlik teda ja tema soovitusi kuulata.

Eelkõige vastutad sina ise oma tegude eest kaamera ees – mis sul seljas on ning mida kaamerale näidata ja kui palju näidata. Seda teemat arutatakse tihti, kui edukad võistlejad peaaegu pornopiltidel lõpetavad. Muidugi võid sa end seksikana tunda, kui kõik detailid on paigas ja sa jalust niitvat keha omad, kuid tehtud piltidega pead sa elu lõpuni elama. Kujuta ette, et 3 aasta pärast riputavad sinu teismeeas poja klassikaaslased sinu paljastavad pildid kooli seintele – kas oleksid sellega rahul? Kuidas need tagumiku-pildid mõjutavad sinu kui sportlase mainet? Tee, mida sa tahad, see on sinu äri, kuid vaid ise sa ka selle eest vastutad. Sina ise ehitad oma karjääri kehaehitajast sportlasena ja sina ise kujundad enda maine.

Kui kõik töö on tehtud ja sajad pildid ootavad töötlemist, küsib nutikas modell fotograafilt ka tagasisidet. Võistlusväliste piltide modell olla on omaette kunst ja vaid harjutades ning tagasisidet küsides võid sa meistriks saada.

Fotosessiooni järgne tegevus

Vaid üks ülesanne veel lahutab sind ideaalsest fotosessioonist – lepingus määratud tingimustest kinnipidamine. Lihtsalt kasuta pilte kokkulepitud viisil. On ennekuulmatu näha sportlasi oma facebooki lehele piltide näidiseid üles riputamas, tunnustamata sealjuures fotograafi ja veelgi hullem, kui nad on neid ise amatöörlikult töödelnud. Fotosessiooni suurepärase tulemuse taga ei ole mitte ainult sina koos enda tehtud tööga, vaid eelkõige fotograaf koos tema tehtud tööga. Usu mind, fotograaf mitte ainult ei vajutanud nupule, vaid veetis päevi ideaalsete tingimuste loomiseks ja aastaid õppimaks kõike valgustusest. Tunnusta teda, sest ta väärib seda. Saad seda teha austades lepingu tingimusi, millele sa ise alla kirjutasid.

Fotosessiooni järgne aeg on soodne ka tülide tekkimiseks. Mis siis, kui tulemus ei ole suurepärane? Mis siis, kui sa pidid pettuma? Näiteks juhtub see, et sa osalesid ajakirja kaanefoto tegemisel, aga ajakirja ilmudes leiad, et valiti halvim võimalik pilt. Mida sa siis teed? Kurdad, et ajakiri on ebaprofessionaalne? Mõnikord lihtsalt on nii, et sa ei ole tulemusega rahul. Kuid tagantjärele ei ole midagi teha. Kõiki neid fotosessiooni järgseid probleeme saab tegelikult ennetada – pane kõik need tingimused eelnevalt lepingusse kirja. Võta vastutus enda peale ja ära süüdista kedagi teist, sest keegi ei sundinud sind millekski.

Pärast ühe fotosessiooni läbimist alusta järgmiste planeerimisega ja ettevalmistamisega. Fakt on, et parimaid tulemusi saavutavad kõige pühendunumad ja rasket tööd tegevad isikud, sama kehtib piltide ja fotosessioonide kohta.

Kokkuvõte

Kõik need fotod, kõik kehaehituse kunstiga seotud osakesed pakuvad sulle parima võimaliku vahendi enese edutamiseks, sponsorites huvi äratamiseks, meedias tuntuse leidmiseks ning mis peamine – ülima võistlusvälise edu saavutamiseks. Mida kõrgemad on sinu eesmärgid, seda kvaliteetsemat ja professionaalsemat tööd seoses fotosessioonidega sinult nõutakse. Tänu tarkadele valikutele ja kõikehõlmavale eeltööle, mis mitte ei puuduta vaid sind, sinu välimust ja poseerimisoskust, vaid ka fotograafi, on sul võimalus pakkuda maailmale hingematvalt kauneid ja oma parimaid külgi näitavaid visuaalseid kujutisi. Kontrollides enda käitumist ja olles eelnevalt üksikasjaliku paberitöö eest hoolt kandnud, saad sa tulemust nautida ja selle üle ilma fotosessiooni järgsete probleemideta uhkust tunda.

Autor: Anne Pietilä