6. november 2012

Toitumise tähtsusest

Body by Bull
IFFB PRO Jari Mentula räägib treenimisest ja toitumisest.

Toitumine…

„Kui tahetakse end maksimaalselt arendada, siis on toitumisel väga suur tähtsus.“

Tänapäeval on lihtne leida suunavaid juhiseid või kui viitsitakse veidigi otsida, siis tegelikult leidub internetist juba üsna kvaliteetseid „valikuid“. Internet ja erialased ajakirjad on täis informatsiooni.

Peaaegu igaüks, kes jõusaalis regulaarselt treenib või teab sihikindlalt, kuidas tuleb toituda. Teatakse vähemalt kriteeriume, kuid miks ainult nii vähesed söövad nende tõdede järgi. Paljudelt võib isegi leida peene kirjafondiga prinditud toitumiskava külmkapi ukselt … kuid ikkagi seda ei järgita.

Kui tahetakse arendada end maksimaalselt, siis on toitumisel väga suur tähtsus. Mida rohkem treenitakse, seda suurem tähtsus on toitumisel. Dieedist rääkimata. Miks tohib arvata, et toimub mingi areng, kui toitumine jäetakse hooletusse? Miks tohib vihastada, et ei toimu mingit arengut, kui toitumine on täiesti viletsas seisukorras? Miks siis ei peeta kinni oma toitumiskavast?

Olen tihti mõelnud, miks on see nii raske… kui ollakse valmis end nädalas kõvasti treenima, kas poleks siis mõistlik niiöelda end käsile võtta ja areneda. Enesedistsipliin, pühendumine ja tahe on need kolm asja, mis peavad olema ja edasi on lihtne talitada.

Paljude inimeste arvamus on toidu kohta täiesti vale ja see mõjutab olukorda. Mina võtan toitu kui ehitusmaterjali/põletusmaterjali, mitte kui naudingut. Kui selline mõtlemine omaks võtta, siis muutub ka toitumiskavast kinni pidamine lihtsamaks.

Selles suhtes pole minul kunagi olnud raskusi… olen alati tahtnud areneda kiiresti ja tahtnud teha kõikvõimalikud asjad õigesti. No compromise! (toim – ing.k. Kompromissideta!). Olen juba aastaid söönud kvaliteetse toitumiskava järgi. Mõnikord olen tõepoolest olnud priske, aga see juhtus ka plaanikohaselt dieeti järgides. Viimase dieeti tahtsin alustada suurest massist ehk alustada dieeti erinevalt lähtepositsioonidelt kui muidu. Dieet toimis, aga ma ei tee seda enam kunagi, sest suur kaalulangus ei olnud mõistlik. Kuid tahtsin selle siiski ära proovida.

Üks silmapaistev grupp on sellel erialal võistlevad harrastajad, kes suudavad oma dieeti korralikult pidada… isegi ilma näksimiseta või libastumiseta. Organism on üsna segamini, kui toiduained ja rütmid lihtsalt muutuvad täielikult. Muidugi peale võistluseid, kui sinnamaani jõutakse, süüakse juba tagaruumis rohkem kui seadus lubab. Ja sellist söömist jätkatakse nii kaua kuni ei ole enam vahet, kas ollakse halvemas vormis kui enne dieedi alustamist. See on üks asi, mida ma paljude seast ei mõista, aga kõike ei peagi mõistma.

Siis on selline grupp inimesi, kes loevad ja õngitsevad teadmisi igalt poolt ehk lõpuks informatsiooni on rohkem kui tarvis. Tarbime kõiki võimalikke ja võimatuid aminohappeid ning supertoite väga täpselt, aga kui nädalavahetus on rõõmuga kätte jõudnud, siis ei ole piire ja kuritarvitatakse alkoholi ehk veedetakse lõbusalt aega. See ei ole vale, aga pärast on mõttetu nutta, et miks mu keha ei arene!

Viimaseks kirjutasin natuke treenimisest ja nüüd toitumisest. Üks tõsiasi on see, et kui need asjad on õigesti paigas, siis me keha areneb. Muidugi on puhkamiselgi oma tähtsus ja isegi väga suur. Kui nüüd peaksid taas tekkima süümepiinad, et kui mingit arengut ei toimu, siis mõelgem, kas viga võib olla minus endas? Kas treeningkava ja toitumiskava on korralikult paigas? Üldiselt leiab vastuse lihtsalt ja kiirelt, kui ollakse enda suhtes ausad… peale seda pole rohkem küsimusi, kui kõiki asju tehakse õigesti!

Autor: Jari ”Bull” Mentula
Tõlkis: Kertu Koronen
(BODY. November/2011)

Küsi Jari ”Bull” Mentula treeningvideot FitShopist!

Autor: Jari ”Bull” Mentula”;i:16;s:23:” Kertu Koronen (tõlge)