19. november 2012

Kuidas püsida motiveerituna?

Kuidas püsida motiveerituna?

Lisaks treeningutele ja toitumisele nõuab võistlemine meelekindlust ja tahet saavutada eesmärke. Mida siis teha, kui motivatsioon kogu tehtud töö vastu kaob? Kirjutasin asjadest, mis on aidanud mind, et tšempioniks edasi püriksin.

Eesmärgi seadmine

Sea endale täpne ja realistlik eesmärk. Pelk otsus selle kohta, et kavatsen järgida tervislikke eluviise või võistlen ühel päeval, ei ole eriti täpsed mõisted. Eesmärkide seadmisel oleks hea üles kirjutada ka seda, kuidas kavatsed oma eesmärke saavutada.

Näiteks, võistleja eesmärk: kavatsen võistelda järgmisel kevadel Fitness Classicu’s ja koos treeneriga muudan oma programme nii, et keskenduksin valdkondadele, kus kogesin puuduseid eelmiste võistluste ajal. Mulle endale meeldib eesmärkidest teha nimekiri, mis on mul enda motiveerimiseks iga päev silme ees olemas, et treeniksin kindla sihi nimel. Minu külmkapi ukselt leiab nii toidu- ja treeningkava kui ka võistluskalendri.

Ülesmäge ja allamäge

Oleks hea olla valmis selleks, et on tulemas päevi või selliseid aegu, millal on halb tuju, negatiivsed mõtted ja motivatsioonipuudus. Sellistel aegadel on vajalik oma meeskonnatoetus. Kuigi otsus ja tahe jõuda teatud eesmärkideni on kinni sinus endas, siis ümbritse end inimestega, kellel on samasugused huvid ja kes toetavad sind ning austavad sinu otsust elada oma elu sellisel moel. Pea meeles, et teed seda enda pärast, mitte selleks, et teistele meeldida.

Olen õppinud võtma selliseid „allamäge“ minekuid väljakutsetena. Nendest üle saamine tugevdab meelt ja tahtmist saavutada rohkem. Teekond eesmärgini ei ole alati kerge: hommikul ärgatakse enne kukelaulu, iga päev süüakse sama toitu, teha tundide viisi trenni ja eriti enne võistluseid veeta kogu vaba aeg jõusaalis trenni tehes või poseerides. Kuigi mõistus ja keha karjuvad puhkuse ja une järele, ei anna me järgi. Eesmärkide saavutamiseks on tarvis tugevat meelekindlust, iseloomu ja palavat soovi oma sihtideni jõuda.

Pidage meeles, et keegi meist ei ole täiuslik! Kõikidel tulevad ette hetked, mil dieedi ajal libastutakse, jõusaali jääb vahel minemata või aeroobikatrenn lükatakse „natuke“ edasi. Vigadest õpitakse. Seega ennast tasub arendada ka vaimselt kogu kehaehituse arendamise kõrvalt.

Iseenda psüühika/psühholoogia/psühhoanalüüs

Iga päev mõtlen peas läbi lähenevaid võistluseid ja kuidas tahan astuda taas lavale oma võimalikult parimas vormis. Vahel, kui minu motivatsioon tundub olevat kadunud, pean selleks tegema endale psühhoanalüüsi. Kutsun neid hetki „self-peptalk“ (ingl enese upitamise) sessioonideks. Siis käin oma mõtetes läbi, miks ma üldse alustasin võistlemist ja mida olen selle jaoks valmis tegema. Olen ära õppinud teatud mantrad ja mõtted, mis toimivad minu puhul kõige paremini. Oleks hea idee hankida ka tugiisik, kellele võib asjadest rääkida ja kellelt saab tuge ning julgustust.

Visuaalsed motivaatorid

Ma olen väga visuaalne inimene. Hangin omale motivatsiooni, vaadates iga päev pilte Pro Bikini-võistlejatest ja loen innustavaid ütluseid. Külmkapi uks on täis teibitud pilte, treeningkavasid, treeninguartikleid, võistluspilte ja võistluspasse. Karikatel ja medalitel on oma koht – kodus kardioseadme kõrval. Kui tundub, et enam ei jaksa trenni teha, siis need auhinnad meenutavad minu saavutusi ja seda, et tahan edaspidigi võistlejana areneda ja teha endisest rohkem. It’s not a lifealter, it’s a lifestyle! (ingl See ei ole pelgalt elumuutus, see on elustiil!)

Autor: Anna Virmajoki
Tõlkis: Kertu Koronen
(BODY. Oktoober/2012)

Autor: Anna Virmajoki”;i:55;s:23:” Kertu Koronen (tõlge)