29. jaanuar 2013

I Revitalisatsiooni teaduslikud alused

Revitalisatsioon ehk kuidas elada saja-aastaseks

Sissejuhatus

Me elame kauem, ent mitte paremini. Ülekaal, istuv eluviis ja stress on elukvaliteeti piiravad tegurid. Kõik me nõustume sellega, et toitumisel on tervise ja õige kaalu säilitamise juures oluline roll. Teisisõnu – oleme see, mida sööme. Samuti on üleüldiselt heaks kiidetud, et aktiivne eluviis ja korrapärane kehaline liikumine istuva elustiili asemel sillutavad teed tervisele.

Tegelikult võimaldavad hea füüsiline vorm, õige kehakaal ja aktiivne elustiil parimal viisil hea tervise juures tööst ja vabast ajast rõõmu tunda. “Elu ei ole tugitoolisport.” Siiski ei ole neid kõigile lihtsalt mõistetavaid põhitõdesid nii hõlbus ellu rakendada, sest kuigi me saame hästi aru, et on vaja kehtestada endale selged ning täpsed toitumis- ja treenimisreeglid, jääme peagi hätta infotulvas, mis külvab tihtipeale segadust ja on isegi vastuoluline. Selle peale me heitume ja lükkame õigete eluviiside järgima hakkamist edasi selliste vabandustega nagu “Praegu pole mul aega”, “Liiga keeruline” või isegi veel hullem – hakkame pidama “imedieete” või sunnime end nädalalõppudel sportima, millega me ei lahenda midagi, vaid satume pigem nõiaringi, mis viib meilt tervise ja elurõõmu. Mida saaksime ette võtta? …

Keskmine eluiga

Vastupidiselt tavapärasele arvamusele ei ole vananemist aeglustava meditsiini eesmärk eluea pikendamine selleks, et vana inimesena kauem elada, vaid pigem püütakse aeglustada vananemise mõjusid ja anda inimestele sellega võimalus kauem n-ö keskea rõõme nautida.

Elame ajal, mil “vanemad inimesed” moodustavad Euroopas ja Põhja-Ameerikas suure osa rahvastikust. Ameerika Ühendriikides moodustasid esimese rahvaloenduse ajal 1790. aastal poole rahvastikust alla 16aastased. 1990. aastal on vähem kui veerand rahvastikust alla 16aastased ehk keskmine vanus on kahesaja aasta jooksul kahekordistunud. Ühendriikide riiklik rahvastikuregister ennustab, et 2025. aastal on iga teismelise kohta kaks 65aastast.

Teisele maailmasõjale järgnenud ajal oli 65. eluaastani jõudmine suur saavutus. Valitsused olid sotsiaalkindlustuse kaudu sisse seadnud tõeliselt mugava ja suure majandusliku ülejäägiga pensionisüsteemi, sest vaid 1,5 inimest kümnest elas oma esimese pensionini. Tänapäeval on hoopis teisiti: enam kui 75% aktiivsest elanikkonnast astub ilma igasuguste probleemideta üle 65. eluaasta läve.

Paljud poliitilised analüütikud on avaldanud muret Euroopa ja Ameerika Ühendriikide demograafia ja rahvastiku vananemise pärast ning osutavad asjaolule, et harilikult on üle 65aastased vajanud palju rohkem sotsiaalteenuseid kui nooremad kodanikud. Eriti murettekitav on 80ndates kodanike osakaal, sest nad võivad vajada abi nii liikumisel, ostude tegemisel kui ka koduste tööde ja toimingute juures. Ka nende tervis vajab suuremat hoolt, sest vananemisega kaasneb üldiselt immuunsüsteemi nõrgenemine ja kasvab vastuvõtlikkus paljudele haigustele.

Seega küsime: kes ei tahaks olla 75aastaselt sama terve ja elurõõmus kui 45aastaselt?
Vananemine on meditsiiniline seisund, mis allub hästi ravile.

Vananemise teooriad

Miks me vananeme?
Vananemine on tavaline füsioloogiline protsess, mida saab haiguste puudumise või olemasoluga aeglustada või kiirendada.
On olemas kolm põhilist valdkonda, mis aitavad seda protsessi selgitada:
• rakuline vananemine;
• immuunsüsteemi vananemine;
• geneetiline vananemine.

1. Rakuline vananemine. Ajaga toimuvad rakkudes erinevad muutused ja rakud hakkavad surema. See omakorda kiirendab kõikide kudede hävinemist.
2. Immuunsüsteemi vananemine. Vanemaks saamisega kaasnev immuunsüsteemi suutlikkuse langus on teine peamine vananemise põhjus.
3. Geneetiline vananemine. Meie geneetilisse koodi programmeeritud rakkude suremise protsess on vananemise kõige olulisem põhjus.

Pikemalt loe raamatust ”Revitalisatsioon ehk kuidas elada saja-aastaseks”.
Raamat aadaval hästivarustatud raamatupoodides ja FitShopis nii [url=http://fitshop.fitness.ee/raamatud/0/readmore/615/Revitalisatsioon%20ehk%20kuidas%20elada%20saja-aastaseks/]raamatuna[/url] kui ka [url=http://fitshop.fitness.ee/raamatud/0/readmore/871/E-raamat%20%E2%80%9ERevitalisatsioon%20ehk%20kuidas%20elada%20saja-aastaseks%E2%80%9D/]e-raamatuna[/url].
Seotud artiklid:
[url=http://www.fitness.ee/artikkel/1507/vii-individuaalse-treeninguplaani-koostamine-pohjalikud-treeningplaanid-ja-harjutuste-ning-venituste-pildid]VII ”Individuaalse treeninguplaani koostamine” – põhjalikud treeningplaanid ja harjutuste ning venituste pildid[/url]
[url=http://www.fitness.ee/artikkel/1483/vi-toidulisandid-vananemisega-seotud-haiguste-ennetamiseks/1]VI toidulisandid vananemisega seotud haiguste ennetamiseks[/url]
[url=http://www.fitness.ee/artikkel/1469/v-lekaalu-kontrollimine/1]V Ülekaalu kontrollimine[/url]
[url=http://www.fitness.ee/artikkel/1460/iv-vananemist-aeglustava-toitumise-pohireeglid]IV Vananemist aeglustava toitumise põhireeglid[/url]
[url=http://www.fitness.ee/artikkel/1454/iii-vananemist-aeglustav-meditsiin-ja-selle-meetodid-lisaks-10-kasku]III Vananemist aeglustav meditsiin ja selle meetodid, lisaks 10 käsku[/url]
[url=http://www.fitness.ee/artikkel/1451/vananemise-sumptomid]II Vananemise sümptomid[/url]

Autor: raamatust Revitalisatsioon