Tervis

VI toidulisandid vananemisega seotud haiguste ennetamiseks

Tervis  |   |  tekst:  |  fotod: EKFL  |  Kommenteeri

Vananemine on elu loomulik osa.

Ent kanged ja valutavad liigesed, halvenenud nägemine ja mälu ning seksuaalse tegevuse vähenemine ei ole vältimatud. Enamik tervisespetsialiste on ühel nõul, et nende funktsioonide säilitamise üks saladusi on õigete toitainete tarbimine.

Õigest antioksüdantide ja muude lisaainete tarbimisest saadav kasu on muljetavaldav. Igal toitainel on vananemisprotsessi pidurdamises oma osa mängida ning mõned täidavad haiguste ennetamisel ka mitut olulist rolli.

Et aidata toidulisanditel vananemist aeglustada ja eelkõige aidata kaitsta vananemise eest luid, mälu, nägemist, südant jne, koostame kahetasandilise toidulisandite kava: profülaktiline tasand ja sümptomite leevendamise tasand, mõlemad vastavate soovituslike annustega.

Enne toidulisandite tarbimise kava koostamist oleks kohane nõu pidada mõne toitumisspetsialisti või vananemist aeglustavale meditsiinile ja toitumisele pühendunud arstiga. Meie raamatus kirjeldatud reeglid on aga igal juhul kasulikud.

Luud ja liigesed

Meie skelett saavutab suurima luutiheduse 25. ja 30. eluaasta vahel. Sealtpeale hakkavad luud aga kaltsiumi kaotama ja nõrgenema. Statistika järgi esineb 50 protsendil üle 50aastastel naistel mõõdukas luutiheduse vähenemine ja 20 protsenti kannatab osteoporoosi või tõsise luutiheduse kahanemise all. Kuigi osteoporoos on just naiste puhul sagedasti esinev haigus, puudutab see ka mehi.

Valutavad liigesed ja muud osteoartriidi sümptomid (krooniline
luu-liigesepõletik, mis tekib juhul, kui luid kaitsev kõhrekiht hakkab kuluma) võivad ilmneda enne osteoporoosi.
Järgnevalt analüüsime luuja liigeseprobleemide korral soovitatavaid lisaaineid. Kolm esimest on pigem luude jaoks ja kolm viimast leevendavad liigesevalusid.

Kaltsium + D-vitamiin
• Milleks hea: luude ja liigeste peamisest koostisainest kaltsiumist koosneva toidulisandi söömine on väga oluline vananemisega kaasneva kaltsiumikaotuse vältimiseks. Kuigi igapäevaselt söödavad toiduained on enamasti kaltsiumirikkad, ei kata need vananemisel suurenevaid vajadusi.
• Samas on oluline roll ka D-vitamiinil – see aitab luudel kaltsiumi omastada ja kasutada. Meie keha toodab D-vitamiini päikesekiirte neeldumisel läbi meie naha, kuid vanemaks saades hakkab nahk seda oskust kaotama.
• ... Pikemalt loe raamatust "Revitalisatsioon ehk kuidas elada saja-aastaseks".

Mälu

Alates 25. eluaastast hakkavad ajurakud (neuronid) surema ligikaudu 1% aastas. See tähendab, et 40. eluaastaks oleme kaotanud umbes 10% kogu meie tavapärasest mõtlemis- ja mälumahust. Sellest hetkest peale hakkab kõnealune protsess kiirenema, sest antioksüdantide ja muu loodusliku kaitse kontsentratsioon väheneb. Seetõttu ongi toidulisanditel ja toiduvalikul väga oluline osa mälukaotuse ja isegi vanadusega seotud probleemide lahendamisel.

Järgnevalt räägime toidulisanditest, mis võivad eelkirjeldatud olukorda parandada.

Vitamiinid C ja E

• Profülaktiline annus: võtta päevas 400–600 TÜd E-vitamiini koos 500 mg C-vitamiiniga, soovitatavalt koos söögiga.
• Annus sümptomite leevendamiseks: võtta päevas 600–800 TÜd E-vitamiini koos 1–3 grammi C-vitamiiniga, soovitatavalt koos söögiga.
• ... Pikemalt loe raamatust "Revitalisatsioon ehk kuidas elada saja-aastaseks".

Nägemishäired

Kae ehk katarakt tekib, kui silmaläätse vedeliku koostises olevad valgud lagunevad ja moodustavad nägemist hägustava kihi. Vähemalt kolmandik üle 75aastastest põeb kaest tingitud nägemishäireid.

Asjatundjad arvavad, et teatud toidulisandid võivad vähendada nendesse haigustesse haigestumise riske.

Luteiin ja zeaksantiin

• Milleks hea: neid kahte ainsat antioksüdanti karotinoidide perekonnast leidub silmades olulisel hulgal. Päikesekiired kahjustavad enne võrkkesta keskosani jõudmist luteiinist ja zeaksantiinist moodustunud filtrit. Kuna luteiin silmas ei ladestu, võib seda pidevalt juurde anda.

On arvukalt uurimusi, milles rõhutatakse roheliste lehtedega köögiviljade tarbimise kasulikkust seoses nägemishäirete ilmnemise ärahoidmisega.

• ... Pikemalt loe raamatust "Revitalisatsioon ehk kuidas elada saja-aastaseks".

Südamehäired

Koronaarhaigus (südamepärgarteritõbi) on arenenud riikides üks pemisi surmavaid haigusi, põhjustades iga viienda surma.

Vananedes hakkavad ladestunud rasvad, mille põhjusteks on kõrgvererõhktõbi või kolesteroolist ja küllastunud rasvhapetest rikas toiduvalik, takistama verevoolu ja hapniku jõudmist südamesse, ajju ja muudesse eluliselt tähtsatesse organitesse.

Hapnikuvarustuse vähenemine kutsub esile mitmeid probleeme: naha elastsuse vähenemine, mälu halvenemine ja enneaegne vananemine. Süda on vastuvõtlikum vabade radikaalide kahjustustele, sest süda ise loob neid oma talitlusega. Vananedes vähenevad looduslike antioksüdantide varud, südamelihas nõrgeneb vabade radikaalide liigse tegevuse tõttu ja selle degenereerivat mõju võimendab vähenenud verevool südamelihast verega varustavates arterites. Järgnevalt kirjeldataval toidulisandil on oluline roll koronaarhaiguse ennetamisel.


Fitness.ee avaldatud teksti-, foto- ja videomaterjalide kopeerimine on lubatud ainult Robocop OÜ kirjalikul loal. Materjalide loata kasutamise eest esitatakse arve. Loa saamiseks palume pöörduda: toimetus@fitness.ee

 


Goldensand klmpressitud kookosli

Lihtsalt käimine

Tervis | 

Üks esimesi asju, mis õpitakse inimesena olles ära, on käimine. Võrreldes varasemate aegadega käime me vähem, kuna kiirenenud elutempo juures…


Rasvaprotsent: milline protsent on normaalne?

Tervis | 

Küsimus: küsin lihtsalt uudishimust. Kahekümnendate aastate algul olin oma toitumises väga range, pidasin dieedist ikka väga korralikult kinni.…


Nokk kinni saba lahti ... Eestis elava steroidikasutaja pihtimus

Tervis |  (9)

Arvan, et järgnev kirjutis on fitness.ee portaalis esimene julge katsetus rääkida steroididest läbi kellegi otseste kogemuste. See avameelne…