1. august 2014

Kas alkohol ja treening käivad kokku?

Kätte on jõudnud august ja Eestimaal jätkuvad ilusad ilmad, käimas on ranna- ja grillihooaeg. Kindlasti tähendab südasuvine ranna- ja puhkuste periood ka tavapärasest sagedasemat alkoholi pruukimist.

Kulturismis käib kõik tegelikult selle nimel, et kehaliselt hea välja näha. Aga, selleks, et olla lihaselise, sportliku ja treenitud väljanägemisega ei piisa üksnes raskustega treenimisest. Väga oluline on toitumine tervikuna, kaloraaž, toitude valik, toidukordade ajastatus ja nii edasi. Aga, mitte nendest paljuräägitud asjadest ei tahtnud ma täna rääkida. Räägin täna küll kaloritest, kuid seda mitte otseselt toitumise kontekstis.

Aga ka sportlane tahab aeg-ajalt ennast inimesena tunda ja loomulikult tuleb ka kõige tõsisematel tegijatel ette suvepidusid ja napsuvõtmisi.

Asja juurde. Tihtipeale vaevan ma pead 1–2 söödud šokolaaditahvli ja neist saadavate kalorite pärast. Aga ma ei ole kunagi tõsisemalt süvenenud, et huvitav, kui palju võiks üks tõsisem napsuvõtmine kaloreid anda, seda nii üldises mõttes, aga ka võrdluses teiste toitudega, miks mitte selle sama „kardetud“ šokolaadiga?

Asjasse süüvides ja läbi lihtsate arvutuste võib jõuda päris jahmatavate tulemusteni. Ja räägin seda ikka selles kontekstis, et me loeme kaloreid küll süües, samas, ei teadvusta, kui suure panuse meie naha alla lisakilode näol võib panna korralik ja sage alkoholi tarbimine.

Ehk, numbrite juurde. Olen teinud arvutusi ja toon need koos mõningate võrdlustega teieni. 100 grammi 40%-st viina võrdub keskmiselt 230 kcal-iga. Pool liitrit ehk 0.5 liitrit (500 g) 40%-st viina annab kokku 1150 kcal. Millega see toitudes võrduks?

0.5 liitrit viina (1150 kcal) = suur 500 grammine „Perenaise“ sai (1300 kcal) = kaks 100 grammist šokolaadi (1100 kcal)…

Päris karm, kas pole?

Kusjuures, räägin vaid 0.5-st ehk vaid poolest liitrist viinast. Suured mehed kaaluga 90 kg ja pluss ei saagi sellisest kogusest midagi. 1 liiter puhast viina on juba 2300 kcal (400 g šokolaadi) ja suurtele meestele ei ole see probleemiks ära juua. Samuti ei saa unustada, et ega siis viina üksi ei võeta. Enamasti võetakse peale mahla või segatakse viina mahlaga ning samal ajal süüakse muidugi kõvasti juurde ja süüakse ju õhtu otsa. Kokkuvõttes, üks korralik napsuvõtmine võib julgelt tähendada 3000-5000 kcal energiat, mis on juba iseenesest suure 100 kilogrammise mehe päeva kaloraaž. Tüüpiliselt toimuvad peopidamised õhtul, kui pikk päev on juba selja taha jäämas, ent sel, lõppenud päeval on tõenäoliselt ka juba enne pidu korralikult söödud. Võimalik, et juba isegi sama palju ette (2500-3000 kcal), kui õhtul peo käigus veel tulemas on. Kokkuvõttes tähendab see seda, et kui te olete tõsiselt hardcore piduline, siis 1-2 pidupäevaga (peopäev eelnevalt enne pidu, pidu ise ja järgmine päev) võib teie kehale tähendada 1 lisakilogrammi rasva, kui te veel minimaalselt liigute ka. 2500-3000 kcal (peole eelneva päeva tavatoitumine) + 3000-5000 kcal (energia peo käigus) = 5500-8000 kcal. 1 kg rasva = 9000 kcal. Kusjuures, see ei ole utoopia. Olen teinud arvutusi oma pidupidamiste alusel ja see kogus energiat sellise kaloraaži näol 1-2 päeva peale kokku, mis peoõhtule eelneb ja järgneb võib olla meeletu.

Veelgi enam, tegin ka arvutused, et kui mitu 0.33-st Kiss-i, Fizz-i jm. taolisi jooke annavad kaloraažilt välja 0.5 liitrit puhast viina. 0.5 liitrit (500 g) viina on kaloritelt sama 7 pudeli (0.33 l lahja siidriga). 1 pudel = 162 kcal. 7*162 = 1134 kcal. Aga, kas need 7 pudelit ka poole liitri joodud viinale sarnase „pähehakkamise“ efekti annavad, vaevalt. Seega on järeldus ühene, kalorite koha pealt on kasulikum juua ikkagi puhast viina. Liikudes seejuures palju (siis on mingigi kulutus olemas) ja kõrvale võtta väga lahjat suupistet (toorsalatid, tomatid, kurgid, seened, tomatimahl).

Praktikas toimitakse aga enamasti nii, et „soojenduseks“ lastaksegi see 3-5 pudelit lahjat siidrit (486-810 kcal) ja siis minnakse viinale üle. Ja suurte meeste puhul ei ole keskmiselt 0.7 l (1610 kcal) näo peale midagi ebatavalist. See teeb kokku juba ainuüksi tarbitud alkoholi pealt 2420 kcal. Aga, nagu rääkisin, lisame sinna juurde veel õhtu/öö jooksul söödavate rasvaste grilltoodete kaloraaži, samuti peole eelneva päeva kaloraaži ning lõpptulemus võib olla päris jahmatama panev.

Mõelgem nende numbrite peale ja võtkem seda teavet pidupidamisel arvesse, eriti need, keda huvitab oma kehakaal ja väljanägemine!

Autor: Janar Rückenberg