12. oktoober 2016

TAURIIN – Midagi enamat kui sooritusvõime parandaja

Kõige efektiivsem viis stressist vabanemiseks ja igapäevase motivatsiooni saamiseks – Manusta piisavas koguses aminohapet nimega Tauriin.

Selles artikklis saame teada, mis on tauriin ja millised on tema parimad omadused.

Tauriin– see on aminohape, mis avastati härja sapist. Ta sai oma nimetuse sõnast Taurus, mis tähendab kreeka keeles härg. Sellest, et tauriin on organismile tähtis, annab tunnistust asjaolu, et tauriini peetakse tinglikult asendamatuks aminohappeks, kuigi erinevalt teistest aminohapetest see ei osale valkude sünteesis. Tauriin on asendamatu, kõrge bioaktiivsusega aminohape, mis on vajalik organismi normaalseks funktsioneerimiseks. Tauriin on tsütosprotektor ehk rakkude kaitsja. See ongi tema peamine ning kõige tähtsam funktsioon.

Tauriin on ärevuse vähendamiseks ja stressiga toime tuleku jaoks parim aminohape. Tauriin alandab kortisooli taset ja aitab inimestel paremini magada.
Peale selle parandab Tauriin reaktisoonikiirust olles sellega kasulik toidulisand sportlastele.

Tauriin toetab insuliini ainevahetust ja vähendab dieabeediriski. Tauriin on võimekas ajutoit, alandab vererõhku, kaitseb südant ja võitleb põletikega. Kõlab seda moodi, et meile kõigile kuluks veidi lisa marjaks ära.

Tauriin on inimorganismile hädavajalik aine, millet näiteks väikelapse organism areneda ja kasvada ei suudaks. Rinnapiim sisaldab tauriini ning ilma selleta oleks rinnapiima väärtus olematu.

Mis kõik juhtuks ilma Tauriinita?
Meie sapp ei suudaks talitada nii, nagu meie organism vajaks. Täpsemalt öeldes, ei suudaks see sünteesida vastavid happeid, et teatud funktsioonid toimiksid. Ilma tauriinita oleks ilmselt sajal protsendil inimestel südamerütmihäired, mis viiks meid tõenäoliselt infarktini. Ilma tauriinita oleks meie kesknärvisüsteem ebastabiilne, kuna tauriini puudusest oleks see liialt passiivne. Ilma tauriinita oleksid meie organismis olevad raku membraanid ebastabiilsed, mis tähendaks rakkude lagunemis või tegelikult nende mittetekkimist. Samuti oleks oluliselt häiritud meie nägemine. Ilma tauriinita oleks meie mõtlemisvõime puudlik, kuna ajuneutronid ei toimiks nii, nagu need peaksid toimima.

Nii palju siis sellest. Kirjutaksin nüüd veidi sportlase, kulturisti vaatenurgast.

Tauriin aitab põletada keharasva! Nimelt aitab tauriin kaasa rasvade ainevahetusele.
Ravapõletus toimub järgmiselt: Toitaine nimega karnitiin vastutab selle eest, et toimuks rasvade muundumine energiaks. Tõstes karnitiini taset lihastes, toetad sa rasvapõletus protesse. Selleks, et see juhtuks, peab su kehas olema piisavalt tauriini.

Tauriin ja Insuliin

Tauriin on hästi tuntud oma omaduse poolest parandada insuliinitundlikust. Tauriin muudab rakud, insuliini sidumise ja glükoosi vastuvõtmisel tundlikumaks mitmete mehanismide abil.

Tauriin ja testosteroon

Uuringud on tõestanud, et tauriin tõstab testosteroonitaset. On leitud, et tauriin kaitseb testosterooni molekule munandites. Tauriin kaitseb munandeid nikotiini, arseeni ja kaadmiumi kahjuke mõjude eest. Omada normaalset testosteroonitaset on ilmselgelt essentsiaalne, sest testosteroon parandab meie võimet kasvatada lihaseid ja põletada rasvu.

Tauriin paremaks taastumiseks ja suurenenud sooritusvõime jaoks

Võttes tauriini, suurendame me enda jõudlust ja vastupidavust. Paranevad nii aeroobne kui anaeroobne võimekus.
Näiteks on hiljutised uuringud näidanud, et intensiivne treening vähendab olulisel määral tauriini taset kehas. Tauriini manustamine enne ja pärast treeningut aitab seda olukorda vältida ja tulemueks on suurenenud töövõime.

Samuti aitab tauriin kiiretel lihaskiududel produtseerida paremini tipp-jõudu, toetades lihaskontraktsiooni ja võideldes lihasväsimusega.

Kokkuvõttes võib öelda, et kasutegureid mida Tauriin meile pakub on küllaltki palju. Usun, et mitte ükski spordimees ei ütleks ära paremast unest ja paranenud sooritusvõimest. Mis peamine, kiiremale taastumisest. Seda enam, et tegemist on küllaltki odava toidulisandiga.

Toode saadaval [url=http://fitshop.fitness.ee/aminohapped/0/readmore/755/?utm_source=fitness.ee&utm_medium=social&utm_content=tauriin%20Peep]Fitshopis[/url]

Autor: Peep Reinart