12. juuni 2020

5-HTP hoolitseb hea tuju ja hea une eest Lisatud Regina Krugovskaja kommentaar

5-HTP on praktikas kasutust leidnud juba ligi 50 aastat. Tal on stressi leevendav toime, mistõttu kasutatakse teda profülaktilise vahendina depressiooni ennetamiseks ja leevendamiseks.

5-hüdroksütrüptofaani meie organism ise ei tooda, selle defitsiidi puhul suureneb söögiisu, et täiendada organismi vajalike ühenditega. 5-HTP tarvitamine lahendab antud probleemi, vähendab söögiisu ning aitab langetada seeläbi kaalu.

Esimene uuring, mis näitas 5-HTP tuju tõstvat toimet viidi läbi 1970.ndatel Jaapanis, Osaka Ülikooli Meditsiinilise Kooli professori Isamu Sano juhendamisel. Ta andis 107-le patsiendile igapäevaselt 50-300mg 5-HTP´d ning kahe nädala jooksul kogesid üle poole patsientidest sümptomite paranemist. Uuringu neljanda nädala lõppedes pea 3/4 patsientidest teatasid kas täielikku sümptomitest vabanemisest või olulisest paranemisest, ilma igasuguste kõrvalmõjudeta.

Hiljem on mitmed uuringud tõestanud, et 5-HTP on efektiivsem, kui prozac generatsiooni ravimite SSRI antidepressandid. Praeguse seisuga on viidud läbi 27 uuringut, mis on näidanud 5-HTP positiivseid tulemusi. Korralik uni aitab samuti. Kuid 5-HTP ei ole imerohi, mis kõiki aitab, sest kõigi probleem ei seisne just väheses seratoniinis. Kuid, kui teie seratoniini tase on madal, saate abi 5-HTP´st.

Kokkuvõtvalt, 5-HTP kapslid on abiks järgmistel juhtudel:
unehäired
depressioon
ärevus
migreen ja pingepeavalud
liigsöömisest tingitud rasvumine
menstruatsioonieelsed sümptomid ja menstruatsioonieelne meeleoluhäire
tähelepanuhäired

NB! Eestis on keelatud müüa, Soomes lubatud. Veterinaar- ja Toiduamet teeb keelust üleastujatele trahvi, kiirustage vilepuhujad!

Regina Krugovskaja 5–HTP kohta:
Mulle soovitas 5-HTP toidulisandit minu toitumisnõustaja, kuna see aitab dieedist rahulikult välja tulla ja vältida ülesöömist. 5-hüdroksütrüptofaani inimorganism ise ei tooda. Selle aine defitsiidi puhul suureneb söögiisu, et täiendada organismi vajalike ühenditega.5-HTP tarbimise ajal vähenes minul söögiisu, samas paranes unekvaliteet ja meeleolu. 5–HTP on eriti kasulik naistele, sest leevendab menstruatsioonieelseid sümptomeid (PMS) parandab tuju ja vaimset heaolu, sest see suurendab serotoniini taset ning omab stressi leevendavat toimet. Suurepärane toidulisand kõikidele sportlastele, julgen öelda, et fitnessi võistlejate puhul on see lausa asendamatu, eriti dieedi ja sellest välja tuleku ajal.
[pilt=15170]

Autor: TerveEluTerve