Agne Kiviselg võistleb 1. aprillil Oslo Grand Prix võistlusel

Kulturism 31.03.17, 19:35 EKFL

1. aprillil toimub Oslos suurejooneline kulturismi ja fitnessi võistlus Oslo Grand Prix. Eestit esindab võistlusel Agne Kiviselg.

Agne Kiviselg võistleb Oslo Grand Prix võistlusel bikiinifitnessi pikkuskategoorias -169cm. Kui eelmisel nädalavahetusel tõi Pärnu sportlane, Spa&Sport spordiklubi esindaja, Agne, Rootsist koju kuldmedali, siis ka selleks võistluseks on…

Pudix valgupudingu degusteerimised aprillis MyFitnessi klubides

Klubid 03.04.17, 14:01

Aprillikuus toimuvad Pudix valgupudingute degusteerimised MyFitnessi klubides üle Eesti.…

EOK kulturismi- ja fitnessi- ning jõusaalitreeneri tasemeeksamile registreerumie kuni 8. aprillini!

Kulturism 03.04.17, 01:09

Eesti Olümpiakomitee kulturismi-, fitnessi- ja jõusaalitreeneri kutsekvalifikatsiooni tasemeeksam…

Algas kogu aprilli kestev fitnessikuu

Kulturism 03.04.17, 10:56

Eesti Olümpiakomitee täitevkomitee liige, liikumisharrastuse komisjoni esimees Helir-Valdor Seederi sõnul on teemakuud nagu fitnessikuu üks osa…

Fitmodeli projekti lõppvõistlus toimub 2. aprillil Butterfly Lounges

Kulturism 31.03.17, 21:19

2. aprillil algusega kell 15.00 toimub Butterfly Lounges projekti "Fitmodel" lõppvõistlus. Jaanuari lõpus startis Eesti suurim…

articles content main
small articles grid
NB! Teie brauseris on keelatud JavaScript.
Palun lubage skriptid, et kasutada selle lehe kõiki omadusi.

Toidulisad

Artiklid

Kas "valgul" ja "valgul" on vahe?

Toitumisteaduse arenedes on senini üheselt selged asjaolud muutunud komplitseeritumaks.

Toidulisad  |  05.02.19  |  tekst:  |  fotod: {picture_author}  |  3 kommentaari

Teema, mis on alati kulturiste huvitanud ja palju vaidlusi põhjustanud, on valgu tarbimine. Flex soovitab endiselt optimaalse valgu kogusena 2,2 g/kg päevas, kuid millist tüüpi valk on parim?

Toetudes teaduslikele uurimustele, võib paraku teha vaid ühe järelduse - pole oluline, millist tüüpi valku tarbite, peamine et tarbite seda koguseliselt piisavalt. Kasutades valgupreparaate osana valgurikkast dieedist, on valgupreparaadid oma võimelt stimuleerida lihaskasvu praktiliselt võrdsed.

Sama väide kehtib ka erinevate firmade vadakuvalgutoodete (Whey Protein) kohta, neil kõigil on ühesugune aminohappeline koostis. Vadakuvalgu bioloogiline väärtus (BV) on 100protsendiline, st kõrgeim, kuid valgu kasutamisefektiivsus (KE) on palju madalam, kui varem arvati. Kasutamise efektiivsus näitab, kui suur osa tarbitud valgust läheb lihasvalgu sünteesiks.

Y. Boirie' uurimus 1997. a põhjustas revolutsiooni proteiiniturul. Selgus, et 30 g vadakuvalgust, mida tarbiti tühja kõhu peale, kasutas organism energiatootmiseks palju suurema osa, kui võiks järeldada vadakuvalgu kõrgest bioloogilisest väärtusest. Uurimus näitas, et valgu seedimiskiirus on teatud tingimustel olulisem kui bioloogilise väärtuse protsentuaalne sisaldus. Kui kõrge BVga proteiin (nagu seda on vadakuvalk) seedub kiiresti, tekib aminohapete ülejääk, st nad kasutatakse energiatootmiseks ja mitte valgusünteesiks. Näiteks kaseiin, mille BV on vaid 77%, seedub aeglaselt (nagu lihavalk) ning seetõttu kasutatakse vabanevad aminohapped efektiivsemalt ehk suuremal määral valgu sünteesiks.

Seega võib öelda, et põhiliste valguallikate (liha, kala, kaseiin, vadak, soojauba) kasutamise efektiivsus ei sõltu tema aminohappelisest koostisest. Tekib küsimus, kust on pärit arvamus, et kõrge bioloogilise väärtusega valgust suudab organism sünteesida rohkem oma valke. Vastus peitub tarbitava valgu koguses, kui tarbida vaid 20 g üht tüüpi valku päevas, langeb selle kasutamise efektiivsus kokku bioloogilise väärtusega, st väikese valgukoguse puhul saab määravaks tema aminohappeline profiil.

30-100 g valgukoguse puhul söögikorra kohta (tüüpiline kulturistide dieet) määrab aminohapete kasutamise efektiivsuse valgusünteesiks tarbitud valgu seedimiskiirus, mitte aga selle bioloogiline väärtus. Kasutamise efektiivsus on seda suurem, mida aeglasem on seedimisprotsess.

Ülaltoodust võiks teha järgmised praktilised järeldused:

1. Liigse valgu tarbimine (s.o üle 2 g/kg) ei anna tulemusi, sellega toodame vaid energiat. Energia tootmiseks sobivad aga paremini süsivesikud.
2. Ühe toidukorraga üle 20-30 g valgu tarbimine ei anna samuti mingeid tulemusi, seda eriti kiirelt seeduvate (nt vadakuproteiin) valkude puhul.
3. Tuleb arvestada, et seedeprotsessi kiireks toimimiseks on vajalik ja oluline ka rasvade ja süsivesikute optimaalne tarbimine.

Laia valiku proteiine/valke leiad siit!



Fitness.ee avaldatud teksti-, foto- ja videomaterjalide kopeerimine on lubatud ainult Robocop OÜ kirjalikul loal. Materjalide loata kasutamise eest esitatakse arve. Loa saamiseks palume pöörduda: toimetus@fitness.ee
Prindi Logi sisse ja arutle foorumis
  1.  Tänan Arnold.. Seega, kiiresti sojauba sööma :) (artikli teistkordse läbilugemisel tekkinud järeldus)

    david  |  1.2.2000 02:02
  2.  Vadakut saadakse juustu tootmisel ja mis muidu on jääk produkt. Selle spetsiaal sel töötlemisel saadakse väga kõrge koefitsendiga valk, mida kasutatkse toidulisade tootmisel. Võmalik on saada kõrge protsediga toodet.

    Arnold  |  13.1.2002 06:22
  3.  Mis asi see vadak on?

    david  |  26.9.2002 21:13

Logi sisse

Kommentaari lisamiseks logi palun sisse. Unustasid parooli?

Pole veel kasutaja? Registreerumine võtab vaid hetke! Lisaks uudiste ja artiklite kommenteerimisele, saad Fitness.ee kasutajana osaleda foorumi aruteludes, hinnata treenereid ja klubisid ning tellida mugavalt kaupa veebipoest. Registreeru kohe »

Püsi teemas. Hea tava on arvustada inimeste mõtteid, mitte neid endid. Keelatud on reklaamlinkide ja -tekstide postitamine, samuti teiste kommentaatorite, artiklites esinevate inimeste, artiklite autorite ja teiste halvustamine. Fitness.ee moderaatorid kustutavad sobimatud kommentaarid.
Kommenteerimist toetavad


reklaam
reklaam Gasp
reklaam Olimp
reklaam Fitshop.ee

Uudised

reklaam Olimp
Unustasid parooli?

Sisesta oma kasutajanimi ja sama kasutajakontoga seotud e-posti aadress – saadame sinna uue parooli.

Registreeru

Vali meelepärane kasutajanimi ja sisesta oma e-posti aadress.

Teavita

Teavita administraatorit, et siin on midagi valesti!

Saada sõbrale

Saada see link sõbrale