7. veebruar 2012

Tutvu ametlike IFBB Athletic Fitnessi reeglitega!

Reeglid Athletic Fitness

Voorud

Eliminatsioon

Kui võistlejaid on ühes kategoorias rohkem kui viisteist, viiakse läbi eliminatsioonivoor, kus hinnatakse füüsist nelja veerandpöörde alusel nagu fitnessis. Tegevuskord ning hindamiskriteeriumid on samad mis fitnessis. Mehed kasutavad sama võistlusriietust, mis fitnessis ning naised sama võistlusriietust, mis bodyfitnessis (musta värvi kaheosalised bikiinid). Igasugused jalanõud on keelatud.

Eelvõistlus

Esimene voor (kehavoor, veerandpöörded). Esimese vooru esitus, punktisüsteem ja hindamine on samad mis fitnessis. Igale võistlejale antakse esimeses voorus individuaalne koht. Viigid lahendatakse „suhtelise paigutuse” meetodi abil. (vt reegel 73 IFBB Reeglistikust)

Eelvõistlus

Teine voor (jõuvoor: lõuatõmbed ja rööbaspuudel surumine). Kõigepealt sooritatakse lõuatõmbed. Peab olema vähemalt kolm lõuatõmbekangi(üks iga viie võistleja kohta). Võistlejad rühmitatakse numbrilises järjekorras (esimene lõuatõmbekang: võistlejad 1-5, teine lõuatõmbekang: võistlejad 6-10, kolmas lõuatõmbekang: võistlejad 11-15). Iga lõuatõmbekangi juures viibib kolm kohtunikku: ühe kohtuniku vaateväli peab olema lõuatõmbekangiga ühel tasandil veendumaks, et võistleja lõug ulatuks üle kangi, teine kohtunik peab seisma võistleja taga ning veenduma, et võistleja käed oleksid algasendis küünarnukkidest sirged (lukustatud), kolmanda kohtuniku ülesanne on küljelt vaadates veenduda, et ei esineks hooglemist. Iga kohtunik loeb korrektselt sooritatud korduseid klikkeriga. Kohtunikud võivad anda võistlejale soorituse ajal juhtnööre, kuid pärast sooritust on laval igasugused argumentatsioonid keelatud. Kõrgeim ja madalaim korduste arv elimineeritakse ning lõpptulemusena arvestatakse keskmist korduste arvu. Kui kõik võistlejad on lõuatõmbed sooritanud, alustatakse rööbaspuudel surumistega. Rööbaspuudel surumised viiakse läbi samade gruppidena ning järjekorras, et võimaldada võistlejatele võrdselt aega puhkuseks. Üks kohtunik seisab võistleja taga ning kaks kohtuniku külgedel veendumaks, et käed oleksid küünarnukkidest lukustatud, sügavus peab olema adekvaatne (õlad peavad jõudma küünarnukkidest allapoole) ning hooglemist ei tohi esineda. Lõuatõmmetel ja rööbaspuudel surumistel kasutatav tempo peab olema mõõdukas, et kohtunikel oleks võimalik eristada ja üles lugeda nõuetekohased kordused.

Teise vooru punktisüsteem

Iga võistleja saab vastavalt korduste arvule eraldi kohad lõuatõmmetes ja rööbaspuudel surumistes. Kui kahel või enamal võistlejal on sama arv korduseid, pannakse nad kohti jagama. Teise vooru koht = koht lõuatõmmete eest + koht rööbaspuudel surumiste eest. Selles voorus pole viikide eemaldamine vajalik.

Eelvõistlus

Kolmas voor (vastupidavusvoor: ergomeetril sõudmine). Ergomeetreid peab olema vähemalt viis. Võistlejad rühmitatakse vastavalt nende esimese ja teise vooru kohtadele (viigi korral saab otsustavaks esimese vooru koht). Madalamate kohtadega võistlejate grupp teeb oma soorituse esimesena ning kõrgemate kohtadega võistlejate grupp oma soorituse viimasena. Iga ergomeetri taga peab seisma kohtunik, et vältida ergomeetri kohtalt liikumist sõudmise ajal. Ergomeetril sõutav vahemaa on 1000 meetrit. Kui viimane grupp on sõudmisega lõpetanud, antakse võistlejatele kohad kolmandas voorus. On võimalik, kuid praktikas väga haruladane, et kaks või enam võistlejat lõpetavad ühe ja sama ajaga. Sellisel juhul jäävad nad kolmandas voorus kohti jagama.

Märkus: ergomeetritel sõudmisele võib alternatiivina kasutada nöörihüppeid või plüomeetrilisi hüppeid. Kolmanda vooru meetodit selgitatakse inpekteerimisaruandes.

Eelvõistluse punktisüsteem

Eelvõistluse koht = esimese vooru koht + teise vooru koht + kolmanda vooru koht. Iga vooru osakaal on 1/3 üldskoorist. Viigi korral saab ostustavaks esimese vooru koht.

Finaalvõistlus

Kuus parimat võistlejat pääsevad edasi finaalvõistlusele. Alustatakse uuesti „nullist” ning tehakse kogu programm uuesti läbi: kehavoor, jõuvoor ja vastupidavusvoor.

Neljas voor (kehavoor, veerandpöörded). Voor viiakse läbi ning hinnatakse samamoodi nagu fitnessi finaalvõistlust. Võistlusriietus on sama mis eelvoorus.
Viies voor (jõuvoor). Võistlejad sooritavad ükshaaval (numbrilises järjekorras) lõuatõmbed ja seejärel rööbaspuudel surumised.
Kuues voor (vastupidavusvoor). Vajalik on kuue ergomeetri olemasolu, et kõik võistlejad saaksid ühe grupina oma soorituse läbi viia. Alternatiivina võib läbi viia polümeetrilisi hüppeid.

Finaalvõistluse punktisüsteem. Punktisüsteem on sama mis eelvoorus.

Kategooriad
Naised -163cm ja +163cm
Mehed -175cm ja +175cm

Tehnilised reeglid

Lõuatõmbed:

Lõuatõmbe kangist tuleb kinni võtta pealthaardega. Seejärel lastakse ennast maksimaalselt rippu: küünarliigesed on sirged ning õlaliigesed pingevabad. Üles tõmmates peab lõug jõudma kangi kohale. Seejärel lastakse tagasi algasendisse. Kogu soorituse vältel ei tohi keha kiikuda, vaid peab üles ja alla liikuma sirgjooneliselt. Jalgade asend ei tohi soorituse vältel muutuda. Soorituse tempo peab olema mõödukas, et kohtunikel oleks võimalik tehnikat jälgides korduseid lugeda.

Rööbaspuudel surumine:

Rööbaspuudel surumise lähteasendis peavadküünarliigesed olema lukustatud ning keha püstises (vertikaalses) asendis. Seejärel alustatakse sooritust, lastes keha nii sügavale, et küünarliigese ja õla nurk oleks tervnurga all – õlg on madalamal kui küünarliiges. Kogu soorituse vältel ei tohi keha kiikuda, vaid peab liikuma üles ja alla sirgjooneliselt, jalgade asend ei tohi muutuda soorituse vältel. Soorituse tempo peab olema mõstlik, et kohtunikel oleks võimalik tehnikat jälgides korduseid lugeda.

Ergomeetril sõudmine:

Tehnika osas eristatakse ergomeetrisõudmise liigutustes ettevalmistavat faasi ja tõmbefaasi. Ettevalmistava faasi lõpus on sõudja käed sirgelt ees, õlad ja kael pingevabalt ning keha kergelt ette kallutatud. Sääred on maapinnaga risti, jalad põlvest tugevalt painutatud, kandade ja istumispingi vahe umbkaudu 15-20 cm.
Tõmbefaas algab jalgade tõukega, millega surutakse tallad vastu toetuspinda ja jalad sirutatakse, seejärel pingutatakse kerelihaseid, mille käigus viiakse selg sirgelt pisut taha ning viimasena tõmmatakse käed rindkereni – kergelt alumiste roiete vastu või umbkaudu rusika kaugusele rindkerest, käed peavad jääma randmest sirgeks.
Tõmbefaas lõpeb ja ettevalmistav faas algab käte kiire lõdvestava ettesirutamisega, seejärel liigub ülakeha ette ja alles viimasena kõverdatakse jalad – kuni käed liiguvad üle põlvede, peavad jalad olema veel sirged.
Kui võrrelda ülakeha asendeid kellaosutitega, siis liigutakse vahemikus üheteistkümnest üheni, liigsed kallutused pole soovitavad. Sõudmise rütmilisuse ja sujuvuse saavutamiseks tuleb jälgida, et tõmme oleks jõuline ning ettevalmistav faas piisava pikkusega, mis võimaldaks lihastel lõdvestuda ja uueks tõmbeks valmistuda. Kiirete liigutustega ei pruugi ergomeetrisõudmises saavutada sellist liikumiskiirust nagu rahulike kuid jõulisemate tõmmetega. Võistlussoortuse puhul on oluline ka start, kus peaks alustama kolme lühikese ja jõulise tõmbega, saavutamaks võistlusdistantsi läbimiseks vajalik tempo.

Autor: IFBB