9. november 2015

Indrek Otsuse kommentaar EMV 2015 kohta!

Vaadanud ära järjekordsed Eesti meistrivõistlused, tekkis mul kiuslik küsimus—kas midagi ka muutub? Ja vastan ise—väga vähe ja visalt. Pean silmas eelkõige võistlejate taset, arengut. Muidugi, aladel, kus uusi „nägusid“ juurde tuleb, võib rääkida keskmise taseme tõusust ja konkurentsi tihenemisest, mis on hea. Ranna- ja bikiinifitness näiteks. Aja märk.

Vanemad alad—kulturism, fitness, body-fitness—tammuvad paigal, nii võistlejate arvult kui keskmiselt tasemelt. Võistlejate arv on kõigil neil aladel „ühtlaselt napp“, tase „ühtaselt kõrge“ (fitness), „ühtaselt keskpärane“ (body-fitness) või ebaühtlane (kulturism). Värsket verd tuleb juurde vähe ja harva. Nii ongi paratamatu, et konkreetsete sportlaste areng peegeldab ala arengut. Aga arengut näidata on raske ja seda enam, mida kõrgemal tasemel ollakse. See on fakt.

Selles seisus paistavadki silma sportlased, kes ikkagi on suutnud aasta(te)ga edasi minna ja neid saatis edu ka seekord Eesti meistrivõistlustel. Aga aitab „filosoofiast“. Järgnevalt kommenteerin lühidalt ja valikuliselt seda, mida nägin.

Bikiinifitnessi kategooriate meistritiitlid jagati teatavasti juba septembris. Absoluutsele meistritiitlile konkureerisid seekord 5 võitjat, lisaks 3 koondislast, kes kvalifitseerusid tänu varasematele saavutustele. Edu saatiski kogenumaid: kindel esikoht Reedale ja kindel 2. koht Kristinale. Kohtunike suhteline üksmeel lõppeski siin. Teisest kohast tahapoole jäänud võistlejad said kohtunikelt „hindeid“, mis erinesid 3…5 koha võrra. Pean seda loomulikuks. Siiski, kokkuvõttes oli ka kolmas koht—Agne—protokollis selge vahega. Tõsiasi, et absoluutkategoorias saavad kokku suure pikkusevahega sportlased, ei tee kohtunike tööd kergemaks.
Et tase tervikuna oli ühtlane ja (meie mõistes) tugev ei olnud üllatuseks. Minu silma jaoks oli ainult esikoht selge, kõik muu…maitse asi. Ärge pahandage.

Fitness püsib üksikute sportlaste õlgadel, kui nii võib öelda aga need üksikud on maailma tasemel,
õnneks. Kahe Euroopa meistri duell lõppes loogiliselt. Kristina vabakava tuli seekord hästi välja ja allajäämine Endlale selles voorus oli ehk oodatust napim (häältega 3:4). Et kehavoorus Kristinat võita on väga raske, ei olnud üllatus. Endlal jäi varu vormiteravuses. Rõõmu teeb, et kahe kange kõrval on meil veel kellele loota tulevikuski. Juuniori kohta korralikku taset—nii kava kui keha—näitas Lisanna, kes oli sammukese edasi astunud. Veel üks mõte. Võtame vist rahvusvaheliste tiitlivõistluste medaleid fitnessis, kui midagi iseenesestmõistetavat. Jäägem siiski maa peale, eriti sportlased ise. Konkurents võib olla aastati erinev ja kui ei suudeta näidata edasiminekut, siis võivad kohad kukkuda. Ja see pole katastroof, vaid spordi loogika. Tipus püsida on raskem, kui sinna jõuda. Selleks soovin jõudu ja püsivust Kristinale ja Endlale!

Tore, et body-fitnessis oli laval 5 võistlejat. Märk sellest, et kõik neiud-naised ei jõuagi bikiinifitnessi juurde. Väga mõistlik valik…ja raske(m) tee tippu. Protokolli vaadates on punktivahed küll selged aga kohtunike hinnangud lähevad mitmel puhul diametraalselt lahku. Pange tähele: valida tuli väga erinevate kehatüüpide vahel. Tatiyana võitis „joontega“ aga lihast ja vormi on vaja juurde, kui tahta rahvusvahelisel tasemel üles astuda. Gea trump oli jällegi vormiteravus, mida hinnati üksmeelselt hõbemedali vääriliseks. Oma õige ala juurde jõudis lõpuks Õnnela. Ma pole teda paremana näinud, lõpetas kolmanda kohaga aga teenis ka kaks esikohta. Reservi jäi kuivuses. Kui selle saab, lööb platsi puhtaks. Eli tegi sümpaatse debüüdi, sai laval hakkama aga „jäi tanki alla“. Lihast on juurde vaja, tublisti.

Rannafitnessis on midagi, mis tõmbab ligi. See peegeldub võistlejate arvus—9 juuniori ja 8 meesteklassi võistlejat on ilus number, mis pakkus põnevust ka 4 kategooria korral. Ootuspäraselt erinesid kohtunike arvamused paras jagu, just meeste järjestamisel. Eks rannafitnessi hindamiskriteeriumid alles loksuvad paika. Tundub, et meil vaadatakse eelkõige „raami“ ja vormikuivust.Võimalik, et peaks rohkem tähelepanu pöörama ka lavalisele olekule, esinemisele. Mõnede võistlejate puhul oli see pool olematu. Ka tuleb kasuks, kui mehe ja mehe pükste suurus on kooskõlas. Aga üldiselt jäi mulle kõigist kategooriates paremate hulka jõudnutest hea mulje. Täiesti korralik tase. Ühes varasemas kommentaaris kirjutasin, et ei üllatuks, kui lähiaastatel kedagi meie rannafitnessistidest saadaks rahvusvaheline edu. Olen jätkuvalt samal arvamusel. Tegelikult Kaspari hõbemedal Põhjamaade meistrivõistlustelt oli samm selles suunas. Väikese üllatusena aga oli tema ülekaal kõigist kategooriavõitjatest kõige napim. Kogu pika kategooria medalikolmik—Kaspar, Kuido ja Mardo—said esikohti. Kaspari vormiteravus jättis soovida, mis sai talle ka absoluudis saatuslikuks. Et neljast kategooriast tuli kolm võitjat, oli „süüdi“ Kert, kes oli kindlalt parim nii juunioride kui meeste lühemas kategoorias ja lõpuks häältega 4:3 Kaspari vastu võitis ka absoluudis. See on märkimisväärne edu, debütandi kohta eriti. Aga õiglane: väga hea vorm, head jooned, enesekindel esinemine. Eeldused on. Mis saab edasi, näitab aeg. Juba mainitud nimedele lisaks jäid positiivselt silma Saba (parim juunior -175) ja Egert (hõbemedal meeste -178). Et mõlemad tegid oma esmavõistluse, siis jään huviga ootama järgmisi etteasteid. Sisemine konkurents peaks ju edasi viima.

Kulturism oli EMV-l bikiinifitnessi järel kõige osavõturohkem ala. Kuidas nii? Aga palun—lavalt käis läbi 20 atleeti: 4 noort, 4 juuniori, 2 naist, 10 meest 🙂 Selge, et nende numbritega pole midagi hüpata aga surivoodi ääres me ka ei seisa. Jätkuvalt teeb muret noorte / juunioride „kadumine“–meesteklassi jõuavad üksikud.

Üle mitme aasta oli naisi väljas kaks! Väsimatule Estale oli konkurentsi pakkumas Rete. Arvan, et alavalik on õige ja kodutöö oli tehtud, tubli. Ainult konkurent oli väga kõvast puust: Esta pole küll millimeetritki järgi andnud. Kadestamisväärne. Mina, kes Inna Uiti tiilivõitudele kaasa elanud, oleks väga rõõmus, kui naiste kulturism harrastajaid leiaks. Traditsioonid on ju olemas. Ingliskeelne nimi küll muudetud, sisu on sama.

Noorte kohta korralikku taset näitas Meinart, kes favoriidina puhta skooriga võidu võttis. Seega on meil hea mees olemas…6 aasta pärast, või mis? Maksimi tugev külg oli selle vanuse kohta hea lihasmass aga kvaliteedis allajäämine ei lasknud üle 2. koha tõusta.

Juunioride võitja—Tanel– astus üles ka meeste seas ja temast veidi hiljem. Svenil ja Sten Richardil, kes lõpetasid vastavalt hõbedal ja pronksil, on mõlemal eeldusi näidata tulemust ka meeste seas, kui arengut on. Kordan: kui arengut on.

Klassikute mõõduvõtmine oli minu jaoks EMV kõige põnevam moment: laval korraga 8 tasemelt enamvähem võrdset, erineva pikkuse ja kehatüübiga meest. Lisaks veel õhemad või paksemad „teenetelehed“. Kohtunike proovikivi. Hinnangud hakkasidki kõikuma: kehavooru kolm parimat teenisid kõik kohtunikelt kohti esimesest neljandani…Minult on küsitud, kuidas sai Oleg 2. koha!? Võitis vabakava. Kas neljanda kehaga saab võita vabakava? Saab küll, kui vahed pole suured.
Kõigi kohad ja punktid on protokollis, igaüks võib uurida ja analüüsida.

Taavi: teenitud võit! Üks väheseid, kes on lihasmassis sammukese edasi arenenud. Vormiga ei kaotanud kellelegi. Parimad jalad. Oleg: on parem olnud. Seekord oli veel vabakavaga õnne. Imre: ilma vormiteravuseta läheb raskeks…Ja läkski. Tanel: hea proportsioon ja vorm. Mängis medali maha vabakavaga. Ramil: korralik ettevalmistus. Positiivne üllataja. Ants: kõrgem koht jäi teravuse taha. Kui vorm on, siis võib palju tõusta.

Ott, Raigo, Ivo ja Edmund olid kohtunikega enne kokku leppinud, mis koha keegi saab 🙂 Kui vaadata protokolli. Mulle oli huvitav jälgida meie kahe parima mehe võrdlusi. Mõne poosi puhul tekkis kahtlus, kumb on parem. Mõlemad olid silmapaistvas vormis. Kas on oldud paremad? Ma ei tea, ausalt. Kas on olnud arengut? Raske öelda. Üksinda laval on Raigo super. Kõrvuti Otiga võtab suurem mees oma. Seitsmeteistkümnes absoluutne võit sai teoks. Tehke järele. Respekt!

Video meenutus üritusest:
[youtube=S1A7TiznzSA]

[url=http://forums.fitness.ee/topic/39812-x-innar-mardo-memoriaal-lisatud-indrek-otsuse-arvustus/page-10#entry419470]
Teema kohta foorumis, loe siit[/url]

Autor: Indrek Otsus