17. august 2010

TUNNE EESTI TREENERIT: Mailiis Tammeveski

Millega sa tegeled?
Olen rühmatreeningute treener ja kahe imearmsa väikese tüdruku ema.

Kus spordiklubis töötad, mis trenne annad?
Juhendan treeninguid Haapsalu [url=http://www.fitclub.ee]FITCLUB_is[/url]. BODYPUMP, BODYBALANCE, aeroobika ja siseratas.

Kuidas sa jõudsid treeneri ameti juurde, sinu staaž?
Olen alati aktiivne olnud, kooliajal regulaarselt aeroobikaga tegelenud ning jooksmist armastanud. Haapsallu kolides hakkasin agaralt treenima siinses ainsas treeningklubis, kuhu ühel hetkel oli abilist vaja – hakkasin õppima. Juhendajana olen töötanud 5 aastat ja olen oma töö suur fänn. Olen ääretult õnnelik, et saan pühenduda tervise valdkonnale ning suunata ka teisi oma tervisest aina rohkem hoolima.

Kus oled õppinud/haridustase/kogemused/?
Esimesed põhjalikumad teadmised treeneriametist sain EFTE (Estonian Fitness Trainers Education) koolitustest. Hindasin kõrgelt EFTE koolitajaid kirgliku, mitmekülgse, kaasaegse ja tolerantse õpetuse pärast ja mul on kahju, et seda kooli enam ei eksisteeri. Olen EKFL (Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liidu) I taseme treener, täiendanud end TLÜ Terviseteaduste ja Spordi Instituudis kehakultuuri erialal ning osalen regulaarselt Eestis toimuvatel conventionitel. Lisaks kõigele omandan TLÜ kolledžis klassiõpetaja ja põhikooli inglise keele õpetaja magistrikraadi. Igapäevaseks harimiseks armastan lugeda tervise, toitumise ja trenni teemalisi artikleid, raamatuid ja arvamusi.

Kas treeneriamet on sinu jaoks rohkem töö või hobi?
Olen õnnelik, et saan öelda – minu töö on minu hobi. Minu töö on treenida teisi inimesi, juhendada neid treenima ohutult ja tulemuslikult. Minu hobi on hoida ennast füüsiliselt heas vormis ja hoolitseda oma tervise eest. Armastan oma tööd ja teen seda südamega.

Milline on sinu arvates ideaalne treener?
Ideaalne treener on asjatundlik, arenemisvõimeline, positiivne, armastab inimesi ja oma tööd, oskab suhelda, rääkida selgelt ja olla empaatiline. See on amet, kus on alati uut õppida ja alati ruumi areneda – see mulle meeldib!

Kas sa oled alati treeneri rollis või harrastad ka mõnd muud spordiala?
Kuna hooajasiseselt on treeningkoormus suur ja lapsed alles väikesed, siis muude aladega tegelemiseks aega kahjuks ei jää. Aga mulle meeldib üksinda jooksmas käia, perega golfi mängida ning teiste treenerite trenne külastada. Ütlen, et olen liikumisharrastaja, mitte tervisesportlane.

Eesmärgid tulevikuks?
Minu eesmärk on ajada oma asja, st nakatada ka teisi inimesi liikumispisikuga, suunata tervislikumalt toituma, et elada tervelt ja õnnelikult. Ma ei ole võistleja ega hooli tiitlitest.

Millega tegeled väljaspool spordiklubi?
Mul on tõeliselt tublid väikesed tütred, 1 aastane ja 4 aastane. Hetkel saan öelda, et peaaegu kogu treeningväline aeg kuulub just neile ja kodule. Olen kodulembeline inimene – mulle meeldivad kodused toimetused ja söögivalmistamine, kui selleks vähegi aega jääb.

Kuidas treenisid raseduse ajal ja peale sünnitust?
Kuna tervis oli mõlema rasedusega väga hea ja beebidega kõik hästi, siis jätkasin treeningutega samas mahus kui enne rasedust. Esimese rasedusega on naine ikka ettevaatlikum ja kartlikum, seega jätsin esimese lapse ootel kaks kuud enne sünnitust tõsisemad trennid tegemata, kuid nüüd usun, et põhjuseta. Treenimine ei oma ohtu, kui ema on eelnevalt regulaarselt trenni teinud ning oskab oma keha kuulata. Teise rasedusega treenisin juba endistviisi viimase päevani välja. Sünnitus oli kerge ja kiire ning taastumine toimus võluväel. Mõlemad lapsed on imeliselt tublid ning neile väga meeldib laulda ja tantsida. Alustasin Bodypumpiga kaks nädalat peale sünnitust ning endise vormi saavutasin kerge treenimise abil peaaegu juba kahe kuuga.

Kuidas hindad keskmise eestlase huvi tervisespordi vastu?
Minule näib, et teadlikus tasa ja targu kasvab. Soov enda tervise eest hoolitseda on tõusuteel ning liikumisharrastajaid on iga aastaga rohkem. Kuid arvan, et tööd on veel palju teha, teadvustamaks liikumise regulaarsuse ja tiheduse vajadust.

Kust leiad motivatsiooni pingutama ja energia?
Armastus oma töö vastu! Minu organism toodab treenimise ajal ohtralt õnne hormoone. Ammutan energiat treeningutest. Peale trenni olen õnnelik, rõõmsameelne ja tegutsemistahteline või hoopis nii väsinud, et magan parimat und.

Kui palju tarbid toidulisandeid ja milline näeb välja sinu igapäevane toitumine?Toidulisandeid ei tarbi. Püüan süüa võimalikult mitmekülgselt, võimalikult regulaarselt ja vähemalt 4x päevas. Mulle tõesti meeldivad tervislikud toidud.

Mis on sinu halvim harjumus?
Vajab mõtlemist – esimese asjana tahaksin öelda, et austus šokolaadi ja hea punase veini vastu… [naerab] Tegelikult arvan, et minu halvim harjumus on jätta asjad viimasele minutile. Elu on õpetanud elama üks päev korraga, et mitte liialt muretseda „homse” pärast, seega meenuvadki tegemist vajavad asjad liialt tihti just viimasel hetkel…

Kuidas sa lõõgastud/puhkad?
Minu puhkus on BODYBALANCE, lugemine ja värskes õhus jalutamine. Lõõgastun ka kodu koristades.

Kelleks soovisid lapsena saada?
Olin kirglik loomaarmastaja – soovisin loomade eest hoolitseda, kuid samas ei kannatanud näha haiget, suremas või surnud looma. Ema räägib, et tahtsin saada loomaarstiks, aga kartsin, et kui loomade keelt ei oska, siis ei saa ju hakkama. Samuti on mulle alati lapsed meeldinud… Treeneriametist unistada ei osanud.

Kas sul tuleb ette mõni eredaim hetk kooli kehalise kasvatuse tunnist?
Cooperi test meeldis. Üldiselt oli kehalise kasvatuse tund üks lemmikuid.

Kes kehastab sinu jaoks ideaalset vormi?
Eestis fitnessist Liisa Otsus – naiselik ja proportsioonis.

Millise piirkonnaga oma kehas oled sina kõige enam rahul?
Olen rahul [naerab].. Tegelikult ka.

Kui saaks ajas tagasi liikuda, siis mida sa teeksid oma elus teistmoodi?
Tõesti – mitte midagi ei teeks teisiti. Tänu oma tegudele, nii halbadele kui headele, olen oma eluga praeguseks punktis, kus olen õnnelik ja rahul. Mulle väga meeldib minu elu!

Mida soovitaksid algajale tervisesportlasele?
Alustada ei ole kunagi hilja! Inimese keha vajab täisväärtuslikuks eluks füüsilist koormust!

Milliseid emotsioone tekitas sinus fotosessioon?
Minu elu esimene fotosessioon [naerab]… Tundsin end mugavalt, kuna fotograaf suunas, õpetas ja innustas. Kaspar on professionaalne fotograaf!
[url=http://gallery.fitness.ee/main.php?g2_itemId=478677]Vaata ka värsket pildigaleriid![/url]

Autor: Fitness.ee