4. märts 2013

ALA 200 ehk Alfa-lipoehape – üks parimaid antioksüdante

Alfa-lipoehape on vitamiinile sarnane endogeenne aine, mida toodab ka inimese enda organism ja mis täidab alfa-ketohapete oksüdatiivsel dekarboksüleerimisel koensüümi funktsiooni.

Alfa-lipoehape suurendab lihasjõudu, tõhustab ajufunktiooni, on vananemisvastane, annab energiat ja mõjutab ainevahetust.

ALA 200 Alfa-lipoehape on üks parimaid antioksüdante. Antioksüdandid aitavad neutraliseerida treeningu, suitsetamise, heitgaaside, saastunud keskkonna ja praetud toidu tarbimise tõttu kehasse sattuvaid vabu radikaale. Vabad radikaalid on ebastabiilsed molekulid, mis tekitavad rakkude, organite ja kudede kahjustusi, vähendades nii keha vastupanuvõimet haigustele. Alfalipoehape on ka lähteaineks ühendile, mis aitab kaasa kahjulike ühendite lõhustamisele maksas.

Alfa-lipoehape aitab hoida normaalset vere kolesteroolitaset ning omab positiivset efekti ka rasvade põletamisel. Alfa-lipoehape soodustab verevarustust närvide piirkonnas, suurendab glutatiooni füsioloogilist taset ja toimib antioksüdandina, vähendades vabade hapnikuradikaalide hulka kahjustatud närvirakus.

Need toimed viitavad alfa-lipoehappe efektiivsusele, parandamaks perifeersete närvide funktsiooni näiteks diabeedist tingitud tundehäirete nagu põletustunne, valu, tuimus ja ”sipelgate jooksmise” tunnet kahjustusest tingitud piirkonnas.

Alfa-lipoehape pärsib ateroskleroosi haiguskoldeid, toetab südame tööd ja parandab efektiivsust, reguleerib versuhkru taset ning kaitseb silmi ja maksa. Stabiilne veresuhkru tase soodustab efektiivset rasvapõletust ja aitab vältida rasvkoe teket. Alfa-lipoehape omab insuliinisarnast (üks anaboolseimaid hormoone kehas) efekti, hõlbustades aminohapete ja kreatiini tungimist lihasrakkudesse. Tänu alfalipoehappele jõuavad söödud toitained hõlpsasti lihasrakkudeni, mitte rasvkoesse, tagades pidevalt ideaalse keskkonna lihaskasvuks ja rasvapõletuseks. Alfalipoehape aitab rakus glükoosi energiaks muuta, keha suudab nii raskusteta ära kasutada igat toitainet, mis on eriti oluline näiteks energiavaese dieedi ajal.

ALA 200 on soovitatav sportlastele rasvkoe vähendamise perioodiks ning jõu, lihaste struktuuri ja vastupidavuse arendamiseks. Samuti isikutele, keda ohustavad ateroskleroos, diabeet, südame-ja maksahaigused, liigne kehakaal.

Kuna alfa-lipoehape seob metalliioone, siis selle võtmisega samal ajal on soovitatav vältida suure raua-, magneesiumi- ja kaltsiumisisaldusega toiduaineid ja toidulisandeid. Kui alfa-lipoehapet võetakse 30 minutit enne hommikusööki, siis suure raua- ja magneesiumisisaldusega toiduaineid ja toidulisandeid on soovitatav tarbida mitte enne kui lõuna- või õhtusöögi ajal.

Toit vähendab alfa-lipoehappe imendumist, mistõttu seda on soovitatav võtta pool tundi enne sööki.
ALA 200 [url=http://fitshop.fitness.ee/spetsiaal/0/readmore/493/]saadaval FitShopis[/url].

Autor: Veronika Otter