23. mai 2013

Sportlik rokkar Tanel Padar: muusikat saab teha igal pool, trenni mitte

Spartas treeniv rokkar Tanel Padar kinnitab oma kogemustele toetudes, et hea füüsiline vorm tagab ka laval esinedes mõnusa tunde ja enesekindluse.

Hiljuti saates „Su nägu kõlab tuttavalt“ televaatajaid naerutanud ja vaimustanud Tanel Padar on veendunud, et korraliku treeninguta oleks tal laval nii mõnigi trikk ja akrobaatiline üllatus tegemata jäänud. Kasvõi selle kähedahäälse Tina Turnerina laulmine-tantsimine, endal stiilsed stiletod jalas. „Millised sääred!,“ õhati nendel õhtutel ilmselt paljudes Eestimaa kodudes kadedalt-tunnustavalt.

Taneli sõnul oli ka selle numbri taga aastatepikkune järjekindel oma keha eest hoolitsemine. „Treenitud jalg püsib ju kontsakingas paremini,“ muheleb ta täna ning lisab, et jäi näosaate seltskonna ning ka teise kohaga enam kui rahule.

Kelle imiteerimine talle endale kõige südamelähedasem oli? „Kõige lõbusam oli kindlasti Üllar Jörbergri teha, mul oli laval keeruline mitte keset laulu naerma puhkeda – see kõik oli nii naljakas. Ja muidugi nautisin täiel rinnal ka Tina Turnerina lavalolekut – tundsin, et see tuli just paroodiana kõige paremini välja.“

Fännas „Red Hot Chilli Peppersi!“ rokkatleete

Tanel Padari sõnul on ta sportimise ja treeningute tähtsust tajunud juba väikesest poisinaasklist alates. Rakveres muusikakoolis klarneti ning saksofoni õpingud ei seganud tal õhtuti oma kodukohas Haljalas koos sõpradega oma lõbuks jalg- ning korvpalli taga ajada.

Tugitoolisportlasena elas ta teleri ees kaasa Eesti sportlaste edulugudele laias maailmas ning hoidis eriti tugevalt pöialt kahevõistlejate Allar Levandi ning Ago Markvarti esinemistele. „Juba siis nägin, kui tubli rahvas eestlased on.“

Rokkstaariks saamisest unistanud Tanel fännas toona lisaks Jean-Claude van Damme märulifilmidele muuhulgas ka „Red Hot Chilli Peppersi“ bändiliikmeid, kelle juures lisaks kuumade hittide tootmisele paelus ka meeste atraktiivne välimus.

„Nad olid muusikavideotes paljaste ülakehadega ja see oli väga äge,“ meenutab Tanel toonast aega.

Eelmise sajandi lõpuaastatel Haljalast pealinna kolides ning pea ees rokiellu sukeldudes tegi nooruke Tanel esimesi samme jõusaali maailmas, silme ees ikka need „Red Hot Chilli Peppersi“ rokkatleedid. „Maalt tulnuna pelgasin alguses jõusaalis treenimist, ega ma kelleltki nõu ka küsida osanud,“ meenutab ta oma teadlikuma trenniaja algust.

Taneli sõnul vaadati rokiringkondades tema spordilembusele alguses pisut kõõrdi. „Eks palju loe ju see, millised on sinu sõbrad. Toona polnud pillimeeste seltskonnas sportimine au sees.“

Noor rokkar ei lasknud aga ennast sellest heidutada, vaid jätkas visalt oma raja tallamist. Tema muusikaline karjäär sai vähemalt kõrvaltvaataja pilgu läbi lendstardi, kui ta 2001. aastal Kopenhaagenis peetud Eurovisiooni lauluvõistlusel koos Dave Bentoniga esikoha nagu küpse õuna Eesti korvi noppis. Tanel ise on seda meelt, et tema elu see võit kuidagi ei muutnud. „Pigem läks elu keerulisemaks,“ jätab ta toonast, kohati ka segast aega meenutades otsad lahtiseks.

Meeldib treenida hommikul

Tuli Eurovisioonilt võit või mitte, sport hakkas Taneli elus üha tähtsamat rolli mängima. Kui siiamaani on Taneli imidžiga kaasas käinud ka kõva pidutseja maine, siis isegi kõige rajumate pillerkaarte järel proovis ta leida järgmisel hommikul tee jõusaali.

Nüüd, aastaid hiljem tunnistab ta, et tema pidutsemised on iga aastaga vähenenud ning vastavalt tervise eest hoolitsemine ja treenimine lisandunud. Jõusaalis rassimise vahepeal on ta ka praegu käinud mõne seltskonnaga jalgpalli või rannavollet mängimas, aga tema kirglik ja hasartne iseloom on tal nendel aladel pigem ristiks kaelas olnud. „Püüan igas mängus endast viimast anda, unustades sageli eelsoojenduse ning nõnda ongi vigastused kerged tulema.“

Taneli sõnul on tema Achilleuse kandadeks põlved ning alaselg. Just nende tugevdamisele pöörab ta jõusaalis erilist tähelepanu.

Taneli sõnul meeldib talle jõusaalis treenida hommikuti. „See tõmbab päeva käima,“ ütleb ta ja lisab, et tema on õhtuks jõusaali jaoks liiga väsinud. Aovalges on aga teine lugu. „Ärkan üles, söön korraliku pudruportsu ning lähen trenni.“

Tihtipeale jõuab ta enne Spartasse treeningule tulekut ka kitarri kätte võtta ning mõne laheda laulu komponeerida. „Muusikat saab teha igal pool, trenni mitte,“ kinnitab ta.

„Spartas on õhku ja avarust“

Spartas oli Tanelile alguses nõuga toeks personaaltreener Argo Ader, kes kordas talle üle jõusaali igihaljad tõed, tutvustas talle trenažööre ning jagas juhtnööre ka tehnika osas. „Proff näeb ikka kõrvalt, milline on mõistlik intervall harjutuse tegemiseks või missugune õige kehahoiak. Asjatundjate abi ei tasu jõusaalis peljata,“ julgustab ta treenijaid üles spetsialistidel nööbist kinni võtma.

Argo sõnul on Tanelit kerge juhendada, sest ta huvi ja motivatsioon edasi areneda on meeletud. „Pärast vahepealset rangluumurdu on ta jõudsalt kosunud ning oleme korrigeerinud ka ta treeningkavasid juba raskemaks,“ ütleb Argo.

Tanel ise eelistab suurte raskustega rassimisele 45 minutilist toniseerivat üldfüüsilist treeningut, mis tõmbab lihased mõnusalt toonusesse. „Teen jõusaalis ikkagi tervisesporti, mitte ei aja rekordeid taga,“ ütleb ta ja rõhutab: „Vaim närtsib, kui korralikult trenni teha ei saa.“

Sparta on Tanelile muutumas tasapisi juba teiseks koduks. „Saalis on õhku ja avarust,“ tõdeb ta ning jagab komplimente ka Sparta laiale jõumasinavalikule ning kaastreenijate seltskonnale. „Siin käib koos tore kamp,“ kinnitab ta. Muuhulgas on Spartast endale meeldiva treeningkoha leidnud palju teisi muusikuid. Tanel ise loodab, et on oma isikliku eeskujuga nakatanud ka ma nooremaid kolleege spordipisikuga.

„Olgem ausad, artist peab laval hea välja nägema. Kui ikka publikul on valida kahe bändi vahel, kus ühe on lauljal suur õllekõht, aga teine on sportlik tüüp, siis pole raske arvata, kumma kontserdil käia eelistatakse.“

Tanel tunnistab, et on hakanud oma trenniampluaad tasapisi laiendama. Hiljuti proovis ta Sparta personaaltreeneri Thea Sei juhtnööride järgi vibratsioonil toimivat Power Plate´it ning hämmastus masina intensiivsusest. „Uskumatu, praktiliselt 45 sekundiga võtab ta su täitsa võhmale. Tõsi, sellel treeningu nautimine vajab harjumist,“ ütleb ta. Nagu ka rühmatreeningutes kaasa löömine.

Valmis kaasa lööma rühmatreeningutes

Taneli sõnul on ta nüüd uuesti valmis minema aeroobikatrenni. Mis sest, et aastatetagune „kohutav“ kogemus teda siiamaani naerma ajab. Toona käis ta ühes teises spordiklubis proovimas Bodycombatit.

Tüüpilise enda oskustes ja jõus kindla mehena vajutas ta kohe gaasi põhja, kuid pidi juba mõne aja pärast „viieteistkümne tubli koduperenaise ees“ piinlikkusest maa alla vajuda tahtes hingeldades seisma jääma. „Jalg ei tõusnud korraga enam nii kõrgele,“ meenutab ta toonast rühmatreeningu thriller-kogemust. Pole ka midagi imestada, sest isegi Sparta rühmatreeningutes rassinud olümpiasangarid Gerd Kanter ja Heiki Nabi nimetasid oma PumpFX-i debüüti tõeliseks šokiks.

Täna annab Tanel „sportlikele koduperenaistele“ au ning arutleb, et küllap on õrnema soo esindajatel lihtsalt rohkem sisemist jõudu. „Rühmatreeningul kaasa löömine pole meeste jaoks mingi häbiasi,“ on ta veendunud ning valmis seda „kannatuste rada“ uuesti proovima. Nüüd juba tunduvalt treenitumana.

Tanel käib Sparta jõusaalis 3 – 4 korda nädalas. Ka saabuval suvetuuride perioodil, kui ta koos oma sõprade Ott Leplandi ning Jalmar Vabarnaga ehk siis ekspromtnaljast sündinud ansambliga „Vallatud vestid“ mööda vabariiki ringi tuuritab. „Naudin mõnusat seltskonda, lahedat lavalist aasimist ja usun, et meie muusika ei jäta publiku seast kedagi külmaks.“

Ah jaa, hiljuti ostis Tanel esinemiste jaoks spetsiaalsed kummid, millega enne lavale minekut natuke trenni teha. Et keha ka kodust eemal olles mõnusalt toonuses hoida. „Ööseks me kuhugi jääda ei planeeri, sõidame koju Tallinna, kus hommikuti saan kindlasti Spartasse tulla,“ paneb ta asjad õigesse perspektiivi.

Tõepoolest, musklites artisti on laval alati magus vaadata. Olgu need „Red Hot Chilli Peppersi“ uljaspead või meie oma, sportlik rokkar Tanel Padar.

Autor: Spordiklubi Sparta