1. veebruar 2014

Mitu kükki peaks tegema, et kulutada 450g keharasva?

Mitu kükki peaks ainult oma keha raskusega tegema, et kulutada umbes 3500 kcal’t ehk 450 grammi (peaaegu pool kilo) rasva?

Tõlkijalt: küsimus, mis mind ennast on aastaid paelunud. Annan samuti endale aru, et seda saabki iga indiviidi puhul erinevalt määrata ja see sõltub väga paljudest asjadest, kuid siiski, mitu kilokalorit kulutab üks oma keha raskusega kükk, kasvõi keskmiselt? Mingi vastuse järgnevast loost võib saada. Muidugi tegemist on puhtalt teooriaga, kuid põnev siiski!

Kükkimine on populaarne harjutus, mida tehakse nii lisaraskusega kui lihtsalt oma keha raskusega. Kükki tehes on töös suur osa kehast, iseäranis terve alakeha, see on suure kuluga harjutus ja kalorite kulutamine on rasva põletamist silmas pidades enamasti üks taotlustest. Nagu teada, kaalu kontrollimisel on kaloraaži regulatsioon kõige võti. Kuna kõik kükivad suhteliselt erinevas tempos on kõikide jaoks ühest kalorikulu võimatu anda, ent sellises olukorras oleks otstarbekam vaadelda aega, mis kuluks keha raskusega kükkide tegemisele, et põletada 3500 kcal’t ehk kuluks teoreetiliselt umbes 450g rasva.

Õige kükitehnika

Kükke saab teha väga mitut moodi, kasutades oma keha raskust, kasutades kangi või hoides käes hantleid. Üldjoontes on tehnika ja keha asend kõikide variantide korral väga sarnane. Kõige olulisem on kontrollitud sooritus, samuti peaksite esmalt selgeks tegema, kas olete rohkem põlvede või puusa pealt kükkija. Enamasti on jalad õlgade laiuselt, selg sirge, vaade ette ja kükki minekut alustatakse puusade taha suunamisest. Alumises asendis ei tohiks põrgatusega liiale minna. Reied võiks minna vähemalt paralleeltasapinnani. Ja selliselt korratakse tegevust.

Kalorikulu minutis

See, kui palju kaloreid te kulutate sõltub paljudest asjadest nagu kehakaal, tegevuse kiirus, iseloom jne. Vastavalt “What’s Cooking America’le” saame leida kalorikulu minutis keha raskusega kükkides, kui korrutame oma kehakaalu kilogrammides 0,2112-ga. Kui te kaalute näiteks 100 kg, siis kulutate ühes minutis keharaskusega kükkides 21,12 kcal. Leidmaks, mitu minutit tuleks kükkida 100 kg–sel inimesel, et kulutada 3500 kcal tuleb: 3500 kcal/21,12 kcal, saame ümardatult 166 minutit. Ehk teoreetiliselt tuleks 450 grammi rasva põletamiseks üksnes keha raskusega kükkida keskmiselt 166 minutit.

Teadmisest kui palju üks või teine tegevus kaloreid kulutab on suur abi. Iga 450 grammi (1 nael) rasva kätkeb endas umbes 3500 kcal. Sellist kulutust üksnes kükkide näol tekitada on päris karm ja see võtaks aega tunde. Ent, kui te siiski tahate ennast üksnes kükitamiste teel rasvast vabastada, siis teadke, et faktid on keskmiselt sellised, nagu arvutused näitasid. Kas teete üksnes kükke, neid erinevatele päevadele jaotades või kombineerite oma igapäeva aktiivsusesse vaid ühe osana – see jääb teie enda otsustada.

Originaalartikkel siin: [url=http://www.livestrong.com/article/441562-the-number-of-squats-it-takes-to-burn-3500-calories/]The Number of Squats It Takes to Burn 3500 Calories[/url]

Autor: Janar Rückenberg (tõlge)