17. aprill 2014

5 fakti, miks valida just külmutatud köögiviljad

Uuringud näitavad, et keskmine eestlane tarbib aedvilju (köögiviljad, puuviljad ja marjad) liiga vähe. Ometi on just need tervisliku toitumise aluseks. Eesti riiklike toitumissoovituste järgi peaks marju, puu- ja köögivilju sööma päevas kokku vähemalt 5 portsjonit ehk umbes 500 grammi, et vältida selliste krooniliste tihti esinevate haiguste teket nagu südame- ja veresoonkonna haigused, mõningad vähkkasvajad ja diabeet.

Ajasäästlikkus

Tihtipeale süüdistatakse aedviljade tarbimise vähesuses ajanappust, sest nende koorimine ja hakkimine kipub olema üsna ajamahukas. Sel juhul on hea alternatiivina võimalik kasutada värskete köögiviljade asemel külmutatuid, kuid levinud on müüt, et nende toiteväärtus on värsketest halvem. Mitmete uuringute järgi on külmutatud aedviljad toiteväärtuse poolest võrdväärsed poelettidelt leitavate värsketega.

Suur vitamiini- ja mineraalainete sisaldus

Aedviljade puhul mängib suurt rolli säilitamise ja hoiustamise viis pärast saagi koristust. Selleks ajaks, kui värske toode jõuab tarbijani, võib tema väärtus olla juba võrdväärne külmutatud variandiga, sest kohe pärast saagikoristust hakkab aedviljade vitamiinide sisaldus vähenema. Uuringud näitavad, et aedviljad, mis jõuavad otse põllult töötlemisprotsessi, kus neid lühiajaliselt kuuma veeauruga töödeldakse ja kiiresti külmutatakse, säilitavad üle 70% β-karoteeni (beetakaroteeni) ja fenooliühendite algkogusest.

Ei sisalda säilitusaineid

Tihti arvatakse, et külmutatud köögiviljades on kasutatud lisasäilitusaineid. Tegelikult see nii ei ole. Need ei sisalda säilitusaineid ega kunstlikke värvaineid. Seetõttu on need oma koha söögilaual auga ära teeninud.

Maitsev kõhutäis

Köögiviljadest saab toitu valmistada mitmel viisil. Kõige rohkem vitamiine säilib, kui toitu valmistada aurutades. Kiiresti valmib roog köögivilju pannil praadides, sealjuures võib külmutatud köögiviljad kohe pannile panna, ilma neid enne ülessulatamata või keetmata. Ahjus saab köögiviljadest valmistada maitsva vormiroa.

Alternatiiv värskele

Külmutatud aedviljade kasutamine toiduks on hea alternatiiv värsketele aedviljadele eriti just talvisel ja varakevadisel hooajal. Värsked pikalt säilitatud aedviljad on sel ajal juba suurema osa oma väärtusest kaotanud, kuid külmutatud köögiviljades on vitamiinid endiselt säilinud.

Autor: allikas: Tervise Arengu Instituut