8. oktoober 2017

Miks kükkida ohutuskangiga?

1. Ohutuskangiga kükkimine on jäikade õlaiigeste või vigastatud õlgade korral võrreldes tavapärase kangiga kükkimisega õlgadele leebem variant. See tuleneb sellest, et kangi turjal fikseerivad käed on ohutuskangi korral võrreldes tavapärase kangiga eespool.

2. Kuna käed ei hoia ohutuskangiga kükkides otseselt kangist, vaid eemale ulatuvatest käepidemetest on ohutuskang turjal võrreldes tavapärase kangiga mõnevõrra ebastabiilsemas positsioonis. Selline olukord suunab kükkijat väga korrektsele kükitehnikale, vastasel korral kaldub kang külgedele või taha. Kükkides tunned selle hästi ära. Nii kui sa tehnikas petma hakkad või oled raske seeria lõpufaasis on kangi ebastabiilsus kohe hästi tuntav. See sunnib paremini kokku võtma. Kui sul on harjumus kanda raskus rohkem ühele õlale või jalale, siis kükkimine ohutuskangiga näitab ka selle kohe välja.

3. Kükkimine ohutuskangiga õpetab kükkijat hästi tagumikku puusaliigesest taha suunama. Samas, kangi struktuur nõuab, et jääksid kükkides ikkagi võimalikult püstisesse asendisse. Mida püstisemas asendis sa kükid, seda väiksem koormus on alaseljal. Põhiraskust kannavad reie-nelipealihased ja tuharalihased. Charles Poliquin: „Kui sul on probleeme alaseljaga, siis kükkimisel on ohutuskang sinu hea sõber.“ Ohutuskang sunnib oma struktuurist tulenevalt hoidma rindkere üleval ja ülakeha püstloodises asendis. Kükki ohutuskangiga võiks mõnes mõttes pidada ka harjutuseks, mis on justkui kombinatsioon eeskükist ja jõutõmbest.

4. Ohutuskang on suurepärane vahend väljaastete tegemiseks. Jälle mõnevõrra teistsugune tunne sooritusel, kui tavalise kangiga või hantlid käes astudes.

5. Proovige ka ohutuskangiga eeskükke teha. Kangi on küll mõnevõrra tülikas õlgadele võtta, kuid ta püsib seal võrdlemisi koduselt. Ära kiirusta raskustega, tee seeriaid 6-12 kordust (esialgu ja kohanemiseks) tunneta amplituudi ja mängi tehnikale.

6. Ohutuskangiga kükkimisel raskused võrreldes tavapärase kangiga langevad. See tuleb vajadusest kükkida hästi korrektselt, suhteliselt püstiselt ja tasakaalustatult. Proovi kükkida mõnda aega ohutuskangiga (läbi mõni programm), mine siis uuesti tavapärasele kangile üle, enamasti suurenevad selle tagajärjel ka tavapärase küki raskused. Loomulikult ei asenda ohutuskang tavapärast kükki ja kangi, aga tegemist on tavapärasele kang turjal kükile väga hea alternatiiviga ning abistava harjutusega.

Autor: Janar Rückenberg