13. november 2017

Heas vormis vs ülikuiv: karm tõde…

Kirjutan seda lugu ajal, kui olen nelja nädala kaugusel oma teise võistlushooaja kolmandast võistlusest. Olen ise hetkel sellel piiril, kui lihtsalt hea vorm hakkab muutuma triipkuivaks, ülikuivaks. Ehkki neid kahte mõistet, madala rasvaprotsendiga lihtsalt hea vorm („lean“) ja triipkuiv vorm ehk „shredded“ (ka „ripped“), kasutatakse tihti samas tähenduses on tegemist võrdlemisi erinevate asjadega.

Lihtsalt head vormi ja madalat rasvaprotsenti on võimelised peaaegu kõik saavutama. Triipkuiva ülimadala rasvaprotsendiga konditsioonini jõuavad vähesed. Lihtsalt, see nõuab täiesti omaette tasemel distsipliini, ohvreid, keskendumist ja kannatusi. Selleks ei ole enamus inimesi võimelised.

Triipkuiv või lihtsalt kuiv, mis vahe seal on?
Kui me räägime rasvaprotsendist, siis tavaline kuiv vorm jääb vahemikku 7-10% (rasvaprotsent). Triipkuiv, ülikuiv konditsioon tähendab rasvaprotsenti 4-7%. Loomulikult sõltub palju ka testimise metoodikast ja mõõtmisveast, aga umbes nii see on. Rasvaprotsent, keskmiselt 6-8% on selleks piiriks, mida ületadades (madalamale) hakkab tulema uus tase ehk triipkuiv vorm.
Kas ülikuivus ja ülimadal rasvaprotsent on vajalikud?
Tavaelus mitte. Lihtsalt head vormi taotlevad harjutajad ei vaja sellist konditsiooni kunagi. Lihtsalt heas vormis ja madala rasvaprotsendiga olemine võib olla päris tavaline ning suurepärase enesetundega. Sul on energiat, näed hea välja ja tunned ennast hästi, lihtsalt, pead päris aktiivselt treenima ning korralikult toitumist jälgima. Küll pruugib see vajalik olla võistluskulturismis.

Kaheksa erinevust lihtsalt heas vormis (inglise keeles “LEAN”) olemise ja lihaskiududeni ülikuiva konditsiooni (“SHREDDED” või “RIPPED”) vahel…
Järgnevalt 8 tõsiasja, millega puutute kokku, kui soovite saada ennast ülikuivaks – milleks peate valmis olema ja kui kõvasti pingutama. Pidage meeles, kui sa ei ole võistluskulturist, siis tavaelus ei olegi see vajalik. Siiski, ma tean, et on ka lihtsalt harjutajaid, kes taotlevad maksimaalseid ideaale ja on valmis ennast nende nimel tagant sundima, isegi hoolimata sellest, et kulturismivõistlus ei ole plaanides.

1. Aeg-ajalt näljane vs pidev näljatunne
See on ülikuiva konditsiooni taotluses või juba selles seisundis olles ilmselge ja tavaline. Lihtsalt heasse vormi saamisel võid sa aeg-ajalt tunda näljatunnet, kuid enamus ajast on enesetunne päris rahuldav ja erilisi ihasid söömise järele ei pruugigi olla. Seda eriti veel siis, kui oma toitumist teadlikult ja targasti planeerida.
Ent, kui sa üritad saavutada triipkuiva konditsiooni ja ülimadalat rasvaprotsenti, siis ole valmis, et päeva jooksul ei saagi sinu kõht kunagi rahulduseni täis ja sa oled mingis mõttes alaliselt näljas. Parem, kui sellest näljatundest saab teadlikult ajutiselt sinu parim sõber. See on mingil perioodil lihtsalt paratamatult vajalik tingimus, et ennast soovitud ülikuiva triipvormi saada.
Sa võid kasutada kõiki “trikke” nälja lollitamiseks (kohvi, dieetkoola, suhkruasendajad jne), kuid lõpuks on ikkagi nii, et kõnealustele kriteeriumitele vastava ülikuiva keha saavutamine ei ole ilma näljatundeta võimalik. Näljatundest sa ei pääse ja sa saad sellega paratamatult silmitsi seisma. Selliste eesmärkide saavutamise teekonnal on võrdlemisi tavaline, et isegi pärast korraliku toidukorra lõpetamist on näljatunne endiselt alles. Ja poole toidukorra peal mõtled sa tegelikult juba järgmisele toidukorrale.

2. Tavapärased söögiisud vs kummalised isud
Kui sa oled teekonnal, et lihtsalt rasvaprotsenti vähendada ja vormi saada, siis puutud kindlasti kokku isudega pizza või hamburgeri järele. Aga kui sa hakkad muutuma triipkuivaks, siis tekivad väga veidrad isud. Jalutasin paar päeva tagasi kööki, märkasin seal purki sojakastmega ja unistasin, et küll oleks maitsev kaas lahti keerata ja kogu purk kinni pista.
Niisiis, olge valmis selleks, et kui te olete ülikuiv, siis hakkate unistama väga imelikest toidukombinatsioonidest (toitudest). Vahite toitude pilte ja saateid, millest varem kuulnudki (huvitunud) polnud.

3. Õnnelik vs tujukas
Heas vormis on hea olla. Tuju on hea ja ehkki ka selleks konditsiooniks on tulnud vaeva näha on energiat ning enesetunne võrdlemisi mõnus. See on ka see rasvaprotsendi tase, mil sinu hormoonide tasakaal on hästi paigas ja sinu seksuaalsus on tipus.
Triipkuivas konditsioonis olles on enesetunne sõna otseses mõttes sitt. Sa oled tujukas, oled õnnetu ja näed suurema osa ajast võrdlemisi kehva välja. Sa ei ole sellel ajal parim inimene, kellega aega veeta. Sinu kannatus taluda sellises seisundis mingisugust mõttetut jama on võrdlemisi väike. Oled konkreetne ja plahvatusohtlik.
See, kui raske on sinu enesetunne sellises seisundis on individuaalne. Eks see sõltub veidi ka varasemast kogemusest, kuid ma ei ole kohanud veel kedagi, kes on saanud ennast väga madala rasvaprotsendiga ja triipkuivaks tunnistades seejuures, et enesetunne on suurepärane. Vana ütlus kulturistide hulgas kehtib täielikult: “Mida kehvemini sa ennast tunned, seda parem sa välja näed!”

4. Paindlikkus treeningule ja dieedipidamisele vähenevad
Lihtsalt heasse vormi jõudmine võimaldab sulle toitumist, jõutreeningut ja aeroobset silmas pidades isegi päris palju paindlikkust. Kui vahest lükkub mõni trenn edasi või jääb isegi ära, siis see ei ole tõenäoliselt väga suur probleem. Kui kaloraaž läheb veidi üle või ei tule täis, siis see ei ole maailmalõpp, seda juhul, kui nädala lõikes jääd oma tegemistega endiselt kontrolli alla.
Kui sa jõuad staadiumisse, mil hakkad muutuma ülikuivaks (triipkuivaks), siis jääb ka eksimise ruum väiksemaks. Iga möödalask võib anda tugeva tagasilöögi. Loeb iga treening. Iga aeroobne on oluline. Toitumine peab olema grammi täpsusega paigas. Ei midagi liiast, ei midagi liiga vähe. Päevad on monotoonsed, iga päev üks ja seesama, rutiinne raske olemus ja töö. Ent, sa näed kuidas sinu keha muutub peaaegu igapäevaselt ja see annab jõudu ikka edasi minna.

5. Teaduslikult tõestamata võtted hakkavad tööle
Naljakas, et kui sa jõuad sellesse kõige kuivemasse staadiumisse, siis hakkab see tõestamata teadus nagu kuidagi tööle. Kõik see hommikune aeroobne tühja kõhuga, õhtul süsivesikutele “ei” jne.
Lihtsalt heasse vormi jõudmiseks ei ole need teaduslikult tõestamata taktikad vajalikud. On võrdlemisi suur vabadus toidukordade ajastamisel ja aeroobse treeningu tegemisel. Rohkem on asi nagu selles, et peaasi, et need asjad saavad tehtud. Triipkuivaks saamisel hakkavad need senini küsitavad ja tõestamata taktikad kuidagi tööle ja on abiks viimaks oma vormi selleni, milleni tavalähenemisega lihtsalt ei jõua.

6. Lihased on väga olulised
Paljude inimeste probleem esimeste ülikuivade vormide tegemisel on selles, et neil ei ole piisavalt lihasmassi. Ülikuivade vormide tegemiseks on vaja ka lihasmassi. Teiseks, triipkuivade vormideni ei jõuta ühe võistluse, ühe hooaja või paari aastaga. Vastasel korral, sa võid küll oma vormi ära teha, aga kui sul pole piisavalt lihaseid, siis näed sa välja nagu anorektik.

7. Mõttemängud, painajad ja sisemine hääl
Umbes neli nädalat enne teekonna lõppu saamaks tõeliselt kuivaks hakkavad vaimsed mängud. Kui sa ei ole kunagi tunnetanud enda sees isiksuse kahestumist, siis nüüd on see aeg käes. Mingi hääl või sundus hakkavad sulle alaliselt ütlema, et peaksid ikka sööma, muidu kaotad oma lihased või äkki oleks mõistlik tänane aeroobne ära jätta, et jalad saaksid eilsest jalatrennist ületaastumist kogeda.
Kui sa tahad triipkuivasid tuharaid, siis tuleb sul tõsiselt vaeva näha, et selle, teise “sisemise isiksusega” võidelda. Ta soovitab sul igal juhul teha seda, mida sa pigem meelsamini teha tahaks, mitte seda, mida sa tegema peaks. Ehk, sisemine sundus kogu see “lugu” katkestada muutub väga tugevaks.

8. Ohvrid
Kõik, kes ütlevad, et sa saad ilma kannatusteta triipkuivaks need valetavd sulle. Raske dieedi neli viimast nädalat teekonnal saamaks triipkuivaks nõuavad tõsiseid loobumisi ja ohvreid. See puudutab enese sundimist, aga ka aja ohverdamist, mil sa saad koos olla perega või osaleda erinevatel üritustel. Kõik ei ole selleks võimelised ja siit ka põhjus, miks selline raske teekond ei olegi kõigi jaoks.
Maailmas ei ole palju inimesi, kes suudaksid kannatada nii palju, et keha hakkab muutuma triipkuivaks. See nõuab ohvreid ja pingutusi, milleks enamus inimesi valmis ei ole. Ja see on ka normaalne. Paljud saavad teekonnal saamaks ülikuivaks enda kohta väga palju teada ja nii mõnedki peavad oma suured eesmärgid ümber hindama.

Kirjutis pärineb: [url=https://www.t-nation.com/diet-fat-loss/lean-vs-shredded-the-cold-hard-truth]https://www.t-nation.com/diet-fat-loss/lean-vs-shredded-the-cold-hard-truth[/url]

Autor: tõlkinud: Janar Rückenberg