5. aprill 2018

Mis on kreatiin ja kuidas ta töötab?

Millega on täpsemalt tegu?
Kreatiini esineb organismis maksas, neerudes ja pankreases, teda sünteesitakse aminohapetest glütsiin, metioniin ja arginiin. Skeletilihases kreatiini ei sünteesita. Koguhulk organismis on 120g, sellest 95% on skeletilihastes, eriti kiiretes lihaskiududes Päevane vajadus on ca 2g, sellest 1g saab segatoiduga ja 1g sünteesitakse organismis. Füüsilise ja vaimse koormuse korral on kreatiini vajadus suurem, umbes 3-6g. Toidus on peamiselt lihas (punane liha) ja kalas.

Kuidas kreatiin töötab?
Kreatiin võimendab energia transporti lihastesse andes lihastele suurema võimekuse – rohkem jõudu, kiirust, plahvatuslikkust ja vastupidavust. Kreatiin aitab treenijatel saavutada parema lihassoorituse tänu kreatiini võimele transportida rohkem ATP-d lihastesse.

ATP on energiavorm raku tasandil – ehk lihasrakud ei saa glükoosist enne energiat, kui see ei ole rakule vastuvõetavamas vormis – ATP-na. Läbi mitokondri toodetakse ATP-d ja seda protsessi aitab parandada kreatiin, mis annab rakule võime toota rohkem mitokondril ATP-d. Nii mitokondrite kui ka kreatiini suurim kontsentratsioon inimkehas on vöötlihastes – skeleti- ja südamelihastes – just eesmärgiga toota energiat lihastele.

Tutvu[url=http://fitshop.fitness.ee] Fitshopi[/url] kreatiini valikuga [url=http://fitshop.fitness.ee/kreatiinid/]SIIN[/url]

[url=http://fitshop.fitness.ee]Fitshop Hoiab Sind Parimas Vormis![/url]

Autor: Fitness.ee