9. mai 2018

Valkude olulisusest

Valkude roll on varustada organismi aminohapetega. Valkude ainevahetus seostub lahutamatult aminohapete omaga. Lähtuvalt aminohapete sünteesist, jagunevad organismid prototroofideks ja auksotroofideks. Esimesed on võimelised ise sünteesima kõiki oma elutegevuseks vajalikke aminohappeid. Auksotroofid (ka meie) on evolutsiooni käigus minetanud teatud aminohapete sünteesivõime.

Neid asendamatuid aminohappeid peab meie organism kindlasti toiduga saama. Siin pole tegemist organismi puudujäägiga! Selline kohastumus võimaldab inimorganismil vastavate sünteesiradade arvelt ensüümide ja energia tuntavat kokkuhoidu.

Normaalne toitumine eeldab seda, et asendamatud [url=http://fitshop.fitness.ee/aminohapped/]aminohapped[/url] on igapäevases toidus olemas.

Sõna valk (proteiin) tuleneb kreeka keelsest sõnast “proteios”, mis tähendab “tähtsusjärekorras esimene.” Mida me seelest saame järeldada?

– Vajalikud organismi kasvuks ja ehituseks

– Peaaegu kõik ensüümid ning osad hormoonid on valgulise koostisega.

– Osalevad aktiivselt antikehade tootmises, haavade paranemises ja tagavad organismi tugeva ning toimiva immuunsüsteemi

– Osalevad paljude ühendite transpordis

– Retseptoorne funktsioon – retseptorite koostis ja toime rajaneb valkudel

– Geeniregulatoorne funktsioon – valgulised faktorid osalevad transkriptsiooni alustamises ja lõpetamises, kontrollivad selle täpsust ja sagedust.

Eeltoodud loetelus on vaid killuke näiteid aga see peegeldab üliselgelt, kui oluline on normaalne valkude süntees ja uuenemine organismis. Selle vältimatuks eelduseks on aga vajalike vabade aminohapete olemasolu meie organismis. Et neid aminohappeid peab organismis olema nõutavates vahekordades ja piisavates hulkades, siis omandab õige toitumine erilise tähtsuse. S.t. tuleb süüa võimalikult erinevaid täisväärtuslike proteiini lähteid.

Kui leiad, et sinu toidulaud ei ole just parimal viisil organiseeritud, siis [url=http://fitshop.fitness.ee/proteiinid-valgud/]Fitshopi veebipood[/url] pakub mugavaid lahendusi. Kõik selleks, et seda elutähtsat makrotoitainet oleks piisavalt!

[url=http://fitshop.fitness.ee]Fitshop Hoiab Sind Parimas Vormis![/url]

Autor: Fitness.ee