27. aprill 2020

Miks on spordis tõeliselt olulised õiged jalanõud

Kui soovid alustada uue trennikavaga või tahad lihtsalt olla füüsiliselt aktiivsem, oled ilmselt parasjagu mõtlemas, millist varustust hankida. Üks spordivarustuse osa, millele aga tihtipeale käega lüüakse, on spordijalatsid. Kõik tossud võivad tunduda pealtnäha sarnased, mistõttu ei pruugita konsulteerida ekspertidega ning valitakse välja jalatsid, mis kas näevad välja kõige vingemad või on lihtsalt rahakotile kõige sobivamad.

Paraku võid endale selliselt tegutsedes teha aga suure karuteene, mis võib lõppeda lausa vigastustega. Iga spordiala jaoks on olemas konkreetsed jalatsid. Alljärgnevalt leiad mõned põhjused, miks peaksid alati valima spetsiifiliselt vastavad jalanõud.

Õiged jalatsid vähendavad vigastusi
Kõige olulisem põhjus, miks sa ei tohiks mitte kunagi tegeleda ühegi spordialaga enne õigete jalatsite ostmist, puudutab vigastusi. Kõik spordijalanõud on loodud mingi teatud tegevuse jaoks ning vastavalt sellele on näiteks disainitud pehmem või jäigem tald, konkreetne täidis talla restil jne. Head spordijalanõud vähendavad sinu sammu raskust ja mõju liigestele.

Valed jalatsid võivad tähendada pahkluu ära väänamist või isegi mikromurdusid luudes. Mida kauem teha trenni valede jalatsitega, seda suurem on võimalus tekitada oma jalgadele püsivaid kahjustusi, põhjustades suisa kroonilist valu ja elukestvaid probleeme.

[pilt=15153]

Paremad tulemused õige varustusega
Paljud spordisõbrad võivad mäletada hiljutist skandaali, mille käigus süüdistati osasid sportlaseid „pettuses“ – nimelt olevat osad jooksjad kandnud Nike’i uusi tosse, mis olevat suisa nii kerged ja hea sooritusega, et need jalatsid üksi olevat andnud nende kandjatele ebaõiglase eelise võistlusel.

Kuigi selge on see, et ainuüksi jalatsid ei tee veel jooksjast jooksjat, on selles loos ka omajagu tõde. Õiged jalatsid võivad parandada sooritust meeletult, kas või näiteks võimaldades kiiremat reageerimisaega või andes jalale rohkem tuge, mis omakorda võimaldab jalal rohkem rakendada oma jõudu.

Siin on mõned näited sellest, kuidas erineva tegevuse jaoks mõeldud jalanõud võivad oma omadustelt erineda:
Jooksutossud – üldiselt on jooksutossudel väga hea pehmendus, mis võimaldab endasse imeda maapinna puutumisel tekkiva „trauma“, vältides seega liigeste rikkumist. Ühtlasi on sellised jalanõud väga kerged ning sisaldavad kannatuge, mis annab jalale rohkem tugevust. Tänu sellistele omadustele suudavad jooksutossud vältida mitmeid väga valusaid jalahaiguseid, vähendavad valu ja leevendavad stressi, mis võiks liigestes tekkida.

[pilt=15152]

Aeroobikatossud – aeroobika jaoks sobivad kõige paremini jalatsid, millel on tugevdus päka all. Aeroobikalaadsete trennide puhul saavad kõige suurema stressi endale päkad, mistõttu on ka väga oluline kanda jalatseid, mis on just päkkade toetamiseks mõeldud.
Tennisetossud – tennise mängimiseks peaksid olema jalatsid, mis võimaldavad jalal väga kiiresti hüpata ühelt küljelt teisele ja liigutada oma keharaskust ilma, et jalg ära vajuks või libiseks. Sellised spordijalatsid on stabiilsema olemusega nii jala sise- kui ka välisküljel ning on samas päka all liikuvamad, et jalg saaks mugavalt ja kiirelt liikuma minna.
Korvpallitossud – korvpalli mängimiseks mõeldud jalatsid on väga paksu ja tugeva kannaga, kuna korvpallimängijad peavad tihtipeale saama oma jalgadele rohkem tuge. Ühtlasi kasutatakse korvpalli mängimiseks pikema säärega jalatseid, mis takistavad pahkluude vigastamist.

Ära pane tähele, kui keegi heidab sinu üle nalja, kui otsid spetsiifiliselt jooksutossu või jalanõud, millega näiteks tennist mängida. Õiged jalatsid on sama olulised nagu muu varustus! Kui tahad muuta spordijalatsite ostmise mugavamaks, tee seda järgmine kord e-poe kaudu, valides oma sihtkohaks kas või näiteks Newmood.ee kaupluse – [url=https://newmood.ee/]sellel lehel [/url]on valikus kümneid erinevaid jalatsimudeleid, mille hulgast leiad kindlasti oma trenni jaoks sobivad jalanõud.

Autor: fitness.ee