10. detsember 2020

5 nõuannet külmetuste hooajal immuunsüsteemi tugevdamiseks

Käes on külmetushaiguste levimise tippaeg, mil peaksime nii enda kui ka oma lähedaste tervisele rohkem tähelepanu pöörama. Viirustesse haigestumine on tõenäolisem siis, kui organism on nõrgenenud immuunsuse tõttu haigustekitajatele vastuvõtlikum. Seega on immuunsuse tugevdamine üks olulisemaid haigestumise ennetamise viise.

Tugevda immuunsüsteemi õige toitumisega

TOITU TERVISLIKULT JA MITMEKÜLGSELT
Esimene asi, mida saad oma immuunsüsteemi tugevdamiseks teha, on teha kindlaks, et sinu igapäevane toit on mitmekülge ja tagab oluliste vitamiinide ja mineraalainete kättesaamise. Rohkelt vitamiine ja mineraalained sisaldavad rohelised lehtköögiviljad. Immuunsüsteemi tugevdavat C-vitamiini on rikkalikult tsitruselistes, kibuvitsamarjades, astelpajus, kiivides, virsikutes, tomatis ja paprikas.
Selleks, et tarbida rohkem rohelisi lehtköögivilju ja muid tervislikke juurvilju, tuleb appi saumikser. Saumikseriga saab valmistada toitainerikkad juurviljapüreesid või püreesuppe, samuti rohke küüslauguga määrdeid või hummust.

TARBI VITAMIINE JA MINERAALAINEID

[pilt=15249]
Lisaks organismi turgutavaid aineid sisaldavate toiduainete söömisele võid vajalikud vitamiinid kätte saada ka maitsvate smuutide ja värskelt pressitud mahla joomise teel. Kui sul on olemas mahlapress või blender, siis muuda toidukordade vahelised smuutid ja mahlad oma igapäevaseks normiks. Smuutisid saab valmistada ka saumikseriga.

Smuutide ja mahlade valmistamiseks võid kasutada nii puu- ja köögivilju kui ka külmutatud marju ja vilju. Sügavkülmutamine tagab minimaalse vitamiinide kao ja on seega üks parimaid viise vajalike ainete kättesaamiseks hooajal, mil värsked saadused pole kättesaadavad.

VAJADUSEL KASUTA TOIDULISANDEID
Selleks et aru saada, kas sinu igapäevane toit katab vitamiinide ja mineraalainete vajaduse, võid lisaks vereproovi andmisele kasutada mobiilset rakendust, millesse saad kõik oma toidukorrad logida. Köögikaal on abiks täpse toiduainete koguse määramisel ning rakendus annab teada, milliseid olulisi aineid ei saada toiduga kätte. Köögikaalu leiad näiteks [url=https://www.1a.ee/otsing/?q=k%C3%B6%C3%B6gikaalud]siit[/url].

Kui keha ei saa igapäevasest toidust piisavalt vitamiine ja mineraalained, tuleks appi võtta immuunsüsteemi tugevdavad toidulisandid. Tavaliselt kasutatakse keha kaitsesüsteemi tugevdamiseks selliseid vitamiinipreparaate, mis sisaldavad A-, C-, D- ja E-vitamiini ning tsinki ja seleeni. Samuti turgutatakse immuunsüsteemi toidulisanditega nagu punane päevakübar, ternespiim, greibiseemne ekstrakt, ingveri- ja küüslaugu tabletid, oomega 3 rasvhapped ja probiootikumid.

Stress ja väsimus nõrgestavad immuunsüsteemi

SEA PIISAV UNETUNDIDE ARV PRIORITEEDIKS
Täiskasvanud inimese unevajadus on 7-9 tundi ööpäevas. Piisav ja kvaliteetne uni on immuunsüsteemi toimimiseks äärmiselt oluline, kuna just une ajal leiavad aset protsessid, mis vabastavad immuunrakke ja immuunsüsteemiga seotud tsüokiine. Uuringud on leidnud, et unepuuduses inimeste haigestumise tõenäosus mõne viirusega kokku puutudes on suurem kui inimestel, kes magavad piisavalt.
[pilt=15250]

MAANDA STRESSI HOBIDE JA IGAPÄEVASE LIIKUMISEGA
Kõrge stressi puhul lülitab organism end säästurežiimile ja hakkab esimesena just immuunsüsteemi pealt energiat kokku hoidma. Stressi all kannatava inimese immuunsüsteem ei käivitu haigustekitajatega võitlemiseks õigel ajal. Kuigi mõningal määral stressi on tänapäevase elutempo juures paratamatu, tuleks igaühel meist leida viise kroonilise stressi ärahoidmiseks.

Hobidega tegelemine on üks võimalus stressi maandamiseks ja oma elukvaliteedi tõstmiseks. Hobiks võib olla midagi sportlikku, mängulist, loomingulist, looduse või kultuuriga seotut. Sellised tegevused toovad meid tihtipeale kokku teiste, samu huvisid jagavate inimestega, ennetades üksindust.

Samuti tugevdab immuunsüsteemi liikumine – olgu selleks igapäevane 30-minutiline jalutuskäik või intensiivsem treening. Veel parem, kui see aktiivne tegevus viib sind välja värske õhu kätte. Samas tuleb silmas pidada, et pidev ületreenimine mõjub immuunsüsteemi nõrgestavalt.

HOOLITSE OMA SUHTE EEST
Teadlased on leidnud, et sotsiaalne isolatsioon tõstab organismi stressitaset, kahjustades selle kaitse- ja paranemisvõimet. Sellepärast on eriti oluline oma pere- ja sõprussuhete eest hoolt kanda ja nende jaoks aega leida. Ajal, mil füüsiline kohtumine pole võimalik või soovitatav, saame oma suhteid hoida video- ja telefonikõnede ning sõnumite teel.
Immuunsüsteemi aitavad tugevdada nii igapäevased tervislikud harjumused kui ka und, hobisid ja suhteid puudutavad elustiili muudatused. Tervislike harjumuste praktiseerimiseks on lisaks toidulisanditele ja vitamiinidele abiks sellised praktilised vahendid nagu saumikser, mahlapress ja blender. Endale uue mahlapressi ning ka kõik muu vajaliku leiad [url=https://www.1a.ee/]1a.ee[/url] e-poest.

Autor: 1a.ee