14. detsember 2021

Teeme trenni, aga mõistusele!

Palju tähtsam on tasakaal. Trennimaailmas tähendab see lisaks füüsilisele vormile ka oma vaimse vormi hoidmist.

Miks on tasakaal oluline?
Lugematud teadusuuringud on toonud välja vaimse tegevuse olulisust meie tervise heaks üldiselt. Väga palju on leitud seoseid vaimse pingutuse ning aju suutlikkuse säilitamise vahel. Mida vanemaks me saame, seda olulisemaks see muutub. Hea vaimne tervis tähendab kiiremat otsustamist, paremat reaktsiooniaega ja tähelepanu hoidmist aga ka valmisolekut füüsiliseks tegevuseks.

Lisaks võib just vaimne tegevus olla see, et stressi maandada. Alati ei ole võimalik minna jooksma või jalutama, ent üks hea malemäng või rahulikult ristsõna lahendamine on just see, mida stressirohke päeva lõpus oodata.

Lauamängude võlu
Lauamängud ei ole lihtsalt ajaviitmiseks. Uuringud on näidanud, et erinevad lauamängud suudavad meid mitmel moel arendada. Teatud lauamängudes on olulisel kohal matemaatilised oskused, loogika ning keskendumisvõime. Eriti palju on välja toodud malet, bridži, pokkerit, blackjacki ning ka Solitaire mänge. Lisaks eelpool mainitud boonustele, kuna kaarte mängitakse tavaliselt grupis, tähendab see ka sotsiaalset suhtlusvõimalust. Muidugi, kõik sõltub sellest, mis olukorras ja kellega sa mängid, ent sõpradevaheline pokkeri või male mäng on igal juhul hea viis kuidas koos aega veeta ja samas ka oma oskusi arendada. Põnev on nii mängida ise kui ka jälgida sõpradevahelise mängu kulgu. Omadele kaasa elamine on põnev ja bettimine võib olla üks lõbu osa, kuid see ei peaks kindlasti olema osaliste jaoks kohustuslik.

Lauamängud on reeglina lihtsad õppida, ent mida paremaks sa tahad saada, seda keerulisemaks need lähevad. See on aga ainult hea! Selline ülesehitus tähendab, et kõikidel on võimalik alustada ning mäng ei muutu kunagi liiga lihtsaks! Sul jagub alati arenguruumi.

Mediteerimise raske algus on seda väärt
Üha rohkem võib lugeda ning kuulda soovitusi võtta ette mediteerimine. Seda on ka põhjusega. Kõik, kes on sellega alustanud ja suutnud järjel püsida, toovad välja mediteerimise positiivseid külgi. Saadavaks kasuks on paranenud uni, suurenenud kannatlikkus ja loomingulisus ning parem eneseteadlikkus.

Tõsi on küll see, et mediteerimisega alustamine pole kõige lihtsam samm. Me oleme lihtsalt sedavõrd harjunud peas ringi tormleva mõtete tormiga, et ühele asjale keskendumine võib olla ootamatult keeruline. Õnneks ei pea kohe alustama tundide pikkus mediteerimisseanssidega. Alustades tasa ja targu, saab mõne minuti juures pikemate mediteerimismomentideni liikuda.

Katseta ning leida enda jaoks parim
Nagu näha, vaimse pingutuse all ei mõelda ilmtingimata mingeid keerulisi teste või muid raskeid harjutusi. Tõestatud on ka loogikat ja mõtlemist nõudvate kaardimängude ning male ja kabe olulisus. Samamoodi on heaks lahenduseks ristsõnade ja sudokude tegemine, mis aitavad meelt teravana hoida. Ja kui on vähegi jaksu, siis uue keele õppimine, vahet pole mis tasandile, on alati suurepärane valik.

Alustamine võib olla keeruline, nagu kõikide uute harjumustega. Üsna varsti kujuneb see aga rutiini osaks ning saadavat kasu pole vaja kaua oodata. Ennast vaimselt treenides parandad keskendumisvõimet, arendada kannatlikkust, teed ratsionaalsemaid ja läbimõeldud otsuseid ja kõike seda kiiremini!

Autor: fitness