28. märts 2022

Kuidas valida, milline elektritõukeratas osta?

Sellega jõuate lihtsalt punktist A punkti B, väldite liiklusummikuid ja ei reosta loodust. Elektritõukerataste pakkumine on eriti lai: võite neid leida erinevas suuruses ja võimsusega, eritootjate, komplekteerituse ja välimusega. Kuid tihti puutume enne elektritõukeratta ostmist kokku küsimusega: kuidas mitte eksida nende suurde valikusse ja millist elektritõukeratas osta?

Enne tõukeratta ostmist tuleks kaaluda järgmisi kriteeriumeid:
Tõukeratta otstarve. Kas seda kasutab täiskasvanu või laps? Kui valite tõukeratta lapsele (alates 10-ndast eluaastast ja vanem), tuleks kaaluda mitte nii võimsat mudelit, samuti tuleb muretseda kaitsevahendid – kiiver, põlvekaitsmed ja muud keha kaitsevahendid. Elektritõukerattaid soovitatakse alates 16-ndast eluaastast, kuna noorematele juhtidele võib see sõiduvahend olla ohtlik.
Tõukeratta suurus. Kõige sagedamini toodetakse tõukerattaid ~1.80 cm pikkustele inimestele. Enne tõukeratta ostmist tuleks seda proovida, veenduda, kas tunnete end sellel mugavalt. Kui te seda teha ei saa, on soovitatav tutvuda tootja poolsete pikkuse soovitustega. Kui proovite tõukeratast füüsilises poes, pöörake tähelepanu asjaolule, kas sellel on mugav seista, kas tõukeratta platvormile mahuvad mõlemad jalad, kas tunnete end turvaliselt ja kindlalt?
Maksimaalne kandevõime. See parameeter näitab, millisele kaalule elektriline tõukeratas vastu peab. Kõige sagedamini on toodetavad elektritõukerattad kandevõimega 100 kg, kuid pole raske leida ka kuni 130 –150 kg kandevõimega tõukerattaid.
Tõukeratta rattad. Elektritõukerataste rataste läbimõõt võib olla 4“ kuni 12“. Millise suurusega rattad valida, sõltub sellest, millisel teekattel sõita kavatsete. Kui sõidate kõige rohkem asfaldil, on soovitatav valida väiksemad rattad. Optimaalne valik on 8“–10“ suurused rattad.
Maksimaalne kiirus. See kriteerium sõltub nii tõukeratta võimsusest ja aku mahust kui ka inimese kaalust. Kiirus võib varieeruda 10 km/h kuni 85 km/h.
Tõukeratta võimsus. Võimsam mootor käivitub ja saavutab maksimaalse kiiruse kiiremini, samuti kasutab vähem energiat. Võimsus võib varieeruda alates 100 kW kuni 5400 kW.
Vahemaa, mille võite läbida täielikult laetud akuga. Keskmine vahemaa, mille saab läbida täielikult laetud akuga on vaevu 20 km. Kui olete otsustanud läbida pikemaid vahemaid, tuleks valida võimsam ja suurema aku mahuga elektriline tõukeratas.
Tõukeratta kaal. Tavaliselt kaaluvad elektritõukerattad umbes 10–20 kg. See kriteerium on oluline neile, kes kavatsevad tõukeratast treppidest üles ja alla kanda, tihti reisida või seda autosse panna.

Muud kriteeriumid, millele tuleks tähelepanu pöörata:
Kas tõukerattal on lihtsalt kokkupandav mehhanism?
Millised on tõukeratta mõõdud?
Rooli reguleerimise võimalus.
Kas tõukerattal on valgustus?
Millest on elektriline tõukeratas toodetud?
Kas tõukerattal on integreeritud ekraan, mis näitab kiirust, aku laetuse taset, läbisõidetud vahemaad?
Milline on aku laadimise aeg?
Kas tõukerattal on amortisaator (kui planeerite sõita mitte asfaldil)?

Unustamatuid elamusi soovib teile jalgrataste ja tõukerataste internetipood https://www.bikko.ee

Autor: fitness.ee