30. mai 2022

Millised on treeningu vaimse tervise eelised?

Muidugi võib treenimine parandada sinu füüsilist tervist, trimmida vöökohta, parandada seksuaalelu ja isegi lisada sinu elule aastaid. Kuid see ei motiveeri inimesi aktiivseks jääma.

Kui sinu peamiseks kireks ei ole Online Casino lehelt sobivate online kasiinode valimine ja uued kasiinod Eestis pakuvad ainult ajutist meelelahutust, siis tea, et inimesed, kes treenivad regulaarselt, teevad seda peamiselt sellepärast, et see annab neile heaolutunde. Nad tunnevad end kogu päeva energiliselt, magavad öösel paremini, neil on teravamad mälestused ning nad tunnevad end lõdvestunult ja positiivsemalt.

Treening ja depressioon

Uuringud näitavad, et treening võib ravida kerget kuni mõõdukat depressiooni sama tõhusalt kui antidepressandid, kuid loomulikult ilma kõrvaltoimeteta. 15 minutit päevas jooksmine või tund aega kõndimine vähendab depressiooni riski 26%. Lisaks depressiooni sümptomite leevendamisele näitavad uuringud ka seda, et treenimisel režiimi järgimine võib ära hoida depressiooni ägenemise.

Treening on võimas depressiooniga võitleja mitmel põhjusel. Kõige tähtsam on see, et see soodustab muutusi ajus ja tekitab uusi tegevusmustreid, mis soodustavad rahu ja heaolutunnet. Samuti vabastab see sinu ajus endorfiine, mis annavad sinu vaimule energiat ja tagavad hea enesetunde. Lõpuks võib treening olla ka tähelepanu kõrvalejuhtimine, mis võimaldab sul leida enda jaoks vaikset aega, et murda välja depressiooni toitvatest negatiivsete mõtete ringist.

Treening ja ärevus

Treening on loomulik ja tõhus ärevusevastane ravi. See leevendab pingeid ja stressi, suurendab füüsilist ja vaimset energiat ning suurendab heaolu endorfiinide vabanemise kaudu. Proovi märgata näiteks tunnet, kuidas jalad vastu maad löövad või taju oma hingamisrütmi või tuule tunnet nahal. Selle tähelepanu vajava elemendi lisamisega, keskendudes treeningu ajal tõeliselt oma kehale ja sellele, kuidas see treenimise ajal tundub, ei paranda sa mitte ainult oma füüsilist vormi, vaid suudad ka katkestada pidevate muremõtete voo, mis sinu peast läbi jooksevad.

Treening ja stress

Kas oled kunagi märganud, kuidas sinu keha samuti vaimset stressi tunneb? Sinu lihased võivad olla pinges, eriti näo, kaela ja õlgade piirkonnas, põhjustades selja- või kaelavalu või piinavaid peavalusid. Võid tunda pitsitustunnet rinnus, pekslevat pulssi või lihaskrampe. Sul võivad stressiga tekkida ka sellised probleemid nagu unetus, kõrvetised, kõhuvalu, või kõhulahtisus. Kõigi nende füüsiliste sümptomitega kaasnev mure ja ebamugavustunne võib omakorda viia veelgi suurema stressini, luues nõiaringi sinu vaimu ja keha vahele.

Treening on tõhus viis selle tsükli katkestamiseks. Lisaks endorfiinide vabastamisele ajus aitab füüsiline aktiivsus lihaseid lõdvestada ja kehas pingeid leevendada. Kuna keha ja vaim on nii tihedalt seotud tunneb treeninguga end paremini ka sinu vaim.

Muuda treenimine oma igapäevaelu lõbusaks osaks

Isegi kui tead, et treening aitab sul end paremini tunda on esimese sammu tegemine siiski keeruline. Treenimise alustamise takistused on väga tõelised, eriti siis kui oled hädas ka vaimse tervise probleemiga. Paljudel meist on piisavalt raske motiveerida end parimal ajal treenima. Kuid kui tunned end depressioonis, ärevuses, stressis või sul on mõni muu vaimse tervise probleem võib treenimise alustamine tunduda kahekordselt raske.

Tea, et treening parandab sinu enesetunnet ja et treeningu eeliste kogemiseks ei pea sa tunde jõusaalis veetma ega sundima end pikkadele monotoonsetele treeningutele. Alustada võid ka üsna vähesest liikumisest ja heaolutunde lainel liikuda edasi järjest pikemate treeningute suunas.

Autor: fitness.ee