27. detsember 2008

Jõutreening ja vananemine

Professor Mauricio de Arruda Campos
IFBB Educational Commission

Vananemisprotsessi võib vaadelda kui bioloogiliste sündmuste jada, mis toimub ja areneb läbi aastate. Olulised muudatused täiskasvanu füüsises toimuvad enamikel inimestel juba ajal, mil nad ise veel ei märkagi oma võimete ja vormi langemist. Seetõttu peaks aru saama, et vananemine algab juba palju varem kui üldjuhul arvatakse, ja elustiil, sealhulgas füüsiline aktiivsus, võib selle kulgu ning tagajärgi olulisel määral mõjutada.

Negatiivsed füüsilised muutused ei väljendu mitte ainult sportliku võimekuse languses, vaid ka igapäevaelus- jalutamine ja treppidest üles-alla liikumine näiteks. Olulised kaotused füüsises võivad raskendada juba vanemate inimeste iseseisvat elu ja omal käel toimetulekutki.

Viimasel ajal on huviorbiidis olnud küsimus- kas tõesti on vananemine ja füüsiliste näitajate drastiline langemine omavahel tihedalt ja paratamatult seotud, või langevad füüsilised näitajad ikka pigem siiski eluviisi muutuste tõttu.

Üks vananemisega kaasnevaid nähtusi on skeletilihaste massi vähenemine ehk sarkopeenia. Arvukad uuringud kinnitavad, et sarkopeenia on vähenenud füüsilise aktiivsuse tulemus. Istuva eluviisiga inimeste puhul on täheldatud alates 30-eluaastast umbes 3-5% lihasmassi kadu iga aastakümne jooksul. Alates 60-70. eluaastast muutub see protsent drastiliselt: 20-50%! Sarkopeenia tähendab jõu ja lihasmassi kadu, kõrgenenud insuliinitaset (võib põhjustada isegi diabeeti), maksimaalse aeroobse läve langemist, ainevahetuse aeglustumist ja häireid immuunsussüsteemi normaalses funtsioneerimises.

Uuringud on näidanud, et just 2-tüüpi lihaskiud (kiired) on eriti vastuvõtlikud muutustele, mis seostuvad vananemisega. Vananemisprotsess (juba alates 30.-40. a!) hõlmab muutusi ka luustikus ja hormonaalsüsteemis, mis omakorda soodustab sarkopeenia teket.

Jõutreening võib leevendada ja isegi kaotada kõik need negatiivsed nähud. Kuna 2-tüüpi lihaskiud on eriti tundlikud vananemisprotsessi suhtes, siis jõutreening, millele võib lisada aeroobse treeningu, mängib sarkopeenia ennetamisel ning ravimisel suurt ja tähtsat rolli. Lihastreening mõjutab positiivselt luutihedust ning parandab sellega seoses ka hormonaalsüsteemi funktsioneerimist.

Võttes arvesse eeltoodut võib väita, et jõutrenn mängib elukvaliteedi suhtes väga suurt rolli, ning sellega tuleks alustada nii varakult/ noores eas, kui võimalik, aeglustamaks vananemisprotsessi ning ennetamaks ka tervet rida kroonilisi vaevusi/haigusi. Lisades raskustega treenimise muudele tervisliku eluviisi elementidele (toitumine, stressi vältimine, piisav uni), võib see komplekt mõjuda selle „midagi- na, vananemisvastase imena, mida kõik ikka ja jälle otsivad.

Paljud uuringud on näidanud, et vananemine, nagu me seda tänapäevases ühiskonnas mõistame, ongi paljuski oma olemuselt spordivähesuse sündroom. Ükski teine vanusegrupp inimkonnast ei saa regulaarsest sportimisharjumusest niivõrd suurt kasu kui eakad. Kuigi nii aeroobne kui jõutrenn on äärmiselt soovitatavad, on raskustega treenimine siiski ainus, mis ennetab ja ravib sarkopeeniat. Lihastreeninguga alustamine võib olla esimeseks sammuks kvaliteetse, hea tervise ja rõõmsa eluviisiga kõrge vanaduspõlve nautimiseks.
Allikas: [url=http://www.ifbb.com/]http://www.ifbb.com/[/url]

Autor: Tõlkinud: Aktivist