17. juuni 2009

Eesti Tegijad enne ja pärast

Kas kõik kulturistid ja fitnessid olid suured, ilusad, targad ja osavad, enne kui nad lavalaudadele ja spordimaailma säravasse tippu jõudsid? Oli neil mingid tohutud geneetilised eeldused või kuidas nad üldse spordini jõudsid?
Sedakorda võtsin nõuks siin natuke selgust luua, mis ehk oleks heaks silmaringi laiendajaks ja motiveerijaks tublidele algajatele. Võtsin ühendust mitme Tegijaga, kellelt palusin otsida pilte ajast, mil nad treeningutesse polnud veel pühendunud. Igaühelt on siin järgnevalt lisaks väike kommentaar, kuidas nad jõusaalini on jõudnud.

Siinkohal tänan kõiki siiralt, kes viitsisid asjaga kaasa tulla ja vabandan nende ees, kellelt pole taibanud küsida. Kuna panen ka eraldi galerii välja Fitness.ee-sse, siis kui keegi tunneb, et päris tore oleks ennast sinna lisada, saatku julgelt pildid mulle ([url=mailto:joker@fitness.ee]joker@fitness.ee[/url]) .

Pildid natuke suuremalt üleval ka [url=http://gallery.fitness.ee/main.php?g2_itemId=385499]galeriis[/url].
MAREK /BONSUNA/ KALMUS
Miks kulturism? Sexpärast et jalgratturi jaoks olin ma juba 19 aastaselt kasvanud juba liiga suureks ja tugevaks. Kaal oli 95kg tailiha juba siis (sama pikkuse juures 192cm) ja rattad lihtsalt ei pidanud vastu. Jõudu on mul alati palju olnud ja kui sul iga start midagi kohalt võttes pooleks läheb rattal siis kaua võib? Viimased aastad ratturina spetsialiseerusin trekil 1km paigaltstardi alale.
Kulturism oli igati loogiline jätk minu sportlasteele. Samuti rammumeeste konkursid, kus minu parimaks tulemuseks jäi 98. aasta Eesti rammumehe tiitel. Ja loomulikult hetkega otsustasin kulturismi kasuks, kui olin videost näinud A.Schwarzeneggerit filmis ”Kiskja”. Tema fänn olen arvatavasti elulõpuni.

[pilt=8708]


DMITRI /RAUDPATS/ UIBA

Esimesel fotol (vanus 23a.) on kaal 78kg. Hakkasin peale pausi uuesti trenni tegema. 2 kuud trenni ja 5kg tuli juurde.
Esimest korda läksin saali kui olin vist 13 aastat vana.15-aastaselt surusin rinnalt 85kg ja kükkisin 120kg. Vahemikus 17-22 eriti trenni ei teinud.
Teisel fotol (vanus 33a.) olen trenni järjest uhatud 10aastat ja kaal on 117kg, käe ümbermõõt 51cm ja reis oli vist mingi 80cm ligi Foto 3 kuud tagasi tehtud.

[pilt=8706]


JANAR /OSKAR/ RÜCKENBERG
Põhjus, miks ma hakkasin kehaehitamisega tegelema, pole tõenäoliselt midagi rariteetset. Olin vist mingi 14, kui nägin Arnold Schwarzenegger`i „Commando`t ja sellest hetkest oli kõik selge, „see on keha, mille sarnast tahan ka mina omada. Pealegi, ma ei ole meeskonnaspordi inimene. Raskejõustik oma erinevates avaldumisvormides on minu natuuri ja iseloomuga igati vastavuses, siin vastutan oma edu ja ebaedu eest suuresti ise.

[pilt=8703]


MAREK /MAROSS/ MOROZOV

Esimene pilt on tehtud aastal 1995. Kehakaal oli siis 73 kg, vanust 22 ja pikkust 176 cm. See on tehtud siis kui ma jõusaalist halligi ei teadnud. Kaalusin siis umbes 73-75 kg ja aastal 1996 Jõusaalitreeningutega alustasin 1997 aasta sügisel tollases klubis Forum Sport, treener Fred Antsoni käe all. Klubi omanik oli sõbra isa ning tänu sellele ma ka sinna sattusin. Aasta hiljem olime mõlemad koos Frediga seal klubis treenerid.
Teine pilt on tehtud selle aasta mai alguses. Järjepidevalt treeninud tuleb seega varsti 12 aastat. Kehakaal sellel pildil oli 98 kg. Oktoobri alguses võistlusteks plaanis kuskil -10 kg vähem.

[pilt=8699]
IMRE /VEND VÄHK/ VÄHI
Piltidega on nii, et oma esimesed pildid sai tehtud alles 1997 aastal – 5 aastat pärast seda
kui olin 1992 aastal jõusaalitreeningutega alustanud. Sellel ajal väga fotokatega ringi ei liigutud ning pildistamine oli väga haruldane. Sellest ajast on kahjuks väga vähe pildimaterjali üldse. Üks rõve pilt on minust vist veel 1997 aastast ka fitness.ee-s üleval, kus ma kaalusin umbes 90 kg ja olin hullult ”andekas” poiss sellel ajal. Leidsin ühe vana halli pildi, 1983a kus ma olin 5-6 e aastane ja tegelikult on ju see pilt ka omamoodi huvitav, kui kõrvale panna mõni vabaseisu pilt viimastelt Euroopa meistrivõistlustelt.
Miks hakkasin jõusaalis käima? 1992 aastal olin lõpetanud põhikooli ja selleks ajaks vahelduva eduga tegelenud ka karatega. Keskkooli astudes oli mul kindel plaan jätkata kas
maadluse või võitluskunstidega, aga esmalt planeerisin vahelduseks natuke jõusaalis rohkem ”lihaselisemaks” minna. Sellel ajal ei teadnud ma kulturismist midagi. Seda, et jõusaal mulle sobib, hakkasid varsti teised mulle ütlema ja nii ta läks.

[pilt=8695]
OTT /CHAMPION/ KIIVIKAS
Jõusaalis hakkasin regulaarselt ja süstemaatiliselt treenima 1993a. sügisel. Meeldis kangi sikutamine ja endaga personaalne tegelemine, sealt see asi algas ja nüüd on näha kuhu see viinud on.

[pilt=8698]

JÜRI /JUROK/ LEINVALD
Noorena tegelesin maadlusega ja tavaliselt olin kõige kõhnem ja pikem oma kaalukategoorias, tollest ajast hakkasingi jõusaalis käima eesmärgiga saada ”suureks ja tugevaks.

[pilt=8701]
GERBEL /SKAUT/ MIKK
”Olen alati nautinud sporditegemist ja teinud nooruses palju erinevaid spordialasid, aga jõusaal jäi ja jääb, kuna see ei vaja kindlat kellaaega ega teami. Selles mõttes meeldib mulle olla sõltumatu tegelane. Olen üksik uitaja 😉
Jõusaal annab sellise hea meeldiva ja jõulise enesetunde ning kuna mulle meeldib sportlik, lihaseline keha ja mul on ka vastav soodumus ning geneetika, siis kulturismiga tegelemine võimaldab neid tulemusi näidata. Ja miks ka mitte?! Tegelikult mulle meeldib ka trennis vaadata, kuidas lihas töötab ja näha neid tulemusi, tõsiselt kuum. 🙂

[pilt=8705]


IVO /MR SHAPE/ PÄRLE

„Hakkas see asi pihta kutsekoolis koos praeguse rammumehe Gert Gor¨anoviga. Mõtlesin, et kuna pikkust pole antud, siis areneks vähemalt laiusesse. Eeskujusid kui selliseid toona polnud. Nüüd ehk on eeskujuks selle aasta absoluutne Euroopa meister Hristomir Hristov, keda võistlustel ise nägin.

[pilt=8704]


INDREK VISKA

Kulturismiga hakkasin tegelema sellepärast, et saada Mr.Olympiaks, mis nüüd tundub utoopia valdkonda kuuluvaks unistuseks. Hetkel on suurimaks unistuseks saada maailmameistriks klassikalises kulturismis.

[pilt=8694]


CHRISTINA ALEV

”Kõrini sai oma enese keha otsas istumisest , viimased treeningud jäid enne 2007 a augustit kuskil 16 a tagusesse minevikku. Tahtsin lihtsalt kõige ilusamat rannavormi saada, aga kõik läks nässu- sain rohkemgi!
Esmakordselt hakkasin käima 4 korda nädalas ja olin üks eeskujulikumaid. Kui Rakvere pedas käisin siis otsustasime plikadega, et tavaika, lähme kambakesi, mina olin ainuke kes käima jäi, igav oli. Siiber sai – õppimine oli kogu aeg peaaegu eeskujulik, pidi ju kuidagi korvama oma selle eelise mõne puudusega.
Kusjuures,[url=http://www.virumaateataja.ee/080108/esileht/15043426.php]see mees[/url] oli üsna agar treenima mind.

[pilt=8707]

AHTI /DEXTER/ JAKSON
Hakkasin treeningutega tegelema, kuna südamearst soovitas nõrga südame pärast. Mida aeg edasi, seda rohkem aga hakkas meeldima. Edasi juba mõtlesin, et miks rühin ainult saalis, võiks näidata ka teistele, mida olen aastaid rauda tõstes kehast voolinud. Võistlustel käies on eesmärk alati silme ees. Selle tõttu ka pingutan trennis 110%

[pilt=8710]


LAURA /ROSIN/ REISALU

Täiesti juhuslikult. Töökaaslane liitus spordiklubiga. Palus mind trenni seltsiliseks ja sealt saigi kõik alguse. Aktiivselt hakkasin treenima 2005. aasta alguses.

[pilt=8697]


MAREK /MR MESI/ LIIVA

”Sest et jobu olen, noh napakas, korras mõistusega ei hakka ju.”

[pilt=8700]
TAAVI /KÄPP/ KOOVIT
Olen spordimees eluaeg olnud kergejõustik, odavise, kõrgushüpe. Noorteklassis peaks isegi olema odaviskes läbi aegade kolmas või neljas tulemus minu nimel. Jõusaal jäi lihtsalt nö teepeale ette. Võtsin hantli kätte ja lihas lihtsalt hakkas kasvama. Järelikult ala sobis mulle, mida tõestab ka Euroopa meistri tiitel. Samamoodi oleks võinud minna ka näiteks kabega kui oleks juhtunud seda mängima ja avastanud, et olen selles kibe käpp.

[pilt=8696]

ANNIKA /AKTIVIST/ SUMMEL
Sporditee mingil kujul algas keskkoolis- pinginaaber oli kõva suusataja ja jube põnev oli kuulata tema jutte igasuguste treeninglaagrite ja võistluste kohta, tahtsin ka sellist põnevat elu. Põdesin 10-12 aastat tagasi anorexiat (16-18 aastaselt), minimaalne kaal oli 40 koma midagi. Et oma elu taas rööpasse saada ja mitte surnuaial lõpetada valisin peale keskkooli ameti, kus peab taluma palju füüsilist koormust, olema heas vormis ja seega ka sööma korralikult. Tervenesin. Olen olnud kõrgkooli ajal aeroobikatreener, pärast kõrgkooli tegelesin lisaks ka tantsimisega, jõusaali pisik jäi aga juurde Paikusel toimunud algõppest 1999. aastal. 2006 a kutsus Arnold Tokko mind treeninglaagrisse, kus kohtusin Jokeriga, kellest sai minu treeningpartner ja elukaaslane. Sealt alates muutusid eesmärgid veel konkreetsemaks, keskendusin ainult jõusaalile. Teen seda siiani jätkuvalt suure innuga.

[pilt=8709]

MARKO /JOKER/ TOOMING
Eks nagu paljudki, sattusin ka mina vaimustusse Arnold Schwarzeneggerist. Esimesena Predator, millele järgnes suhteliselt kohe Conan. Toona ma veel muidugi ei teadnud, et mis selleks nagu tegema peab, et lihaseid saada.
Teine otsustav moment leidis aset ajal mil ma juba vanem olin. Nägin Ain Paavot esinemas Mustvee suvepäevadel, see oli juba vahetum kogemus ja lisaks seik, et mees hüppas lavalt maha, tuli rahva sekka vaatas mulle silma ja tegi ühe võimsa trapetsi poosi.
Kutsekoolis mõned aastad hiljem hakkasin ma juba midagi üritama, teadmisi koguma. Et midagigi teha selleks, et samasuguseks saada. Praegu tagasi mõeldes oli ikka tohutu infosulg ja kokkuvõttes ainuke teadmine oli tõsta sangpommi.

[pilt=8702]

ARGO /TANTSUTÄHT/ ADER
”Noorena sai käidud võrkpallis. Treener mainis, et mul on puusad laiemad kui õlad see oli piisav, et hakata käima jõusaalis. Esimest korda külastasin jõusaali Leedus Klaipedas, kus olin merekooli laevaremondi tehases praktikal. Kuna keha reageeris ülikiiresti – 6 kuuga 6cm käe ümbermõõtu juurde ning jala ümbermõõtu tuli 10cm, siis oli selge, et ala sobis mulle.”

[pilt=8711]

Autor: Joker