5. august 2009

Vihjed … III osa

Rasvapõletus, lisandid ja motivatsioon

Rasvapõletus:

1. Kui te võtate ette kaalulangetamise, siis olge veendunud, et teie kaal kukub rasva, mitte lihaste massi arvelt. Liiga sügav energiadefitsiit tähendab nii teie kui teie keha jaoks nälgimist. Keha esimene reaktsioon sel puhul on hoopis rasvade kinnihoidmine ja te ”põletate” oma lihaseid mitte nahaalust rasva.

2. On katseliselt tõestatud, et hommikune aeroobne enne esimest einet on rasvapõletust silmaspidades efektiivne. Samas, vaadake, et selle aeroobse intensiivsus oleks tõepoolest madal, kuna vastasel korral kulutate te jällegi lihast, mitte rasva.

3. Kohvi manustamine enne aeroobset treeningut soodustab rasvade kasutamist energiaks. Rasvapõletustreening kohviga ja kohvita omab vahet, kusjuures efektiivne on esimene variant.

4. Tõenäosus, et kulutate kehalisel tegevusel energiaks rasvu, on suur just pärast jõutreeningut. See on nii, kuna jõutreening on lihased keha ”esmasest” ja eelistatumast energiaallikast glükogeenist suures osas tühjendanud.

5. Kui te tarvitate lisandeid (rasvapõletuse eesmärkidel), mis sisaldavad kofeiini, vaadake, et kasutate neid tsüklitena. Liiga suured kogused ja seda regulaarselt, tekitavad sõltuvust. Samuti võib toime mõnevõrra väheneda.

Lisandid:

1. Pikad päevad tööl olles kasutage toidukordade asendajaid. Vahepalale eelistage toidukorra asendajat, mis tagab teile kindla ja vajaliku koguse kaloreid, valkusid ja süsivesikuid. Tõlkijalt: see ei pea alati nii olema!!!

2. Alati lugege nende toidulisandite kirjeldusi, ülevaateid ja uurimusi, mida kavatsete proovida. Teen (artikli autor) ise alati nii, hea võimalus saada ülevaade mõne lisandi toimest või mõjust on internet ja erinevad foorumid.

3. Treeningueelne sheik on väga tähtis. Tõlkijalt: laiendaksin seda treeningueelsele toitumisele!!!

4. Tarvitage 40 g vadakut ka hommikul kohe pärast ärkamist. Pärast öist puhkust on organism ka valkudest ja aminohapetest tühjem. Tõlkijalt: soovitaksin seda siiski teha koos süsivesikutega!!!

5. Kui teil on massilisamisega probleeme, olete kondine ja kõhetu, kasutage massilisajaid. Need on hea võimalus kalorite saamiseks, saate neist süsivesikuid, valkusid, samuti kreatiini, glutamiini ja aminohappeid.

6. Treeningujärgses sheigis kautage ka dekstroosi. Dekstroos on ”lihtsaim” süsivesik ja vabastab hästi insuliini, mis on vajalik toitainete lihastesse juhtimiseks.

7. Kui te testite mõnda uut lisandit, siis olge kindel, et ”testikeskkond” on hea, ärge muutke samal ajal oma toitumist või treeningut. Nii saate kõige selgema pildi, kas see uus lisand töötab või mitte.

8. Testosterooni tõstvatest lisanditest lõikate kasu alates kolmekümnendast eluaastast, peale seda hakkab meeste testotase vaikselt langema.

9. Vältige dehüdratsiooni, jooge piisavalt vett, eriti veel siis, kui manustate kreatiini.

10. Kreatiini peaksite alati võtma kas koos dekstroosiga või viinamarjamahlaga.

Motivatsioon:

1. Tehke alati ENNE ja PÄRAST fotosid. See on väa hea võimalus näha kuidas teie keha teeb muudatusi läbi. Fotodelt on võimalik ära näha isegi juba pisikesed muudatused. Kui te ükskord vaatate tagasi aastatetagustele fotodele, siis näete, et olete läbi teinud väga suured muudatused ja arengu.

2. Igaks trenniks valmistage ennast alati korralikult ka vaimselt ette. Sõltumata teie eesmärkidest olge ka psühholoogiliselt alati valmis, mis iganes teie eesmärk saalis ka ei oleks. Trennis olge keskendunud oma eesmärgile!!!

3. Püstitage endale igaks 2 – 3 – ks trenniks väikesed eesmärgid (näiteks täna surun 90 kg – ga 2 x, järgmisel korral tahan suruda juba 3 x). Sellised vaheeesmärgid hoiavad motiveeritust ja aitavad hõlpsamini liikuda suurtemate taotluste suunas. Ärge püstitage endale ebareaalseid eesmärke.

4. Pidage detailset treeningpäevikut iga treeningu kohta, iga seeria ja korduse kohta. Saad seda hiljem lehitseda, näha millal tekkis ületreening, millal seisak, millal läksid paremaks jne.

5. Pea internetis sidet mõttekaaslastega, kes ajavad sama asja, mis sinagi. Erinevad foorumid on selleks suurepärane võimalus…saad vahetada mõtteid, vahetad informatsiooni, räägid treeningust ja toitumisest jne.

6. Hea võimalus ennast treeninguks häälestada, on erinevate jõutõstmise ja kulturismivideode vaatamine. Kasutage youtube´i (tõlkijalt)!!!

7. Käi regulaarselt erinevatel kulturismi ja fitnessi võistlustel, iseäranis neil võistlustel, kus koos naturaalid. Nii mõnigi naturaal näeb väga võimas välja, see on motiveeriv treeningute suhtes, näete, kuhu on ehk ka teil võimalik jõuda.

Vihjed pärinevad: http://www.realweighttraining.com/weight-training-tips/

Autor: Tõlkinud Janar Rückenberg