19. detsember 2009

Otsus kasutada steroide ehk loll on see, kes vabandust ei leia

Ma ei õhuta teid steroide kasutama. Leian, et valdava enamuse jaoks, kes jõusaalis treenivad, ei ole steroidid hea ja õige valik. Realistina mõistan, et hoolimata potentsiaalsetest kõrvalmõjudest, aga ka eetilistest tõekspidamistest on sportlaskonna seas palju neid, kes leiavad, et kasutamisega seonduvad riskid tasuvad end lõpptulemuse nimel ära.

Käesoleva artikli eesmärk on anda endast parim, et veenda teid naturaalset kulturismi viljelema. Ent kui siin esitatud argumendid ei veena teid ikkagi piisavalt, loodan vähemasti seda, et enne seda olulist otsust (kasutada) kulutate te palju aega enda harimisele selles valdkonnas. Igasugune ebaratsionaalne lähenemine ainete kasutamisel tähendab otsest riskimist oma tervisega, mis teisisõnu tähendab, et panete panti oma elu ja selle kvaliteedi.

Otsust, et „nüüd hakkan kasutama ei tohi võtta kergelt. Liiga paljudel juhtudel sirutatakse käsi steroidide poole väga valedel põhjustel ja liiga kergekäeliselt, ei saada üldse aru, mida need ained teevad, kuidas mõjuvad. Ei vaevuta ennast antud valdkonnas asjadega isegi mitte kurssi viima. Ühesõnaga…ei olda üldse valmis sellist sammu astuma, mille tagajärjeks on täiesti mõttetud, ent sugugi mitte tühised tervisekahjustused.

Ei ole probleeme, kui täiskasvanud, täie mõistuse juures, küllaldast treeningstaazi omav ja antud valdkonnas tõsist eeltööd teinud inimene kaalub ainete kasutamist. Küll tekib minus tõrge, kui ainete kasutamisest räägib 60 kg ne ja 182 cm pikkune noor mees. Räägib, arvab ja väidab, et temal ongi ainus võimalus üldse mingisugust lihasmassi kasvatada vaid steroidide abiga. Saan selliselt stereotüübilt päris palju kirju. Sellise kirjeldusega noored mehed, kes hakkavad iseteadlikult ning täiesti vales olukorras ja täiesti valedel põhjustel steroide kasutama on potentsiaalsed oma tervise rikkujad…ja seda täiesti asjatult. Ku sina oled üks sellistest eelnevalt kirjeldatutest, siis tea, et kõik, mida sa oma arenguks vajad on KORRALIK TOITUMINE ja TREENING. Tarbige julgelt kaloreid rohkem, kui kulutate, nähke jõusaalis raskustega vaeva ja te näete ka ilma aineteta väga korralikke tulemusi.

Üldiselt valitseb steroidide tarvitamisest suur värarusaam. Arvatakse, et võtad mõned tabletid sisse ja nädala või paari pärast ärkad hommikul IFBB elukutselise väljanägemisega. Selline arvamus tuleneb tavainimestelt ja tugineb omakorda arusaamale, et kõik steroide või muid aineid kasutavad sportlased võlgnevadki kogu oma edu ja kõik saavutused valdavalt ainult kasutatavatele ainetele.

Mõistagi ei püüa ma steroidide tähtsust lihasmassi kasvatamisel alahinnata (ainetest tulenev abi on kindlasti suur), ent see ei ole sugugi mitte kogu lugu.

Steroidide kasutaja Ronnie Coleman on kahtlemata suur, isegi meeletult suur tavainimesega võrreldes, ent see, kes arvab, et ta võlgneb kogu oma vägevuse ainult ainetele, see on asjast väga valesti aru saanud. Mees peab vastavalt toituma ja elama väga range reziimi järgi.

Tõlkijalt: tema pingutuse aste trennides on selline, milleni enamus treenijatest ei saa ilmselt kunagi küündima!!!

Sellest ajast, kui Barry Bonds hakkas steroide kasutama, on ta palju edasi arenenud. Ei ole puudust nendest, kellele see ei meeldi ja kes teda selle eest laimavad, ent keegi ei küsi kunagi, kuidas Barry treenib, millise mahuga või millise intensiivsusega.

Steroidide kasutamine, treening nende kaasabil nõuab pühendumist ja pingutust, seda sellisel tasemel, milleks enamus inimestest võimelised ei ole.

Kuulake teadlikke ja kogenud steroidide kasutajaid…nad ütlevad teile kohe, et kui teil puuduvad niisamagi naturaalselt treenimiseks teadmised, pühendumisvõime ja distsipliin, siis te ei ole isegi mitte lähedal sellele, et võiksite ainete kasutamist kaaluda. Ja kui teil need omadused ja teadmised oleksid olemas, saaksite aru, et saate tohutult palju saavutada ja tööd ära teha ka ilma abiaineteta. Kui te ei ole oma naturaalse potentsiaali lähedal, ärge üldse mõelgegi steroididele.

See, kui keegi tõepoolest otsustab steroide kasutada, ei tee teda veel maailma õudsaimaks inimeseks. Me räägime sportlastest, kelle pühendumine, eesmärgid, unistused, aga ka treening ja toitumine on kõrgemal tasemel. On suuri sportlasi, kes kasutavad, ent nad jäävad oma eesmärkide poole püüdlemisel ainete tarbimise praktikas siiski intelligentseteks. Märksa hullemad on juba kasutusel olevad implanaadid, synthol jms.

Väga valed põhjused steroidide kasutamiseks…

Järgnevalt mõningad täiesti valed põhjused steroidide kasutamiseks:

* Kui te olete alla 23 aasta vanad on üsna kindel, et kuni selle vanuseni toimub teie anatoomiline ja naturaalne arenguprotsess ning kasvamine. Mõnede andmete kohaselt toimub see isegi vanuseni 24 25 eluaastat. Noores kasvueas steroide kasutades on väga suur risk, et teie organismi naturaalne küpsemine sulgub ja seiskub. Sellisel juhul on nii, et mida iganes te steroididega ka ei saavutanud, see jääb ikka väiksemaks sellest arengust, kui oleksite aineid küpses eas ja täiskasvanud keha korral kasutanud.

* Steroidid kohe jõutreeninguid alustades kui te olete treeninguid alles alustanud, siis sellises faasis steroidide kasutamine on suurim lollus üldse. Kui üldse maksimaalset tulemust tahta ja rääkida sellest, kes võiks ja kes ei peaks kasutama, siis ütlen kohe ära, et steroidide poole on põhjust vaadata ainult väga kogenud treenijail, kel harjutuste tehnika selge, toitumine paigas, kel aastaid treeningstaazi ning kel on pühendumust ja tõsised eesmärgid.

Enne, kui te üldse mõtlete mingusugustele vingematele abiainetele, peaks teil olema vähemalt 2 tõsist treeninguaastat staazi. See ei tähenda mitte seda, et te olete paar aastat treeninud, kaks trenni nädalas, jätnud vahele umbes 50 trenni ja vahel harva olete tarbinud ka valku. See tähendab seda, et trenne ei ole vahele jäetud, toitumine on korras ja kõrvalekaldeid pole ning te olete ikka väga korralikult arenenud ja jõudnud oma geneetilise potentsiaali lähedale (ehkki tõenäoliselt ka siis olete te sellest potentsiaalist kaugel).

Tõlkijalt: ütleksin nii, et siinkohal ajab ka artikli autor pehmelt öeldes lolli juttu. Kahe aastaga geneetilise piiri lähedale??? Või, et pärast kahte aastat tõsist treeningut võiks juba mõelda steroididele??? Jaburus täielik…ma saaksin aru, kui mees diskuteeriks, et „pärast 10 12 treeninguaastat kaaluge ainete kasutamist! Aga vaatame, mis ta edasi räägib…

See kaks aastat on tõepoolest miinimum. Paljud steroidide mittevastased soovitavad tunduvalt rohkem. Oma raamatus „Fast Gains („Kiire Areng või „Kiired Tulemused) soovitab Dr. Marshall Brown, et enne steroididele mõtlemist peaks minimaalselt 8 10 aastat väga tõsiseid naturaalseid treeninguid eelnema.

Tulemus, mille te steroididest saate sõltub väga suuresti sellest, kuidas te treenite ja kuidas te toitute, mis sõltub omakorda teie teadmistest. Kui aga teadmisi pole, samuti treeningkogemusi, töötahet ja pühendumist, ei saavuta te kindlasti neid tulemusi, mis õigustaksid kas juba reaalseid või potentsiaalseid kõrvalmõjusid.

Tõlkijalt: kogemused ja teadmised tuleks aga esmalt läbi naturaalse treeningu hankida. Oleks väga ebaratsionaalne hakata teadmisi, oskusi ja kogemusi hankima koos steroidide kasutamisega!!!

* Väär põhjus kasutamiseks on ka see, kui te ütlete endale: Mul ei tule enam lihast juurde, ükskõik, mida ma ka ei teeks, mu geneetika ja ainevahetus ei lase sel enam juhtuda, ainus võimalus veel on steroidid….ja ise usute seda. See on täielik vale iseendale!!!

Mõelge ikka korralikult, kas ka sellises olukorras ei ole teie „hädade põhjuseks korraliku treeningu ja adekvaatse toitumise puudumine??? Kui te ei söö üle kaloraazi, mida päevas kulutate ja nii püsivalt, te ei treeni piisava pühendumisega, siis ei aita teid isegi steroidid. Steroidid ei ole mingid maagiatabletid, mille abil luuakse mittemillestki midagi. Kasvamiseks peab ikka põhjus olema (vastav treening) ja kasvate siis, kui on mille arvelt kasvada (toitumine).

* Mingi ajutine meeleheide ajutisest arenguseisakust kulturism on raske sport ja sageli tundub, et tegemist on meeletu ettevõtmisega ja raskete eesmärkidega. Selliseid pikki perioode, mil te ainult arenete ja kasvate, on harva, pigem liigutegi te oma eesmärkide suunas tsüklitena mingi aeg arenete ja siis kogete jälle seisakut. Seisakud on iga spordiala normaalne osa, vahet pole, olete te steroidide kasutaja või naturaalne treenija. See, kuidas seisakuid vältida ja neist kiiremini üle saada, tuleb kogemustega ja ainus viis treeningseisakust pääseda ei ole steroidide kasutamine.

Kui areng kipub seisma jääma, muutke oma toitumist, „mängige legaalsete lisanditega, otsige viga treeningu poole pealt. Proovige vahelduseks midagi shokeerivat või radikaalselt uut, mõnda uut jaotust või treeningprogrammi. Selles osas on internet materjali täis.

* Tunnete kõrvalmõjude suhtes ennast turvaliselt, kuna teie tuttav kasutaja pole kogenud ühtegi negatiivset kõrvalmõju. Me kõik oleme erinevad. Isegi arstid ei suuda teile öelda kõrvalmõjusid, mida mingi ravimi tarvitamisest kogeda võite, nad saavad öelda ainult, millised on potentsiaalsed kõrvalnähud. Kõik inimesed reageerivad omamoodi ja mõneti erinevalt erinevate ravimite (ka steroidide) nii positiivsetele kui negatiivsetele võimalikele kõrvalmõjudele.

Üks võib steroidide kasutamise tagajärjel kasvatada korraliku lihasmassi, kogemata ühtegi negatiivset kõrvalmõju, samas teine kasutaja võib samade dooside juures kogeda ülivõimsaid negatiivseid kõrvaltoimeid.

Steroidid ei ole enamus treenijate jaoks. Selle valiku peale saavad mõelda vaid ülima pühendumisvõimega inimesed. Rääkides endast, siis oma treeningu eesmärkide nimel ma isegi mitte ei kaalu nende kasutamist, ei pea lihtsalt vajalikuks…ei eetiliste ega seaduslike põhjuste pärast ega ka kõrvalmõjude tõttu. Minu jaoks on kulturism sport ja ma võistlen iseendaga. Läbi raske treeningu ja korraliku toitumise on võimalik saavutada piisavalt rahuldust pakkuvad tulemused. Lisaks olen ma prii igasugustest ohtudest, mis seonduvad kõrvalmõjudega.

Neile, kes otsustavad kasutada…

Kui te olete siiski otsustanud steroide kasutada, siis tõepoolest, tehke tõsist eeltööd, ärge olge „kergekäelised ja harige ennast selles vallas. Mida kasutada, kuidas kasutada jne. Paljud õuduslood steroidide kasutamisest ja jubedatest kõrvaltoimetest tulenevadki tüüpidelt, kes ilma mingisuguse eeltööta, teabeta jne. lihtsalt „põlve peal eksperimenteerivad. Ei ole lahendus ka see, et „see suur tüüp jõusaalist ütles, et tee nii või tee naa,, te peate ise ennast harima, lugege palju, tuhnige foorumites ja loomulikult kaaluge ka nende nõu, kel asjas kogemusi. Samuti ärge unustage perearsti regulaarselt külastamast.

Paremad võimalused???

Enamikul jõusaalis treenijatest pole põhjust naturaalsest kulturismist kaugemale ihalemiseks. Korralik treeningprogramm, selle korralik järgimine annab vägagi muljetavaldavad tulemused. Kui toitumine on paigas, treeningu pool samuti, puhkate adekvaatselt, saate tulemused, millest unistanud olete, tihtipeale ehk rohkemgi veel.

Tehke oma treeningu progressi nimel uurimistööd, nähke vaeva ja olge kannatlikud!!!

Tõlkijalt: mina küsiksin lõpetuseks kõige eelneva peale, et mis siis ikkagi on need põhjused, miks steroide kasutada või kui nii üldse küsida saab, siis milline on see „tüüp, kelle korral oleks üldse kasutamine õigustatud??? Kas olen õigesti aru saanud, et see on „tüüp, kel 12 – 15 aastat korralikku treeningstaazi, ta on silmnähtavalt oma naturaalse arengu võimalused kõik ära kasutanud, viimasel viiel kuuel treeninguaastal mingi erilist arengut ei ole olnud (hoolimata asjaolust, et treening ja toitumine on läbimõeldud ja paigas), samuti on olemas korralik võistluskogemus, ent motivatsioon ja töötahe ennast veelgi realiseerida, veelgi kaugemale jõuda on endiselt kõrgel ja ainus võimalus oma unistusi realiseerida, on prohvide seas kaasa teha??? Räägime eelkõige ikkagi kulturismist. Kui kõik minu kirjeldatud tingimused täidetud, selge soov edasi minna, kas siis oleks EETILINE steroide kasutada??? Kas on nii, et kui ma olen elukutseline, kõik Pro – d ju kasutavad, siis oleks ainete kasutamine ka minu puhul kuidagi eetilisem aga ka õigustatum sellest, kui ma võistlen amatöörina ja kasutan steroide???

Artikkel pärineb: [url=http://www.gain-weight-muscle-fast.com/steroid-use.html]http://www.gain-weight-muscle-fast.com/steroid-use.html[/url]

Autor: tõlkinud Janar Rückenberg