19. jaanuar 2010

Viisteist suurimat poleemikat kulturismi ajaloos…I osa

Ajakiri „Flex on kokku kogunud ja järjestanud kulturismi ajaloo „suurimad pealkirjad. Paljud neist sündmustest on hakanud kindlasti ka ununema, kuid nii mõnegi üle vaieldakse ilmselt igavesti. Räägime arreteerimistest kuni ränkade mõrvadeni välja, niisiis, viisteist suurimat poleemikat kulturismi ajaloos.

15 Kal Szkalak „ristilöödud

Kal Szkalak oli kulturismi fenomen, kes tõusis areenile 1976. aastal võites 23 aastaselt AUU poolt korraldatava Mr. Ameerika tiitli. Järgmisel aastal võitis ta raskekaalus Mr. Universum´i tiitli (alistades Mike Mentzer´it). Tema jalad ei olnud kaugeltki silmapaistvalt parima arenguga, kuid oma ülakeha hea väljanägemise tõttu loeti teda siiski „diskoaastate parimate kulturistide hulka. 1978. aastal üritas Szkalak luua elukutseliste kulturistide ühendust; see ebaõnnestus. Samal aastal osales ta Mr. Olympia´l ja sai viienda koha. Kui tema kohaasetus teatavaks tehti võttis Szkalak selle peale koheselt ristilöödud Jeesuse poosi…jalad koos, käed kahelepoole väljasirutatud, pea ühel küljel longus. Hiljem kommenteeris ta seda nii, et „kulturismi võimuladvik lõi teda risti. Tõlkijalt: tema arvates oli kohaasetus siis ebaõiglane, nagu mina aru saan.
Szkalak ei võistelnud pärast seda, tema esimest ja viimast IFBB profivõistlust, IFBB-s enam kunagi. Sündmuse toimumise ajal oli Szkalak 25 aastane.

14 Jay Cutler võidab Ronnie Coleman´i peaaegu 2001. aasta Mr. Olympia´l

Kolm eelnevat aastat tundus tõesti, et Ronnie´t ei tõuka troonilt vist keegi, kuid 2001. aastal oli ta Cutler´ist pärast kahte esimest vooru punktidega tublisti maas. Võimsa massi ja väga hea separatsiooniga kogus Cutler pärast kahte esimest vooru kättesaamatuna tunduva kuuepunktilise edumaa. Hakkasid levima kuulujutud, et kroonitaksegi uus Mr. Olympia.

Saatuslikul finaali õhtul võitis Coleman nii poseerimise vooru, aga ka „posedown´i ja jättis Cutler´i napilt teiseks. Oli neid, kes rõõmustasid, aga ka neid, kes tundsid suurt pahameelt. Igal juhul teema, mille üle veel palju vaielda võib, oli sündinud.

13 Uue profiliiga kiire lõpp

Sportlaste kokkusaamisel vahetult enne Florida Pro Xtreme Challenge´i (1. mai 2004) toimumist otsustas tolleaegne Mr. Olympia promootor ja IFBB profiliiga asepresident Wayne DeMilia, et astub oma „sammu. Ta soovis profiliiga IFBBst lahutada. Uut organisatsiooni hakkaks juhtima tema ning see uus ühendus koondaks ainult profikulturiste, samuti mõningaid ametnikke ja promootoreid.
See „kaardimajake kukkus kokku juba mõne päevaga. Kuigi isegi veel kolm nädalat hiljem, Night Of Champions´il, kandsid üritajad seljas „Pro Division kirjaga T-särke, oli DeMilia oma „kõri juba ise läbi närinud. Ta kaotas IFBB-s oma koha, samuti ei realiseerunud tema idee.

12 Promootor arreteeriti

Kahekümnenda sajandi varastel aastatel arreteeriti teedrajav kulturismi promootor Bernarr MacFadden kahel korral. Esimesel korral arreteeriti ta nilbuse süüdistuste tõttu. 1905. aastal toimus Madison Square Garden´is üks esimesi kulturismishow´sid, kus mehed ja naised julgesid peale käte ja jalgade ka pisut enamat näidata. Sellest piisas ürituse lõpetamiseks.

Teine arreteerimine leidis aset 1907. aastal, kui ta avaldas oma ajakirjas „Macfadden’s Physical Culture kirjutise suguhaigustest. Ta mõisteti süüdi rõveduste kirjutamise ja avaldamise eest ning määrati kaheks aastaks raskele tööle, ent ta kaebas kohtuotsuse edasi ja kui juhtum kogus riikliku skandaali mõõtmed vabandas president William Howard Taft 1909. aastal tema ees juhtunu pärast.

11 Joe vs. Bob

Kõige ägedaim lahing kulturismis ei ole peetud mitte kahe poseerimispükstes kulturisti vahel, vaid kahe ülikondades ärimehe vahel. Pikim ja ägedaim sõnasõda ja arvukad kohuasjad toimusid Weider´i IFBB ja Hoffman´i AUU vahel. Bob Hoffman läks isegi nii kaugele, et hakkas tüli haripunktis, viiekümnendate keskel trükkima ja üles ripputama avalikke solvanguid, kus väideti vastase kohta kõikvõimalikke õelaid asju, kõige muuhulgas ka näiteks seda, et Weider on kommunistide käsilane. Kuuekümnendate alguseks Weider´id siiski võitsid sõja, kindlustades oma nimed jäädavalt kulturismi ajalukku.

Järgneb…

Autor: Tõlkinud Janar Rückenberg