27. juuli 2010

TUNNE EESTI TEGIJAT: Martin Münz

Nimi: Martin Münz
Vanus: 35 aastat
Pikkus: 187 cm
Kaal: 90 kg võistlusperioodil, 97-100 kg võistlusvälisel perioodil
Elukoht: hetkel Tabasalu külje all, muidu Göteborg, Rootsi
Koduloomad: dalmaatsiakoer Bonita, kes tõeliseks kaaslaseks pea igas perekondlikus ettevõtmises
Perekonnaseis: kihlatud ja 4 lapse isa, viies poolel teel 🙂
Athletic Fitness´iga tegelenud: alates aastast 2006
Tugevus / nõrkus: tugevaimaks loeks ehk sihikindlust, mis ellu palju positiivsust toonud, ent
nõrgimaks küljeks tõenäoliselt on leebus ja heatahtlikus pea kõigi ja kõige suhtes.
Elu moto: Elada igat päeva nii, justkui oleks see viimane.

Mis on Athletic Fitness sinu jaoks?
Athletic Fitness – see spordiala ei ole laiskadele ja mittesihikindlatele inimestele. Ta nõuab suurt
pühendumist nii treeningute kui ka toitumise osas. Samuti ei ole lihtne võistlusdieedi ajal säilitada maksimaalset jõudu, vastupidavust saavutades samaaegselt lihaste sümmeetrilisus. Lihased peavad ju ilusti välja olema kujunenud, proportsionaalsed ja kenasti säilinud. Ja mina olen enda jaoks tõestanud, et see on vägagi võimalik.

Kui ma peale oma esimest võistlusteks valmistumise perioodi lõpusirgele jõudsin, olles saavutanud enda tolle hetke tippvormi maksimaalse jõu- ja vastupidavusvaruga, oli tunne tõeliselt hea. Astuda lavale ja saada osa sellest meeletust energiast, mis publikust ja kaasvõistlejaist sinuni voogab…Tunda, kuidas laval olles sulle kõik kaasa elavad ning iga lõuatõmbe või triitrepsi surumise korduseid ükshaaval valjusti kaasa loevad ning aitavad sul endast viimast välja võtta – see on tõeliselt erakordne ja võimas tunne, mida ei saa mitte millegi muuga võrrelda. Siis sain aru, et kogu see vaev ja viimnegi higipisar oli seda kõike väärt. Ma tõesti tahaks, et ka sina, kes sa neid ridu loed, seda omal nahal tunda saaksid. Ning just see on viinud mind mu järgmise eesmärgini – pakkuda ka eestlastele, oma kodurahvale võimalust osa saada sellest põnevast ja motiveerivast spordialast. Minu jaoks on sellel antud alal palju eeliseid teiste kulturismi ja fitnessi alade ees.

Esiteks juba Athletic Fitnessi mitmekesisus, mis annab võimaluse end proovile panna nii keha proportsionaalsuse ja treenituse, kui ka jõu- ja vastupidavusnäitajate poolest. Publikul on äärmiselt põnev kaasa elada, oma lemmikuid toetada ning võistlejail jagub võistluspinget viimse hetkeni.

Milline oli sinu teekond Athletic Fitness´ini?
Olen elanud Rootsis 7 aastat ning seal jõusaalis trenni tehes kuulsin Athletic Fitness´ist esimest korda. Mul tekkis kohe huvi selle spordiala vastu, kuid kartsin, et ma pole piisavalt hea konkureerimaks teistega võistlustel. Tahtsin leida endale tuge ja kinnitust selle kohta, et mul on olemas selleks spordialaks vajalikud eeldused ning läksin personaaltreeneri jutule. Tema mõõtis kaliipriga minu keha rasvaprotsenti, mis oli tol hetkel 6,4 % ning ta soovitas mul soojalt seda ala proovida. Käisin vaatamas ka üht Athletic Fitnessi võistlust ning sain kinnitust, et just see on see ala, milles tahaksin võistelda.

Hakkasin lugema Athletic Fitness´i kohast kirjandust ning otsima treenerit, kes just Athletic Fitness´i osas pädev oleks ning leidsin Keith Karlssa. Tema oli selleks hetkeks võitnud kaks võistlust ning töötas samas ka personaaltreenerina. Sain temalt head ja kasulikku infot ning hakkasingi valmistuma võistlusteks, milleks oli aega pool aastat. See ei ole küll teab mis pikk aeg, ent kui on olemas all korralik füüsis ning kõva tahtmine ja sihikindlus, on see täiesti reaalne eesmärk, mille poole püüelda.

Esimene võistlus minu jaoks oli December Cup 2008. Täna valmistun Rootsi meistrivõistlusteks, mis toimuvad 04. september 2010 ning kohe järgmiseks on 10.10.2010 toimuvad I Eesti lahtised meistrivõistlused.

Millised on sinu eesmärgid sellel spordialal?
Võita nii Rootsi, kui ka Eesti meistrivõistlused 2010 ning leida oma võimete piir. Ühtlasi soovin tuua oma kodurahvani Athletic Fitnessi pisiku, mis nakataks paljusid.

Kas see spordiala on sinu jaoks rohkem töö või hobi?
Hetkel võiks öelda, et pigem töö, mida teen hobi korras, kui rääkida Athletic Fitness´i propageerimisest Eestis. Ent spordialana kasutaksin sõna ´hobi´ asemel sõna ´KIRG´, mis mind ikka ja jälle treeningsaalidesse, terviseradadele ning spordivõistlustele tõmbab. Tegu on hobiga, mida harrastan kirega 🙂

Mis on sinu suurim sportlik saavutus Athletic Fitness´is siiamaani?
2008.a. December Cup´i V koht – tegu oli minu esimese võistlusega Athletic Fitness´is. I koht sai 11 punkti, II ja III koha omanikud said kumbki 12 punkti, IV ja V koht 13 punkti. Võistlus oli väga tasavägine, ent saatuslikuks sai minule varasemate kogemuste puudumine.

Kui jõu- ja vastupidavusroundides tulin II´ks, siis oma punktid kaotasin füüsiste võrdlemises. Täna olen kogemuse võrra rikkam ning suudan loodetavasti ka oma füüsist ehk veidi paremini eksponeerida.

Kas ja milliste spordialadega oled varem tegelenud?
Juba 6 aastaselt tundsin huvi spordi vastu ning alustasin tennisetreeningutega. Sellele järgnesid jalgrattatrenn maanteel, karate, kung-fu. Viimasega paralleelselt alustasin aerutamisega, mille juurde jäin 8´ks aastaks. Aerutamise talitreeningud koosnesid aga jõusaalitreeningutest ning usun, et sealt on mulle ka jõusaalipisik külge jäänud. Olin siis 14 aastane.

Ah jaa – 3 päeva olen käinud ka võrkpallitrennis. Kuna aga treener ütles, et ma ei oska ühe jala pealt üles hüpata nii nagu vaja, siis tekkis mul antud ala suhtes antipaatia ning tagasi ma sinna trenni enam ei läinud.

Mis sind motiveerib nii palju pingutama? Kust leiad oma energia?
Ma teadsin juba poisikesena, et alati peale jõusaalitreeningut on mul parem enesetunne, tunnen end tugevamana ning võiks lausa öelda, et parema inimesena. See motiveeris ikka ja jälle saali naasma. Ning täna annab iga isikliku rekordi ületamine jõudu juurde ja motiveerib veelgi. Ma pean paljuski tänama oma naist ja lapsi, kes on mulle toeks igal sammul. Ma tahan, et minu lapsed saaksid kunagi piltide pealt näha, millega nende issi tegelenud on ning loodetavasti on nad uhked selle üle ning võtavad sellest eeskuju.

Hea vorm nõuab ka kindlaid söögikordi. Kuidas sina toitud ja kas see on kerge või raske sinu jaoks?
Üritan süüa iga 3 h tagant, kuigi see alati ei õnnestu. Suvi on selles osas eriti raske oma kuumade ilmadega – kõht lihtsalt ei lähe tühjaks lõõmava päikese all. Toidud valmistan kodus ise ja püüan lähtuda võimalikult mitmekesisest menüüst. Eks vahest tekib ikka isusid ka ja kisub külmkapi kallale. Ent õnneks leidub seal vaid puu- ja juurvilju, värskeid marju, hapupiima, jogurteid ning kana- või veisefileed. Jälgin päeva jooksul tarbitavat kaloraazi nii, et õhtuks jääks veidi vabu kaloreid, mida sisse süüa 🙂

Kuidas reageerisid sinu lähedased, kui kuulsid, et hakkad selle spordialaga tegelema?
Naine ja lapsed on algusest peale 100% kaasa elanud ning toetanud – toitumisest, treeningutest võistlusgrimmi peale kandmise ja võistluse jäädvustamiseni välja. Ema on aga siiani veidi skeptiline, hirmul – ütleb, et süda jääb seisma, kui vaatab, kuidas poeg laval rööbaspuudel triitsepsi surumisi teeb. Lisaks kardab, et keegi sõudeergomeetrilt sõudmise ajal maha kukub 🙂 Tuttavate seas on aga ka neid, kes ei mõista, mida võistlemine mulle annab. Raskeim on selgitada, miks oma kehakaalu ning toitumist nii rangelt kontrollima pean.

Kuidas on sinu perekonnaliikmed kohanenud sinu treeningu ja toitumisharjumustega?
Õnneks ei olnud suuri muutuseid läbi vaja viia. Toidu valmistamisel oleme alati lähtunud ennekõike tervislikkusest. Ja treeningud on osa me elust olnud juba pikki aastaid. Lapsed peavad nt spordiklubisid tõenäoliselt juba oma teiseks koduks 🙂 Nii see läheb, kui juba paar päeva peale ilmale tulekut emme-issi sind turvatoolis jõusaali kaasa võtavad või vankrisse tõstavad, et paarkümmend km rulluiskudel kihutada.

Kas ja kui palju tarbid sa toidulisandeid?
Peale treeningut võtan 60 g HT-R´i.

Mis on sinu halvim harjumus?
Keset ööd külmkapi uks avada ning pool kg maasikaid või värskeid mustikaid näost sisse ajada. No lihtsalt ei suuda vahest kiusatusele vastu panna, et endale midagi maitsvat lubada. Ah jaa – kui ahjust tuleb välja kook ja mõni tükk üle jääb…Siis hommikuks on see kadunud ja ainult mida tean, kuhu.

Kelleks sa soovisid lapsena saada?
Sellest on nii palju aega möödas, kui unistasin, kelleks kunagi suurena saada tahan…Ent ma usun, et ameteid oli kaks – politseinik ja tuletõrjuja. Mõlemad päästavad elusid, on suured ja tugevad ning tekitasid minus aukartust.

Eredaim hetk kooli kehalise kasvatuse tunnist?
Kas see just eredaim oma positiivses mõttes on, ent üks seik meenub küll. Käisin VII klassis, kui õpetaja andis korralduse sooritada tirel-tõus ükskõik kuidas ja selle tulemuseks hinne 5. Tähtis oli, et see tehtud saab. Olin ainus klassis, kes selle ära tegi, ent hindeks tuli 4. Olin nii löödud. Põhjuseks väitis õpetaja olevat asjaolu, et sooritasin oma tirel-tõusu TOORE JÕUGA. Isegi preagu meenub tunne, mis mind valdas, kui hinne 4 õpetaja poolt välja kirjutati.

Kes kehastab sinu jaoks ideaalset vormi?
Neid on kaks – Ako Rahim ja Seth Ronland. Nende näol on tegu minu suurimate eeskujude ning samas ka konkurentidega, keda tahaks sel aastal Rootsi meistrivõistlustel võita, kui kõik 100% õigesti läheb. Vähemalt jõunäitajate poolestki 🙂

Millal ja kus on sind võimalik kohata?
Täna treenin ma erinevates Tallinna klubides eesmärgiga leida üles potensiaalseid võistlejaid, kellel on olemas eeldused sellel spordialal edukaks esinemiseks. Olen olemas kõigile neile, kellel on tekkinud huvi Athletic Fitness´i vastu. Lisaks viime EKFL ja Fitness.ee´ga läbi suvisel perioodil välitreeninguid. Hoia end Fitness.ee foorumite ja Facebook´i ´Athletic Fitness`lehe kaudu end toimuvaga kursis.

Üks päev Martin Münz´i võistlusperioodil:
08:00 Ärkan, käin koeraga jalutamas 40 min
09:00 Hommikusöök – 2 muna, 50 g kaerahelbeputru, Omega 3
10:50 Treeningueelne puuvili – banaan või õun
11:00 Jõusaalitreening – keskeltläbi 1,5 h
12:30 Treeningust taastumiseks 60 g HT-R´i
14:00 Lõunasöök – 400 g kanafileed, 300 g hautatud juurvilju, 50 g läätse, 230 g keefiri
15:30 Perekondlik jalutuskäik 1,5 h
17:00 Vahepala – 400 g kohupiima, 100 g värskeid maasikaid, 50 g piima
20:30 Õhtusöök – 360 g Nopri jogurtit, 36 g ise valmistatud sepikut
23:30 Magama
Päeva jooksul joon palju vett ja söön veel lisaks puuvilju. Eelistan täisteratooteid, pruuni suhkurt, rohelist tatart, ökoloogilist läätse, kodumaiseid (oma aia) juur-, aed- ja puuvilju. Päevane kaloraaz võistlusperioodil on 2700-3000 kCal ning kaalulangus maksimaalselt 500 g nädalas. Kiirema kaalukaotuse puhul kannataksid nii jõud, vastupidavus, kui ka lihasmass.

Vaata ka [url=http://gallery.fitness.ee/main.php?g2_itemId=475461]galeriid[/url]!

Autor: Fitness.ee