12. august 2010

Kõikvõimas kükk…I osa

Tahad kasvatada lihaste arvelt üleüldist kehamassi…tee kükki.
Tahad põletada rasva, saada trimmis ning toonuses keha ja tagumikku…tee kükki.
Tahad kasvatada oma jõunäitajaid, kasvatada maksimaaljõudu…tee kükki.
Tahad olla üleüldiselt tugev ja lüüa läbi rammumehe võistlustel…tee kükki.
Tahad jalgu kasvama saada…tee kükki.
Tahad kiirust, plahvatust ja hüppevõimet…tee kükki.
Tahad jämedaid käsi…tee kükki.
Tahad vastupidavust…tee kükki.

Kas mõni eelnev väide ei pea paika või on vale? Olles läbi töötanud sadu kirjutisi, võin julgelt kinnitada, et iga eelneva väite paikapidavuse toetamiseks võib leida arvukalt nii populaarteaduslikke kui ka täisteaduslikke artikleid. Aga artiklid artikliteks, treenerina ja ise tõsiselt praktiseeriva sportlasena olen kõiki eelnevalt esitatud väiteid omal nahal tunda saanud. Kõik eelnevad laused peavad 100% paika…vahepealseid variante ei ole. Ent mis mind seda artiklit ajendas kirjutama ongi asjaolu ja imestus, et kuidas on võimalik, et läbi ühe harjutuse on võimalik saavutada sedavõrd erinevaid eesmärke. Kui mõtlema hakkate, siis kas pole imestust tekitav? Kindlasti olete isegi mõnda neist kaheksast teie juurde nõu küsima tulnud noorele treenijale soovitanud. Esmapilgul ja süvenemata tundub vastuoluline ja kahtlane, et kuidas saab soovitada sisuliselt kaheksa erineva eesmärgi saavutamiseks ühte ja sama harjutust? Aga saab…miks ja kuidas see asi toimib, sellest üritangi väga lihtsate sõnadega rääkida.
Fenomen, kuidas üks harjutus saab sedavõrd erinevaid eesmärke realiseerida seisneb kahes asjaolus:

1. Kükk on harjutus, mis kaasab töösse korraga väga palju lihaseid. Ma arvan, et ei paku väga palju üle, kui väidan, et kükitades on töös sisuliselt terve keha.

2. Küki võime arendada erinevaid kehalisi võimeid tuleneb suuresti ka sellest kuidas kükkida (millise raskusega, mitu korda, kui pikad on puhkepausid jne).

3. Kükist tuleva lõpptulemi suureks mõjustajaks on ka adekvaatne toitumine vastavalt soovitud eesmärgile.

Aga hakkame siis peale, väga lihtsad küsimused ja lihtsad vastused.

Tahad kasvatada lihaste arvelt üleüldist kehamassi…tee kükki.

Loomulikult on see nii, tehke kangiga üks kükk ja analüüsige mitu lihast tehtud liigutuse ajal töös oli. Sisuliselt terve keha on küki ajal töös, eks. Huvitav kummal juhul te kasvate kiiremini, kas siis kui teete kangiga biitsepstõstet ja töös on „20“ lihast või hoopis siis, kui teete kangiga ühe küki ja töös on korraga „200“ lihast? Loomulikult küki korral, sest ühe liigutuse tulemusena saab mõjustatud ja hakkab kasvama ju kordades rohkem lihaseid. Lisaks, nii raske kükk, kui jõutõmme stimuleerivad keha tootma kasvuhormooni ja testosterooni. Toodetud hormoonid omakorda stimuleerivad lihaskasvu ja mitte ainult nendes lihastes, mis küki ja jõutõmbe korral töös on, vaid kogu keha lihastes (kaasa arvatud käed). Veri kannab tekkinud hormoonid ju mööda keha laiali ja kasvusüsti saavad ka teised lihased, loomulikult kui me neid ka treenime.

Tahad põletada rasva, saada trimmis ning toonuses keha ja tagumikku…tee kükki.

Täpselt nii on. Esiteks, selleks, et kükist ,alt üles tulla, selle eest on peamine vastutaja tuharalihas. Tuhara lihas on puusa peamine sirutaja, mõistagi on usinalt abiks ka reie kakspealihas. Teiseks, kui mõtleme tagasi eelmise punkti peale, siis näeme, kui palju lihaseid on kükitamise korral töös. Selleks, et kõik need lihased tööd teeksid ja me suudaksime küki ära teha, selleks kulub palju energiat. Rasvad hakkavad kuluma siis, kui kulutame kaloreid rohkem kui toiduga sisse sööme. Seega, ilmselgelt, kui soovime kaalust alla saada, tahame ju energiat kulutada, seega oleks mõtet teha harjutusi ja liigutusi, mis on energeetiliselt kulukad. Ja kükk seda on, kuna korraga on töös sedavõrd palju lihaseid. Kui te lähete jõusaali ja ütlete, et soov just jõusaalis kaalust alla saada, siis ükski treener ei pane teid biitsepstõstet või lamades surumisi tegema…need lihtsalt ei ole energeetiliselt kulukad.

Tahad kasvatada oma jõunäitajaid, kasvatada maksimaaljõudu ja kogu keha üldist jõudu…tee kükki.

Keha poolt arendatav maksimaalne jõud on seda suurem, mida enam lihaseid on korraga pingutamas. Mõtlen siin sellist maksimaalset jõudu, mida keha on sunnitud produtseerima selliste kogu keha pingutust nõudvate tegevuste korral, nagu näiteks kui me tõstame midagi rasket maast alusele, kanname kätes raskusi, võtame midagi sülle ja kanname, lükkame autot käima, tõmbame midagi rasket enda järel köiega jne. Kükk suurte raskuste ja lühikeste seeriatena, aga ka mõõduka raskusega ning pikemate seeriatena arendab suurepäraselt sedasorti jõudu. Paljude eelnevate tegevuste korral töös olevad lihased on samad, mis kükkimise korral. Ka kükk ise on tegelikult ju tegevus, mis nõuab kogu keha maksimaalset pingutust. Küki fenomen ja ülekandumine kogu keha pingutust nõudvatesse tegevustesse seisnebki selles, et töötavad samad lihased ning läbi kükkimise õpetame ja treenimegi pingutusest osavõtvaid lihaseid koos töötama.

Tahad olla üleüldiselt tugev ja lüüa läbi rammumehe võistlustel…tee kükki.

Loe eelmist punkti. Rammumehe alad ongi tegelikult enmuses kogu keha maksimaalset pingutust nõudvad tegevused.

Tahad jalgu kasvama saada…tee kükki.

Täpselt nii on. Kuigi kang on meil turjal, on ju jalad need, mis peavad raskusega alla kükkima ja üles tagasi tõusma. Küki ajal on väga võimsalt ja aktiivselt töös eriti kõik alakeha lihased…reie esiküljed, tagakülg, tuhar, sääred, puusa painutajad ja sirutajad.
Võib leida lugematul hulgal artikleid, kus räägitakse sellest, et kui miski jalga kasvama ei pane, siis tee kükki. Küki suurt raskust ja lühikest seeriat, küki keskmise pikkusega seeriaid ja kui eelnev ka ei aita, siis lasku ekstreemsustesse, tee kahekümnekorduselisi seeriaid või veelgi pikemaid ajalisi seeriaid ja jalg hakkab kasvama. See vastab tõele. Kükk kasvatab jalad alla.

Järgneb…

Autor: Janar Rückenberg