10. november 2010

TUNNE EESTI TREENERIT: Eva Ottas

Treenerina kogusid tuntust saatest „kaalust alla“. Kuidas muutis see saade sinu elu?
Ega palju ei muutunudki. Sain huvitava kogemuse, näha TV sarja telgitaguseid, kasvatasin paksema naha nö kommentaaride näol, tutvusin toredate inimestega ja sain natukene kaasa aidata, et inimestel oleks kergem elu ja nad leiaksid tee spordi ja liikumise juurde.

Kus spordiklubis ja mis treenigtunde sa annad?
Töötan MyFitness spordiklubis rühmatreeningute koordinaatorina ja muidu võin juhendada kõiki treeninguid va spinning. Tants, bosu, coreboard, kick-box, toning, bodybalance, bodypump.

Kuidas sa jõudsid treeneri ameti juurde, sinu staaž?
Treeneri ameti juurde jõudsin läbi tantsu. Olen tantsinud 22 aastat jazzi, hiphop, rahvatants, ballett ja kuna tol hetkel, 2002 aastal polnud eestis väga võimalik hiphop tantsuga tegeleda ja olin sellega juba nii Usas kui ka Belgias tegelenud, otsustasingi asja enda peale võtta. Sealt edasi jõudsin aeroobika juurde, kuigi tantsijana arvasin, et eks see üks mõttetu kargamine on:) Aga hakkasin väga tõsiselt tegelema ja eeskujuks oli siis mul Kaja Tuisk, kelle trennides ma lõpmatult käisin. Vaikselt alustasin treeningute asendamistega ja sealt edasi juba päris oma trennid Status Clubis, PlanetSpordis, Stilettos ja nüüd olen tegev siis MyFitnessis ja DanceAct tantsustuudios, kus samuti juhendan show ja hiphop treeninguid, samuti on mul oma tantsutrupp Beyond Dance Co.

Kus oled õppinud/haridustase/kogemused/?
Olen lõpetanud Rocca al Mare kooli, õppinud olen keskkoolis vahetusõpilasenda Ameerikas, õigusteadust Õigusinstituudis ja Brüsselis, tantsu ProDance tantsukoolis ja New Yorgis Broadway Dance Centeris. Lisaks hästi palju erinevaid workshoppe ja conventioneid nii siin kui ka peamiselt Ameerikas, sest minu jaoks on see just koht, kus kõik uus ja huvitav on toimumas ja viimased nö fitness trendid tulevad.

Kas treeneriamet on sinu jaoks rohkem töö või hobi?
Eks ta on mõlemat. Aga pigem alati amet, mida hea tujuga saab teha. Töö selles mõttes, et ma ei tee trenni iseendale, vaid inimestele, seega pean olema alati valmistunud ja valmis abistama, aga hobi kuna liikumine- tants, aeroobika on mu elus juba päris pikka aega olnud, siis ei kujuta ette, et midagi muud teeks.

Kas treeneriks sünnitakse või saadakse?
Ma arvan, et treeneriks arenetakse ajapikku, aga liikuma nö sünnitakse. Mind alati hämmastavad inimesed, kes ühel hommikul ärkavad ülesse ja mõtlevad, et ohoo, läheks õpiks treeneriks, omamata üldse varasemat liikumiskogemust. Minu jaoks on igasugune tants ja aeroobika ja sport ikka õpitav noorena, mitte hiljem, sest treenerina pean olema ka klientide ees tasemel ja näitama head liikumisvormi ja tehnikat, mida usun, et lihsalt õppida pole võimalik, seda peab arendama ja ikka pikka aega. Teadmisi ja kogemusi saada, see võtab ikka aega ja palju praktikat, ehk siis praktika on ka kõige tähtsam. Olen ise alustanud nö keldrisaalides ja sealt edasi liikusin ülespoole.

Milline on sinu arvates ideaalne treener?
Eks ma vaatan ikka seda rühmatreeningute poole pealt, siis selline kelle tundi tahan alati minna, võib-olla isegi ei tea miks, kelle tunnid on huvitavad, kes ise on vormis ja eeskujuks, et näe- selle trenniga on võimalik saada ilus keha, lahke ja võimeline panema ka kõige algajama inimese oma tundi armastama ja arenema.

Kas sa oled alati treeneri rollis või harrastad ka mõnd muud ala?
Eks ma muidugi naudin seda, kui saan ise trennis käia, sest ma õudsalt kaifin seda pingutamise tunnet ja olukorda, kus ma tahan veelgi parem olla. Võtan ise ka tantsutunde. Kunagi olin ma peaaegu kõva suusataja, käisin ka võistlustel väljaspool eestit ja armastan mäesuusatamist, aga kuna mu töö on seotud peamiselt mu jalgadega, siis väike hirm on, et järksu murran või nikastan mäel midagi ära ja siis pole enam ammu suuski alla pannud.

Eesmärgid tulevikuks?
Jätkata trennidega ja kuigi juba vanust on mul nö tantsija kohta palju, loodan ikka ennast veel arendada ja paremaks tantsijaks saada.

Sa oled beebiootel. Kuidas hoiad end raseduse ajal vormis?
Andsin kuni 6nda kuuni päris aktiivselt veel trenne, aga siis tegelikult keelati ära, nüüd ma natukene naudin trennipuhkust, mida pole mul juba aastaid olnud, aga üritan ikka liikuda ja kodus käsi kõverdada, et päris ära ei närbuks:)

Paljud naised kardavad raseduse ajal treeninguid jätkata, kuidas suhtud sina beebikõhuga treeningutesse? Mida tohiks ja mida mitte teha?
Isiklikult suhtun hästi, sest nüüd oma kogemusest tean, et ma ju tahan ka liikuda ja oma meelistegevustega edasi tegeleda, aga olen kohanud ka nö alt kulmu pilke, et oi oi kõht ees ja rassib. Kui ikka tohtri poolt on luba antud ja enesetunne hea, siis ei näe põhjust, et peaks nüüd kodus diivanil istuma, muidugi ei saa enam kõike sama koormusega teha. Tean ise, et alati soovitasin trennis ikka võtta natukene raskemad hantlid kui 1kg, aga näe, mingi ajamöödudes muutus minu jaoks ka 1kg väga raskekes. Ikka tohib kõiki rahulikke alasid harrastada, kui eelnevalt ollakse trenniga sõber, muidugi pole rasedus aeg, kus hakata treenima, mida enne ei tehtud. Hüppamised, jooksmised võib jätta oma aega ootama, samuti kõrge pulsiga treeningud, aga ise tundsin, et näiteks bodybalance andis mulle küll korraliku koormuse just raseduse ajal, kui juba hingata ja liikuda on raskem.

Mida soovitaksid noortele lapseootel emadele?
Nautige seda 9 kuud, sest aeg läheb ruttu.

Kuidas hindad keskmise eestlase huvi tervisespordi vastu?
Tegelikult väga väikeseks. Samas näen ju iga päev, kui palju inimesi on spordiklubides ja noori tantsutrennides, aga kui lugeda foorumeid või kuulata inimeste arvamusi, siis paneb muretsema küll, pole aega, pole harjumust ja tahtmist. Olen ise hästi sportlikust perest ja eks seda raskem on mõista, et miks inimesed ei liigu, aga saan aru, et kui seda harjumust sees pole ja kehakaal ka muret ei tekita, siis inimesed ei käigi trennis, liikumas. Kahju, et ei mõelda nö tulevikule, et liikumine hoiab ära haigusi, seljavalu, hoiab meid nooremate ja ilusamatena. Eriti teevad mulle muret noored, kuna annan palju noortele ka trenne, siis näen nende rühti ja vormi ja söömisharjumusi, siis on küll kurb, et liigutakse vähe ja meie kehalise kasvatuse tunnid ei erguta ka väga tervislikult liikuma ja treenima, vaid nö ainult testide jaoks- vaja joosta teatud maa, aga kuidas sa jooksed, kui selleks ei treeni.

Kust leiad motivatsiooni pingutama ja energia?
Tulemused! Tahan olla tugevam ja parem. Kui ikka näen, et enam ei jõua, siis pingutan ja treenin rohkem!

Kui palju tarbid toidulisandeid ja milline näeb välja sinu igapäevane toitumine?
Toidulisandeid pole kunagi tarbinud ja eks ma küll tean, neid õige toitumise reegleid, aga kuna olen ka inimene, siis ikka tahan normaalselt elada, ehk söön kõike! Shokolaadi tarbin küll hetkel vähem, aga enne rasedust oli ikka mul kõva sõltuvus:) On aegu, kus teen endale liigse söömisega liiga, siis sunnin end ikka poes vaatama, mida korvi tõstan. Olen pidanud ka nö ranget dieeti, valmistusin FitGirl võistluseks, sõin väga korralikult ja tunnistan ausalt, et väga raske oli, aga see vorm ja tähelepanu hiljem, olid seda igati väärt.

Mis on sinu halvim harjumus?
Muretsemine ja võibki öelda, et ebakorrapärane toitumine, mida võiksin kõvasti parandada.

Kuidas sa lõõgastud/puhkad?
Puhkan reisides ja pärast pikka trenni päeva on minu jaoks kõige parem puhkus diivanil, jalad seinal. Kuna liigun iga päev palju, siis minu jaosk ei eksisteeri aktiivset puhkust, just vastupidi passiivne, et ei peaks midagi tegema.

Kelleks soovisid lapsena saada?
Algselt õpetajaks, mis nüüd on omamoodi täide läinud ja siis juristiks, aga elu keeras teist radapidi.

Kas sul tuleb ette mõni eredaim hetk kooli kehalise kasvatuse tunnist?
Eesti koolist mitte, mäletan vaid rahvastepalli ja mingeid jooksuteste ja hindele kõhulihaste harjutusi, aga ameerika koolist küll- seal me tegelesime ja õppisime kõiki spordialasid ja arendasime just oma vastupidavust, mida ma eesti koolist ei mäleta.

Kes kehastab sinu jaoks ideaalset vormi?
Välismaalt kindlasti fitness modell ja treener Alicia Marie, mulle hästi meeldivad musklis naised ja eestis näiteks Kaja Tuisk. Aga ka oma vanemad, kellel palju jõudu ja kes siiani on spordis aktiivsed.

Millise piirkonnaga oma kehas oled sina kõige enam rahul?
Oeh, see ju nii raske küsimus naise jaoks:) Aeg-ajalt olen kõigega rahul ja siis jälle ei millegagi. Aga kui peaks valima, siis ehk jalgadega. Hetkel olen rahul oma suure kõhuga!

Kui saaks ajas tagasi liikuda, siis mida sa teeksid oma elus teistmoodi?
Teeksin veelgi rohkem kõike seda, mida olen teinud, aga rohkem ja rohkem! Üldiselt olen ma väga rahul oma eluga, olen palju reisinud ja käinud ja megalt kogemusi saanud, aga tagantjärgi vaadates, mõtlen, et rohkem rohkem rohkemgi veel!

Mida soovitaksid algajale tervisesportlasele?
Ei tohi alla anda ja kui raske ja ei tea, kuidas alustada, tuleb lihtsalt teha see esimene raske samm ja minna trenni või õue liikuma. Pidevalt uuritakse mu käest, et kuidas ikka vormi saada ja mida peab tegema- kõigepealt hakata liikuma, alati on esimene kord raske ja seda on ka 2 ja 3 kord, aga siis läheb juba lihtsamalt. Ei tasu kohe ülepingutada, sest liikumine ja tervislik eluviis ei ole paari kuu projekt, et kui saan alla x kg, siis on kõik, vaid see on pidevalt kestev protsess ja ikka terve elu! Pluss leida endale see ala, mis sobib, mitte mida treener soovitab, sest kui ikka ala ei meeldi, pole ka trenni nautimist ja siis jääb asi katki.

Milliseid emotsioone tekitas sinus fotosessioon?
Väga tore oli, ehk Kasparile oli ehmatus, et tulin shootile ainult trenniriided kaasas, aga mis teha, mõtlesin, et ikka fitnessi jaoks vaja olla sportlik ja ega treeneril polegi muid riideid kui spordiriided 🙂

[url=http://gallery.fitness.ee/main.php?g2_itemId=494600]Vaata ka värsket pildigaleriid![/url]

Autor: Fitness.ee